Сладкиш "Клавиши" от моето детство

Напоследък доста сладки рецепти публикувам, но какво да направя, като много ги обичам. :)
Когато бях малка, мама много често правеше този сладкиш вкъщи. Поливаше го с разтопен шоколад и ставаше невероятно вкусен. 

 

Не знам защо името му е  "Клавиши". Потърсих в Интернет този сладкиш и открих доста рецепти, но те са по-различни от нашия вариант. Някои наричат популярния "Агнеси" - Клавиши.
Наскоро се сетих, че много отдавна не сме го правили - може би от няколко години. Реших да си припомня отново вкуса му от моето детство. И така запретнахме с мама ръкави и приготвихме рецептата, която е много лесна и икономична.


Необходими продукти:

1 ½ ч.ч захар
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.л сода бикарбонат
2 ч.л бакпулвер
1/2 ч.ч олио
1 ч.ч счукани орехи
3 ч.ч брашно
2 ч.л канела

за глазурата:
1 шоколад
1 с.л олио
2 с.л прясно мляко (може и вода)
кокосови стърготини за украса или друга по желание

 

В купа смесваме захарта и киселото мляко, в което предварително прибавяме бакпулвера и содата, докато млякото шупне. Разбъркваме добре, докато захарта се разтвори.
Прибавяме олиото, канелата и счуканите орехи.
Добавяме брашното, което предварително пресяваме. Разбъркваме добре.
В предварително намаслена и след това набрашнена тава (моята е с диаметър 28 см) изсипваме получената смес. Разпределяме добре по дъното на съда.
Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 200 градуса за 25 минути, докато придобие кафеникав цвят.

След като е готов го оставяме да изстине.
Ще направим глазурата, като разтопим шоколада на водна баня и към него прибавим олио за блясък и прясно мляко (или вода), за да стане по-течен.
Разпределяме готовата глазура върху сладкиша и украсяваме по желание с кокосови стърготини, например.

  • Тъй като в сладкиша няма яйца, е необходимо да се сложи повече набухвател, за да може да стане пухкав. Затова не се притеснявайте от този факт. :)
 


9 коментара

  1. За пръв път срещам това наименование на сладкиша. Но под каквото и име да е познат, това е от старите, изпитани рецепти, бърз, икономичен, вкусен!
    Лек ден, Светли!

    ОтговорИзтриване
  2. Абсолютно си права, Инче. Понякога от толкова много нови рецепти, които изпробваме, забравяме за старите, които сме правили години наред. Хубаво е да си ги припомняме! :)
    Хубав ден и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Привет,мила ми Светле!!!Благодаря за порчерпката!!!Страхотно решение за представяне на иначе толкова познати "Клавишите от моето детство", че ме връщаш години назад, в които се виждахме често, в нашето китно селце!Хубав ден и те приканвам да си на линия.Лек ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! :)
      Лека вечер ти желая!

      Изтриване
    2. Аз ти благодаря и ти желая да не престваш да експериментираш, но не забравяй да споделеш в блога си твойте прекрасни рецепти!!!Продължавай със същия хъс и никога не губи кулинарен дух!!!Лек ден и слънчево настроение!
      Поздрави,Катя!

      Изтриване
  4. Сладкиша изглежда много вкусен, а особено след като е направен и с мама ще е още по вкусен, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направете го, няма да съжалявате! :) Може след това да споделите как се е получил и дали сте останали доволни от резултата!

      Изтриване
  5. Светле, сладкишът изглежда великолепно! Поздравявам те за вкусните рецепти тук и за споделеното! Прекрасен неделен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Дани! Радвам се, че блогът ми ти харесва.
      Много слънчев и усмихнат ден и от мен! :)

      Изтриване