Обърнат сладкиш с нектарини

Аромат на масло, стичащ се карамел, който обгръща сочните плодове и много хрупкав блат. В чинийка сервираме с топка леден сладолед и фантазията е пълна... устата също. :)
Няма как да останем равнодушни пред тази завладяваща картина и да си останем само с едно парченце.  

Обърнат сладкиш с нектарини
Идеята за тази рецепта ми дойде от така известния "Тарт Татен", който есента се надявам да реализирам. Разликата е, че за него трябва да замесим маслено тесто и да се заредим с 4-5 ябълки. 
Реших да е по-летен и да го направя с нектарини (ще се получи и с праскови, а защо не и с кайсии, когато им дойде сезона отново), да не меся тесто и да се измъкна по-лесно като използвам готово бутер тесто. Вкусът е различен, но мисля, че е по-добър заради хрупкавостта на коричките от бутер тестото.
Миналото лято показах рецептата за сладкиш с карамел и нектарини, който също се обръща. При него блатът е пандишпан. Ако трябва да си избера вариант, бих заложила на този. По-мързелив е и дали, защото отдавна се канех да го направя, но ми се услади много повече. 
С топка сладолед, препоръчвам ванилов или с вкус на карамел, картината от вкусове и аромати добива завършен и съвършен вид.

Необходими продукти:
за тава с диаметър 25 см

150 г захар
30 г масло
5-6 нектарини (около 500 г)
лист бутер тесто според размера на тавата (около 300-400 г)

Първо приготвяме карамела. За целта разтопяваме захарта, докато придобие кехлибарен цвят. Не го оставяйте прекалено дълго на котлона, за да не стане горчив. Дори когато съдът е още горещ, пак може да потъмнее от температурата на съда, независимо, че сме го махнали вече от огъня.
Може да го направите директно в тавичката, но аз го направих отделно в друга метална купа и след това разпределих в тавата - желателно е да е гореща също, за да не се стегне карамела, а да може да се разстели по дъното. За целта сложих  тавата във фурната за кратко.

Обърнат сладкиш с нектарини

И така... Карамелът е вече готов, разпределяме го по дъното на съда, както казах, докато е още горещ. Но и да не е разпределен кой знае колко добре, не е фатално, защото така или иначе при печене той ще се разтече и пак ще се разлее навсякъде.
Оставяме карамела леко да изстине и след това намазваме отгоре с малка бучица масло. 
Нарязваме нектарините на филийки и ги подреждаме по дъното на съда.
От цялото бутер тесто изрязваме толкова, колкото ще ни е необходимо. Надупчваме с вилица, за да не се надуе прекалено.
Слагаме кората върху плодовете. Изрязваме стърчащите краища, които може отново да замразим и по-късно да си направим бутер банички или кроасанчета.
Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути или докато тестото стане златисто.
И тук идва по-трудната част с обръщането. Изваждаме изпечения сладкиш. Слагаме подноса върху тавичката и обръщаме. Не чакаме да изстине, за да не сте стегне карамела.

Обърнат сладкиш с нектарини
Може да се сервира топъл с топка леден сладолед или пък със заквасена сметана. :) Аз избрах първия вариант.

Обърнат сладкиш с нектарини

7 коментара

  1. Разкошен!!! Какъв гланц имат само нектарините - неустоимо просто!

    Чудесна реализация, Светле :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно сладкишче си приготвила Светле,много апетитен и неустоим.Бих си хапнала с удоволствие едно,две парченца:)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз бих си хапнала. :) Чудесен е, Светле, много хубаво си го замислила и изпълнила. А снимките са така слънчеви...
    Поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, невероятно изглежда, а като се има предвид, че става и бързо, значи печели още по големи овации. Поздравявам те и ти желая спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви за похвалите и милите думи! Приятно ми да е чета вашите отзиви! Почерпете се, макар и виртуално! Радвам се, че ви е харесало сладкото предложение!
    Сладка неделя от мен! ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотен сладкиш си приготвила,Светле!Всички такива карамелени и обърнати така да ги обичам!Запази едно голямо парче и за мен!Хубава нова седмица ти пожелавам най-сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусотия!
    От Катя

    ОтговорИзтриване