Патладжанени сарми

Когато чуем думичката "сарми", се сещаме обикновено за зимата и киселото зеле. Е, в този случай може да ги свържем  и с лятото.

 Патладжанени сарми

 

В едно предаване на "Бон Апети" бях гледала подобна рецепта, но промених плънката и подправките. 

Откраднах си името и начина на завиване на тези сармички, които са изключително вкусно мезе с дъх на лято.
В сармите от патладжан се е скрила една много традиционна за лятото плънка, а отгоре, поръсени с кашкавал, стават неустоими. За това лятно изкушение рецептата е следната:


Необходими продукти:
3 патладжана
3 зелени или червени чушки
1 яйце
150 г сирене
сол на вкус
листенца босилек и риган (може и сушени - около 1.ч.л)
2  домата
3 скилидки чесън
150 г кашкавал

Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме ги и ги оставяме да се отцеди горчивината им.
Запържваме патладжаните.
Разбиваме яйцето, прибавяме сиренето, опечените и нарязани на кубчета чушки (ако се използват и зелени, и червени ще стане по-вкусно и цветно), нарязаните на ситно магданоз, копър, риган, босилек и скилидките чесън. Разбъркваме плънката добре.
Две парчета от патладжана се застъпват по дължина, така че да се получи дълга лента и върху тях на кръст по същия начин се слагат още две. Поставяме от плънката и след това слагаме резен домат. Завиваме патладжаните, така че да се получи пакетче. Отгоре слагаме кашкавала. Поставяме "сармичките"  в тава и ги печем около 15 минути в предварително загрята фурна.


Този път сложих резен домат, след като ги завих.

2 коментара

  1. Светле, много интересно предложение, за първи път виждам нещо подобно. При първа възможност ще опитам, харесвам патладжани.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! На лято ще чакам отзиви. :) Плънката може да е всякаква, но на мен ми харесва съчетанието патладжан и сирене. Ако не обичаш пържено, понеже патладжаните поемат малко повече мазнина, може да ги запечеш на грил тиган или пък скара, предполагам, че пак ще се получи. :)
      Слънчев ден и усмивки! :)

      Изтриване