Чийзкейк

Колкото и да е странно, точно по това време от годината, когато всички мислят за козунаци и яйца, аз си наумих, че трябва да направя един чийзкейк (втори опит, след първия с бял шоколад, който ми хареса, но някак леко киселият вкус на заквасената сметана дълго ме отказваше да опитам отново). Е, реших, че все пак ще опитам отново и ето моето изчистено предложение за чийз, в което няма нищо великденско, но пък този път вкусът ми хареса много повече. Намазах със сладко от череши, но може да е с друго сладко по ваш избор - от ягоди, малини или друг плод. Използвах отново същата рецепта (заимствана от Бон Апети), но този път леко я модифицирах, като намалих количеството сметана.Може би забелязвате, че кейкът е с леко неправилни краища, но това е, защото пека в хартия за печене и след това много по-лесно изваждам от тавата и сервирам върху поднос, нищо че няма след това напълно съвършен вид. :) Ето и рецептата за почти перфектния за мен чийзкейк:



Необходими продукти:

2 опаковки бисквити "Роден край" (300 г)
70-80 г краве масло
4 пакетчета крема сирене (500 г)

200-250 г заквасена сметана ("Боженци")
150 - 180 г захар
2 яйца размер L (или 3 по-малки)
ванилия за аромат
настъргана лимонова кора по желание
сладко за намазване по избор



Първо натрошаваме/смиламе бисквитите.
Използвам дървено чукче за пържоли, като слагам бисквитите между две парчета фолио за свежо съхранение (найлонов плик би свършил същата работа).Разтопяваме маслото и го смесваме с бисквитите, така че да се образува нещо като мокър пясък, но бисквитен. :)Разпределяме равномерно бисквитените трохи по дъното на тава (моята с диаметър 25 см), покрита с хартия за печене и притискаме добре.Печем блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.Приготвяме чийз крема.Разбиваме крема сиренето. Добавяме сметаната, захарта и ванилията. Ароматизираме с лимонова кора по желание.Накрая добавяме яйцата едно по едно и разбиваме за кратко до хомогенна и гладка смес.Изсипваме крема върху изпечения блат. Печем на водна баня (т.е. тавата с чийзкейка слагаме в друга по-голяма, в която наливаме студена вода) за около 30-35 минути на 170 (или 180) градуса.Когато е изпечен (пипаме с пръст и усещаме, че кремът се стегнал, но въпреки това е с мека сърцевина), изваждаме от фурната и оставяме да се охлади напълно.Накрая намазваме с любимото си сладко, сервираме и се наслаждаваме на вкуса. :)

10 коментара

  1. Сега да можех да си взема едно парченце... Голямо сутрено угощение щях да си спретна. :) Но ще споделя с любимия, обожава чийзкейкове!
    Относно Великден... Светле, ако искаш вярвай, но само преди няколко дни, аз също правих чийзкейк и отгоре е с черешово сладко. Снимах, но не знам кога ще покажа... Не си сама в невеликденската подготовка. ;)
    Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Очаквам скоро да видя чийза в твое изпълнение, Гери! Аз не съм чак такъв почитател на този десерт, но определено ще бъде приготвен отново. :) А великденката подготовка нямам търпение да започне. :)
      Прегръдка и хубави празници!

      Изтриване
  2. Чудесна идея за чийзкейк, Светле,
    отлично би допълнил празничната трапеза, заедно с класическите козунаци.
    Изглежда страхотно - много фин, с лимонов аромат и сладко от череши...
    Поздравления за теб и хубава предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря за суперлативите! :) И аз съм на мнение, че освен традиционните лакомства, един друг празничен десерт би се вписал на трапезата! :)
      Хубава да е и твоята седмица! :)

      Изтриване
  3. Светле, чуден е чийзкейка, има ли за мен едно парченце? Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че има и за теб парченце, Танче! :) Даже те почерпвам и с две! :) Радвам се, че ти е харесало моето невеликденско предложение.
      Поздрави и щастливи наближаващи празници! :)

      Изтриване
  4. Светле,да ти призная,на мен и с не равни крайчета си ми е идеален,мореее,де да имаше,както обичам чийз,изобщо няма да му простя!Направила си го фантастичен и толкова ефирен!Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Хах, благодаря ти, Роси! :) Знам, че си почитател на този десерт, затова те почерпвам с него, макар и виртуално. :) И е един от най-бързите десерти, които скоро съм правила, дори не съм използвала миксер и отново се получи с гладка консистенция. :)
    Весели великденски празници, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Снимките са неустоими, а описанието ти е удоволствие за четящия кулинар... Как да не опита човек този кейк! (Много беше вкусен! :) )
    Поздрави за разкошната рецепта! Желая ти празнично настроение и много слънчеви дни! Очаквам нови публикации за козунаци! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето го коментарааа!! :) Благодаря ти много, желая ти и на теб много красив и щастлив Великден! :) Целувки!
      П.С. Оценявам литературния ти талант! :D

      Изтриване