Гризини със сусам и мак

Хрупкави пръчици или спирали, които могат да се хапват по всяко време на деня. Произходът им е италиански и са идеални, когато просто ни се гризка нещо вкусно, с което да залъжем глада си. 
Могат да се поднесат с някой дип или разядка, в които смело да загребваме с тяхна помощ. :)

Гризини със сусам и мак

А най-хубавото е, че може да използвате фантазията си и да сложите разнообразни подправки, семена, кашкавал, а защо не и нарязани на много ситно маслини, които да се скрият в тестото.
Смята се, че са измислени през 1679 г. от пекаря Антонио Брунеро. Според легендата херцогът на Савой Виктор Матей II е имал стомашни проблеми от недопечен хляб. Неговият лекар му препоръчал да яде препечен  и поради тази причина са възникнали хрупкавите гризини.

В книгата "Стъкларят от Мурано" открих друга легенда за тях, макар и кратичка. Там се споменава, че те произлизат от бисквитите на венецианските кораби. Рецептата е била предавана единствено устно, от поколение на поколение, докато в края на 18 век била завинаги изгубена. По-късно обаче, през 1821 година, някой намерил цял сандък гризини в изоставено венецианско пристанище на остров Крит и възстановил рецептата.
За наша радост можем и днес да се насладим на потомците на венецианските бисквитки и да си ги хапваме, докато гледаме филм или пък когато искаме да си гризнем нещо вкусно. :)
Никога не съм ги правила досега и затова се порових малко в Интернет, малко в една кулинарна книга и накрая омесих едно тесто без да спазвам ничия рецепта. Придържах се към идеята на сладурите от "Бон Апети" и смятам, че се получиха симпатични гризинки. :)


Необходими продукти:

150 мл вода
150 мл прясно мляко
1 ч.л сол
1 ч.л захар
10 г прясна мая
1 с.л разтопено масло
2 с.л олио или зехтин
около 400 г  или брашно колкото поеме
сусам и маково семе за поръсване
зехтин за намазване

В купа разтваряме маята с  хладка вода. Прибавяме към нея солта  и захарта, мазнината. Наливаме останалото количество вода и прясното мляко.
Пресяваме брашното, към което прибавяме течната смес и омесваме гладко тесто.
Оставяме го да си почине и да втаса за около 40 минути, докато увеличи обема си.
Вече починалото и втасало тесто разточваме на не много тънка кора ( да речем с дебелина 7-8 мм, все пак зависи колко тънки искате да ги направите).
Намазваме с няколко капки зехтин и поръсваме с мак и сусам. Разточваме съвсем леко или  притискаме много лекичко с ръце, за да се залепят добре семенцата за тестото.
Разрязваме на ленти, които сгъваме на две и усукваме, така че да се получи нещо като спирала.
Поставяме всяка гризина в тава, намаслена или покрита с хартия за печене.
Намазваме гризините с малко зехтин и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути - докато се зачервят.
  • От това количество на продуктите се получиха около 20 гризини.


  • За да не залепва тестото за точилката и плота, може да ги намаслите с малко олио. Когато оформяте гризините, също може да си намаслите ръцете, за да не ви залепват по пръстите.
  • Количеството на брашното е ориентировъчно - не съм го мерила, но трябва да се получи меко и гладко тесто, което не се лепи по ръцете.


8 коментара

  1. Много обичам гризинки.Твоите са чудесни Светле.Нямат нужда ни от дипове ни от разядки ще са прекрасни и ей така за хрупкане.:):):)
    Поздрави Светле!

    ОтговорИзтриване
  2. Хрупкави и спорни гризини! Вкусна занимавка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно резюме и вкусни хрупкави гризини! :)
    Сърдечни поздрави и усмихната вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, а пък благодарение на теб вече знаем и историята на това любимо лакомство. Чудесно представяне.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за милите коментари! :) Радвам се, че ви е харесала и историята, която намерих за тях. :)
    Определено и без допълнения са вкусни, но следващия път, като ги направя, ще направя и "гарнитура" към тях. :)
    Хубав и усмихнат ден ви желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни и вкусно изглеждащи.Успя да ме изненадаш за пореден път,мила ми Светле. Споделям мнението ти затова "смело да загребваме с тяхна помощ". Подходящи, както за големи, така и за малки!Хубав ден,мила ми Светле!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм,каква чудна занимавка за уикенда биха били тези разкошни гризинки,Светле!Лошото е,че при мен всичко с мая бухка много и ще станат дебели,осне да пека без вентилатора,и това е вариант!Сърдечни поздрави и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, маята е в много малко количество и може би няма да бухнат много, но пък ако няма никакъв набухвател... дали няма да станат по-скоро твърди, а не хрупкави?
      Определено са си занимавка, но за небцето. Правят се много лесно и след това си имаме нещо за хрупкане, пък и домашно приготвено. :)
      Хубава вечер, Роси! :)

      Изтриване