Коледни меденки

Няма човек, който да не е опитвал топящите се в устата медени сладки, слепени с вълшебния пълнеж от орехи, прясно мляко и медени трохи. Рецептата е класика и може би присъства във всяка една кулинарна тетрадка. 


 
 
Спомням си как баба изрязваше сладките с винтова капачка от коняк и се получаваха едни малки симпатични кръгчета, които след това слепваше и потапяше в шоколад. Сега ги правим по същия начин, само че вместо капачка използваме модерни коледни формички. Каквито и формички да използвате, важното е, че накрая се получава онзи незаменим вкус, който лично мен ме връща години назад в детството ми. Спокойно мога да кажа, че и тези сладки са вкус от моето детство, но пък никога не сме ги забравяли вкъщи. Правим ги с повод и без, а от няколко години сме превърнали в традиция правенето и хапването на меденки за Коледа.
Тази година ще е малко по-различна, защото ще ги направим в два варианта - с пълнеж и без пълнеж, подправени с джинджифил. Запрятаме ръкави и слагаме началото на меденките за Коледа 2012. :)

 
Необходими продукти:
за тестото:
2 яйца
150 г захар
3 с.л. мед
120 мл олио
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил
1 ч.л. сода бикарбонат
около 550-600 г брашно

за пълнежа:
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. смлени орехи
2-3 с.л. захар на вкус
1/2 пакетче краве масло
вътрешността на издълбаните меденки

 
Разбиваме яйцата и към тях добавяме другите съставки. Разбъркваме добре. Изсипваме тази смес към кладенчето в брашното, което сме си направили и замесваме средно меко тесто т.е не трябва да е много меко тесто, а малко по-твърдо.
След това го разточваме с дебелина около 1,5 см. Изрязваме с формичка и подреждаме в намаслена тава. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачервят. Когато се изпекат, докато са още горещи ги издълбаваме леко с помощта на остро ножче. Тази вътрешност ще ни е необходима за пълнежа, за който сгорещяваме прясното мляко и към него прибавяме смлените орехи, захарта и маслото. Оставяме да изстине и след това натрошаваме с ръце издълбаните средички на меденките. Разбъркаме добре и след това слепваме.
Украсяваме по желание с разтопен шоколад.




Весели празници! :)

9 коментара

  1. Чудесни са, Светле! Красиви, вкусни и много подходящи за празниците! Весела Коледа! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, и аз приготвих меденки с пълнеж, но украсата ми е никаква :))
    Твоите са чудесни, много закачливи и красиви!

    Весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, Ина, благодаря ви за отзивите!
    Весели празници и на вас! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много весели коледни меденки си спретнала, Светле!
    Весели празници ти желая! :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Светле,много красиво си ги декорирала,внасят празничен аромат и уют на трапезата ви!Прекрасна празнична вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа, Светле! Здраве, много любов и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  7. Идеално представяне на тези прекрасни "Коледни меденки", направо ми идва да се протегна и да си взема!!!Чудесен край на една празнична вечер!!!Невероятна декорация,мила ми Светле! За пореден път си се представила на ниво! Продължавай така! Хубав ден,слънчево настроение и до скоро!!!От Катя!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички, харесали моят Коледен поздрав!
    Хубаво е на Коледа да усещаме празничния уют и топлина. А с нещо сладичко да си донесем още повече настроение и наслада! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Светле, прекрасни са! Толкова милички! Чудесно си ги украсила и поднесла!
    Честито Рождество Христово!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване