Крем "Дипломат"

През лятото наблягаме на леките десерти - плодове, сладолед, а защо не и един лек крем, гарниран с плодове и каквото още се сетите. Добре охладен, той е много подходящ за летните жеги, но и не само тогава.

Крем Дипломат
 
 
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч захар
5 с.л брашно
500 мл прясно мляко
1 ванилия
2 с.л какао
20 г желатин

Отделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват добре със захарта. Към тях се прибавя брашното, като се разбърква много добре, за да няма бучки. Ако все пак се получат такива, може сместа да се прецеди през цедка.  През това време на котлона се слага млякото, докато заври. Към него се прибавя сместа с жълтъците и се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. След това оставяме крема да изстине за кратко. Към желатина се прибавя малко вода, докато набъбне и след това се слага на водна баня, за да се разтопи. Прибавяме го към крема. Белтъците се разбиват на сняг с около 2 с.л. захар и се прибавят към крема. Разбърква се внимателно. Добавяме и ванилията.
Има няколко варианта за поднасяне на този крем. Единият е да се раздели сместа на две части. В едната част слагаме какао. В леко намокрен съд (най-често форма за кекс) се изсипва какаовата част, а отгоре бялата. Другият вариант е в индивидуални купички или чаши да се изсипе едновременно от двете смеси. Въпрос на предпочитания. Гарнира се по желание с каквото обичате. Кремът се оставя да се охлади за няколко часа в хладилник.

Няма коментари