Тортила Española

Доста често думата тортила (tortilla - исп. - малки питки) се свързва с вид царевични питки, които са характерни за мексиканската кухня. В испанската, обаче, думата се използва за съвсем различно ястие, приготвяно с картофи и яйца. Напоследък това ястие доби голяма популярност, благодарение на телевизионните предавания. 
Е, испанците определено не са открили топлата вода, защото и ние може да се похвалим с подобна рецепта, при това обогатена със сирене, и тя е за пататник. Италианците пък наричат омлетa с картофи - фритата
Има много рецепти за това ястие. Затова не съм спазвала точна рецепта, а импровизирах от това, което прочетох в Интернет. 

Тортила
 
 
Необходими продукти за 2 порции:

3 средни картофа (около 300 г)
1 глава лук
олио/зехтин за пържене
сол на вкус
4 яйца

Нарязваме лука на полумесеци. В тиган с незалепващо покритие наливаме около 2 с.л. олио/зехтин. Когато мазнината се сгорещи, добавяме лука. Запържваме го до златисто и го изваждаме от тигана.
Важно е да използваме тиган с незалепващо покритие.
Обелваме картофите и ги нарязваме на тънки кръгчета. Измиваме ги добре, за да падне малко от нишестето им и да не ни залепват при пърженето. Посоляваме ги малко. 
В същия тиган наливаме още мазнина, така че да покрие дъното на съда и запържваме картофите на два-три пъти (така както правите пържени картофи). 
В клиповете, които гледах, ги слагат наведжъж, но тогава става една каша от картофи, което на мен не ми хареса.

Изваждаме ги.
Разбиваме яйцата и към тях добавяме  лука и пържените картофи.
Исипваме сместа в тигана (ако има прекалено много мазнина, може да излеете част от нея, но при мен нямаше) и запържваме от едната страна. 
За да обърнем омлета, използваме чиния, която трябва да е малко по-голяма от тигана. Но понеже толкова голяма нямам, използвах капака на една голяма тенджера. Върши същата работа. :)
Та, обръщаме омлета върху чинията/капака и връщаме отново в тигана, за да се запържи и от другата страна.

Тортила

Когато е готов, сервираме и поднасяме. 
Много си подхожда, ако към него има някаква салата и разбира се студена бира. :) 

Тортила

5 коментара

  1. Чудесно и вкусно изглежда, Светле! И аз съм се чудила много за това ястие, но се опитвам да избягвам пърженото, та може би затова... Но твоят вариант определено е успешен. :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! :) И аз й се чудих на тази тортила и най-накрая я реализирах. :)
      Слънчева седмица! :)

      Изтриване
  2. Апетитно!Поздравления за реализацията на тази рецепта.Прекрасен съвет за капака на тенджерата.Хубав ден,мила ми Светле!Предполагам,че вече си на лекции, затова ти желая успешна и ползотворона учебна година!От Катя.

    ОтговорИзтриване
  3. Това е едно от любимите ястия на моето семейство.Изглежда невероятно. от Ренета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, Рени! :) Радвам се, когато ми пишат позитивни хора!

      Изтриване