Домашен сладолед

Сладоледът е най-подходящият и любим десерт през горещите летни дни. Не познавам човек, който да не обича вкуса на това сладко изкушение. Поднесен с различни плодове, бисквитки, топинг, ядки и каквото още се сетите, той се превръща в необикновена наслада. 
 
Домашен сладолед
 
 
Няма как лятото да не се запасим поне с една голяма кутия, която обикновено, колкото и да не ни се иска, свършва за нула време. Ето как може да си направите сладолед в домашни условия, който става по-вкусен от купения, а и няма да има оцветители, подобрители и разни други подобни изкуствени съставки. 


Необходими продукти:

 
3 яйца
2 пакетчета суха сметана ( 1 пакетче е 60 г)
1 непълна ч.ч захар
400 мл прясно мляко
1-2 ванилии

Отделят се белтъците от жълтъците на яйцата и се разбиват с повече от половината количество захар, за да станат на сняг. След това се разбиват жълтъците с останалото количество захар (например 2 с.л), докато станат с по-блед цвят. Ванилията се прибавя или към белтъците, или към жълтиците, няма значение. Към сухата сметана се прибавя прясното мляко и се разбива отделно, докато стане и тя на сняг. Накрая се смесват всички съставки - белтъците, жълтъците и сметаната.  Желателно е да се разбърква в една посока, за да не спаднат белтъците. Към тази смес може да се прибави нарязан на малки парчета шоколад или някакви други съставки, за да стане по-вкусен.  Поставя се в подходящ съд - най добре е в голяма кутия и след това се замразява. За да стане с хубава консистенция и структура, трябва периодично да се разбърква сместа за кратко и след това отново да се връща във фризера. То се прави, докато започне сладоледът да замръзва или поне няколко пъти. Това е единствената тънкост, която ако се спази, ще се получи един разкошен резултат.
 

Домашен сладолед

  • Оригиналната рецепта, която имам е с 1 пакетче сметана, но смятам, че с 2 става с по-нежен и приятен вкус.
  • Може захарта да се намали и да се сложи на вкус, като се има предвид, че и сметаната е сладка.
  • Ако се притеснявате, че яйцата се слагат сурови, може да затоплите на водна баня жълтъците, за да минат през термична обработка. 
  • Прясното мляко служи за разбиване на сухата сметана. Ако използвате сладкарска, заквасена, животинска или друг вид, не трябва да се използва.

Шоколадов сладолед
 
Разтопете 1-2 шоколада (натурален, млечен или друг по избор) на водна баня.
След това прибавете към него 2-3 с.л вода. Разбъркайте много добре, за да стане хубава гладка смес. По този начин по-лесно ще се смеси шоколадът със сместа за сладоледа.
Оставете разтопеният шоколад да изстине за кратко и го прибавете към сладоледената смес (описана как се приготвя малко по-нагоре). Разбъркайте много добре и поставете шоколадовият сладолед да се замрази, за да стане истински сладолед.

Домашен сладолед

12 коментара

  1. В този горещ ден, определено ще имам нужда от такава разхлаждаща кулинарна фантазия!!!
    И вярвам, че ще е по-хубав от снощния ни сладолед.

    ОтговорИзтриване
  2. Гарантирам, че вкусът е превъзходен. Цяло лято вкъщи не сме купували кутии със сладолед. Бързо се прави, а дори по-бързо свършва. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, бих искала да попитам сухата сметана от пакетчета по колко грама трябва да е, т.е. колко трябва да е общото количество суха сметана?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте!
    Едно пакетче суха сметана е 60 грама, т.е общо 120 грама е цялото количество. Използвала съм марката "Роял". :) Приятна вечер и ще се радвам да споделите дали Ви е харесал! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Като се вади периодично сладоледът от камерата само с бъркалка ръчно ли леко се разбърква или пак с миксер?

    ОтговорИзтриване
  6. Леко се разбърква с шпатула или лъжица, като това се прави около 3-4 пъти, докато сладоледът започне да замръзва и съответно няма как да се разбърка.
    Споделете след това за крайния резултат!

    ОтговорИзтриване
  7. Първо разбих ж лтъците. Веднага станаха на пяна. Но вече 10 мин разбивам белтъците със захарта и ванилията и не стават на пяна. Как да се справя незнам. Къде греша незнам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При белтъците, когато се прекали с разбиването и идва момент, в който мехурчетата с въздух се разрушават и вместо белтъци на сняг, стават течни и колкото и да се разбиват няма да се получи крайния резултат. Другото, за което се сещам като особеност е, че белтъците първо се разбиват на пяна за кратко време и тогава се добавя захарта. По този начин белтъка се наслоява с въздух и стават на сняг. Още нещо се сетих, че, ако съдът, в който сте ги разбивали е бил мокър, също няма да се получат белтъците на сняг. Дано да съм била полезна!

      Изтриване
  8. Разбивам сметаната постепенно с млякото, но пак не става на пяна, а е чорба. Понеже нямам сметана на прах ползвам заквасена сметана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако използвате заквасена сметана, не е необходимо да слагате прясно мляко. Прясното мляко служи за разбиване на сухата сметана, както е според указанието на пакетчето и както е описано в рецептата.

      Изтриване
  9. Ами за белтъците ще пробвам другия път първо тях и после захарта. Защото на мен и в началото не ми се получиха. А ми се иска освен сметана да добавя и мляко, ама пък ще стане на чорба и явно ще го разваля с млякото. За мокрия съд го знам от майоневата.
    Като не се получи нищо и го метнах да го пека като крем карамел.
    Ще пробвам друг път да направя сладолед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че така се е получило. :( В рецептата не съм описала подробно за белтъците, сега поправих малко рецептата. Успех следващия път със сладоледа, а ако имате въпроси, може да ги зададете. :)
      Препоръчвам да се направи със суха сметана, защото само така съм го правила, но може да използвате сладкарска, която се разбива на сняг без да се добавя прясно мляко и смятам, че също ще се получи.

      Изтриване