Лазаня "Болонезе" с домашни кори

Сочни кори, между които се е скрила вкусна плънка. Ароматът на босилек и комбинацията му с доматен сос са  неповторими. А колко по-вкусна става лазанята, когато се приготви с домашни кори.

Лазаня


Стават много бързо и са лесни за направа. А приготвени след това са много фини и буквално се топят в устата. 

Необходими продукти:

за корите:
1-2 яйца
100-200 г брашно
сол на вкус

за сос "Болонезе":
500 г кайма
1 глава лук
400 г смлени домати
1-2 ч.л червен пипер
сол, черен пипер и риган на вкус
няколко листенца босилек (може и сух - около 1 ч.л)

за сос "Бешамел":
1-2 с.л. брашно
40 г масло (или 2-3 с.л олио)
2 ч.ч. прясно мляко
сол, черен пипер на вкус
2-3 щипки индийско орехче


150 г кашкавал за поръсване

Първо приготвяме корите. Пропорцията е към 1 яйце да се прибави 100 г брашно. Тъй като обикновено лазанята се приготвя с 250 г кори, смятам че 2 яйца са достатъчни. Замесва се меко тесто, което се разточва на много тънко и след това се нарязва на правоъгълни или квадратни парчета. Всяка кора се поставя във вряща подсолена вода, към която сме прибавили малко мазнина. Корите се бланшират за кратко - около минута, след което се изваждат и се отцеждат.
Захващаме се със "Болонезе", за който изпържваме лука и прибавяме каймата, която трябва да стане на ситни трохи. Подправяме с риган и черен пипер, прибавяме червения пипер и доматите. Накрая слагаме и нарязания на ситно босилек.
За да приготвим сос "Бешамел", загряваме мазнината и към нея прибавяме брашното, което трябва много леко да се запържи, но трябва да се внимава да не загори. Прибавя се млякото, което трябва да е студено, за да не стане брашното на бучици. Разбърква се отново и се оставя сосът да се сгъсти. Подправя се с малко индийско орехче - 2-3 щипки по желание и малко черен пипер.
Започваме да редим лазанята. 
В тавичката разпределяме малко от сос "Болонезе" (така започвам винаги и никога не е залепвала), след това нареждаме корите, слагаме отново сос "Болонезе", поливаме малко с "Бешамел" и в тази последователност довършваме реденето. Завършваме с ред кори, върху които настъргваме кашкавал. 
Лазанята се пече докато се зачерви - за около 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Приготвянето на лазаня е по-бавно и отнема време, но заради страхотния вкус си заслужава.
  • Към плънката може да се прибавят гъби и също става доста вкусно.

Няма коментари