Вита торта с малини

Рожден ден... За някои хора е дълго плануван и чакан ден, отбелязван с голямо пищно тържество, за други е ден с лекото неприятно чувство, че е изминала още една поредна бързо изнизала се година, за трети пък е ден, в който има някакво малко очарование - милите пожелания, подаръкът и разбира се специалната торта, без която празникът няма да е същият. Разбира се, не е задължително да има торта, но все пак е хубаво, ако има един специален десерт, който да ни подслади в този ден (и не само тогава). Без много излишна помпозност и пищност, за мен рождения ден е именно от този последния симпатичен и чаровен вид. 
Може би дори приготвянето на тортата, създава по-голяма еуфория, отколкото самия ден рожден. Все пак хем трябва да е вкусна, хем и красива, хем и по-различна, и празнична.
Надявам се, че съм се справила и без да се впускам в много излишни думи, представям рецептата, която не е от най-лесните и бързите, но пък това е специалната торта и всяка минута, в случая и часове, си залужават. 


Необходими продукти:
за 1 блат (необходими са ни 2):
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия, настъргана кора на лимон

за шарката:
1 яйце
2 с.л. захар
3 с.л. брашно
сладкарска боя или какао

за крема:
500 мл сладкарска сметана
3-4 с.л. заквасена сметана
300 г малини
150 г шоколад
1 ч.л. желатин

сироп:
100 мл вода
2 с.л. захар

за малиновото желе:
150 г пасирани малини
2 ч.л. желатин
малини за украса


Първо, приготвяме блатовете. Най-удобно е да се направят предишния ден.

Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците на пяна, след това прибавяме по-голямото количество захар и разбиваме отново, докато станат на сняг.
Към жълтъците прибавяме останалото количество захар и разбиваме.
Към белтъците изсипваме жълтъците. Добавяме ванилия, настъргваме кора от лимон. Разбъркваме внимателно.
Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и го прибавяме на части към яйчената смес. Разбърваме внимателно, за да не спихнат яйцата, а и за да няма бучки в тестото.
Разпределяме тестото в правоъгълната тава на фурната, която намасляваме с олио и набрашняваме или покриваме с хартия за печене. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. След като е готово, оставяме за около 5 минути да изстине и поставяме в голям поднос или направо върху плота, за да изстине.

Приготвяме  шарката на втория блат по аналогичен начин, както в тази рецепта: рисувани пастички.
 
Приготвяме сместа за втория блат по същия начин, както и за първия.
Изсипваме сместа за блата върху оформената шарка и разпределяме равномерно.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути, след което изваждаме от тавата и оставяме на изстине.
Когато блатовете са много добре изстинали, ги разрязваме на три равни ленти по дължина.  Може да разрежете и на четири части, зависи колко искате да е висока тортата.
Посипваме малините с малко захар - около 1-2 с.л. и ги оставяме да си пуснат малко от сока, който ще използваме, за да гланцираме малините върху тортата.
Разбиваме сметаната на пухкав сняг. Трябва да е студена, направо от хладилника, за да се разбие. Това е тънкостта на сладкарските сметани. Друг съвет, не я разбивайте прекалено дълго, защото става твърда и сбита. 
Разделяме сметаната на две равни части.

Към първата добавяме шоколад, който разтопяваме на водна баня и охлаждаме. 
Ако сметаната все още е много студена, оставете я за около 20-30 минути на  стайна температура, защото ако добавите шоколада веднага, той ще се втвърди.
Отделяме сока, който са пуснали малините. След това ги пасираме и полученото пюре прецеждаме, за да няма семки.
Към втората част от сметана добавяме малко заквасена сметана и половината от пюрето, останалото е за желето отгоре. Смесваме много добре. За всеки случай добавяме 1 ч.л. желатин, който смесваме с около 1-2 ч.л. вода. След като набъбне, го разтваряме на водна баня. Добавяме го към малиновия крем.

Сиропът се приготвя, като загряваме водата със захарта. Когато заври, е готов.
Сглобяваме тортата. 
Върху една от лентите блат разпределяме малинов крем. Навиваме на руло и го поставяме изправено в поднос. Може да сиропирате леко преди да сложите от крема.
Сиропираме леко друга лента, намазваме я с крем и я навиваме около рулото в подноса.
С другата лента процедираме по същия начин, като е важно да застъпим края на предишния "блат" с края на тази лента. Идеята е да се получи нещо като пръстен или охлюв. Както е показано на снимката.


Редуваме кремовете - шоколадов и малинов. Накрая отделяме от малиновия, за да намажем и отгоре тортата.
Към 2 ч.л. желатин добавяме малко вода. След това го разтваряме на вода баня.
Към останалото пюре от малини добавяме 2 ч.л. разтворен желатин. Оставяме да се стегне за малко в хладилника и след това разпределяме върху тортата. 
Накрая украсяваме с цели малини, които намазваме с малиновия сок + останалия разтворен желатин - около 1 ч.л.
Накрая покриваме с капак и оставяме в хладилника, за да се стегне. 

13 коментара

  1. Тъкмо ти пишех,че "чакам с натърпение каква рецепта днес ще публикуваш по случай твоя празник - дано да е нещо сладичко, защото ти заслужаваш само сладки неща да ти се случват!!!!",
    а ето,че ти вече си го направила!!!
    Избарала си най-точната рецепта за РОЖДЕНИЯ ти ден - "Вита торта с малини за рожден ден".
    Дано,както и самото име на тортата,да ти се навива,навива живота само с приятни емоции,много усмивки,успехи,късмет и много щастие.
    Мила ми Светле,бъди жива,здрава,продължавай да ни радваш с прекрасните си рецепти.Никаго не изневерявай на вкуса си!!!
    И не на последно място,мила ми Светле,ти желая пари и верни приятели!!!
    Много поздрави и весел празник!НАЗДРАВЕ!!!
    От Катя!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна торта за един прекрасен повод! Светле, желая ти да бъдеш здрава, винаги щастлива, усмихната и да постигаш всичко в живота с много лекота! Незабравим и усмихнат празник! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, честит рожден ден! От сърце ти желая крепко здраве, много щастие и верни приятели. Нека всяка мечта осмисля живота ти и се сбъдне в момента, в който ще е най-ползотворна за теб. И колкото е красива и вкусна тортата ти, толкова и животът ти да е приказен. Всичко добро от мен и весело изкарване на празника!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Светле,честит рожден ден,мила!
    Нека всеки рожден ден посрещаш с ентусиазъм,усмивка и надежда за утрешния ден!Колкото и да стават с времето празниците ти,не унивай,безсмислено е,времето лети неумолимо и всеки ден и миг трябва да се преживеят пълноценно и с наслада!Много здраве и сбъднати желания ти пожелавам!
    Тортата е и красива,и сочна,и личи колко много старание си вложела!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит рожден ден, Светле!
    Пожелавам ти много здраве и щастие! Продължавай да ни радваш с твоите кулинарни предложения! Тортата ти е прекрасна и не се съмнявам, че ще е и много вкусна :)))
    Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден, Светле! Пожелавам ти много здраве, щастие, късмет, мили мигове и много кулинарни фантазии! Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  7. Още едно "раче", щом си от нашите, значи готин човек! Да ти е хубав и великолепен денят, тортата ти е великолепна! Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  8. Мила Светле! Честит рожден ден! Много здраве, щастие и късмет! Много успехи!
    Прекрасна торта за чудесен повод!
    Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ме зарадваха вашите мили коментари! Сърдечно ви благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит рожден ден, Светле,
    сърдечни пожелания за здраве, успехи и вдъхновение, радост и сбъднати мечти!
    Прекрасна торта - аромат, вкус, излъчване...
    Поздравления,
    бъди усмихната и много щастлива, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка, за прекрасните пожелания! :)

      Изтриване
  11. Светла, Честит Рожден Ден! Със закъснение, но приеми моите пожелания за здраве, щастие и много сбъднати мечти! Тортата е чудесна,представям си вкуса.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че ще приема пожеланията ти, Мари! Благодаря ти и се радвам, че тортата ти е харесала - съчетанието между малините и шоколада е много добро. :) Поздрави!

      Изтриване