Вариация на брускети

Тук може много да се импровизира и да се използват всякакви продукти и подправки - кой каквото харесва. Обикновено се използва франзела или багета, която се нарязва на много тънки филийки, които се овкусяват със зехтин и подправки и се запичат. След това се гарнират с домати, маслини, сирена и други.

Брускети с домати и босилек

 
Аз обаче ги направих по малко по-различен начин, а резултатът беше вкусно мезе за студената бира, а защо не и за чаша бяло вино. :)

Необходими продукти:
1 франзела (или 2 багети)
1-2 домата
100-150 г сирене (може да се използва всякакъв вид)
5-6 листенца босилек
няколко маслини
1-2 скилидки чесън
зехтин
сол на вкус
всичко останало, което ви хрумне - кашкавал, бекон, чушки, други видове сирена - моцарела, пармезан и др.

Обелваме доматите и отстраняваме семките. Трябва да остане само месестата част, която нарязваме на малки кубчета. Така се получават домати конкасе. Посоляваме ги леко и ги оставяме за кратко, за да се отцеди излишния сок. В противен случай филийките ще се намокрят и няма да стане вкусно и красиво.
Към доматите прибавяме натрошено (настъргано) сирене, нарязан на ситно босилек, обезкостени и нарязани маслини, смачкани скилидки чесън и няколко капки зехтин. Разбъркваме добре.
Франзелата (багетата) се нарязва на тънки филийки, като всяка намазваме с малко зехтин и след това върху тях слагаме малко от сместа.

Брускети с домати и босилек

Печем във фурната за кратко, докато се зачервят леко франзелките. Преди да се извадят може да се прибави малко настърган кашкавал или друг вид сирене.

Брускети с домати и босилек

Тук съм използвала филийки хляб, но с франзела стават много по-вкусни и хрупкави.

1 коментар