Трицветен кекс (Кекс с бяла смес)

Преди два дни (на 1-ви май) преди две години публикувах първата си рецепта в този блог "Бисквитена торта". Постепенно любопитството ми се увеличи и броят на публикациите започна да расте. Впуснах се в кулинарните фантазии, като започнах да приготвям малка част от това, което е плод на моите фантазии, малка част взаимствана от други блогове или предавания и малка част, записана от майка ми, които заслужават своето почетно място в блога, за да не бъдат забравени.
И така вече две години, когато намеря свободно време, приготвям нещо и снимам. Снимките не могат да се мерят с тези на професионалните фотографи или дори с тези, за които фотографията е хоби, но се старя всеки, който се отбие в блога, да добие представа за рецептата.
Може би понякога дългите рецепти отказват някои от вас, а други смятат, че пилея излишно времето си и "литературния си талант" (както се беше изразил един читател), но за мен е важно всеки начинаещ, който няма никаква представа от готвене да ме разбере и да успея да го убедя, че не е толкова сложно!
Не мога да забравя и всички вас, без които този блог щеше да е пуст и самотен! Радвам се на всеки оставен положителен коментар, особено на тези, чрез които показвате, че сте останали доволни от получилия се резултат.
Благодаря ви, че две години четете моя блог и се надявам това да продължава!
Искаше ми се да покажа рецепта на някоя торта, но нямах време да избирам от дългия чакащ списък, да приготвям и снимам. Но пък показвам нещо позабравено, което искам да ви припомня и с което да подсладя кафето през почивните ви дни. :)

Необходими продукти:

Трицветен кексI смес: 
4 яйца + 4 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. олио
ванилия
лимонова кора по желание

II смес: 
4 белтъка
4 с.л. захар
4 с.л. брашно

III смес:
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. какао
канела по желание

Приготвяме първо кексовата смес (I смес):
Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата (в рецептата са общо 8 на брой). Отделяме четирите белтъка в отделна купа, те ще са ни необходими за белтъчната смес.
Разбиваме белтъците на пухкава пяна и добавяме част от захарта. Разбиваме, докато станат на сняг.
Жълтъците (8 на брой) разбиваме с останалото количество захар, докато станат с по-блед цвят.
Смесваме двете яйчени смеси. Ароматизираме с ванилия и настъргана кора на лимон по желание. 
Прибавяме олиото, както и пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
Разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците. Не трябва да има бучици брашно.

Трицветен кекс


Приготвяме втората смес.
Разбиваме белтъците на пяна, добавяме захарта и продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Прибавяме брашното и разбъркваме внимателно.

Приготвяме третата смес, като смиламе орехите и ги смесваме с малко какао и канела по желание.

Сглобяваме кекса, като разпределяме смесите в следната последователност: 
  1. 1/2 от кексова смес (I смес)
  2. 1/2 от сместа с орехи (III смес)
  3. цялата белтъчна смес (II смес)
  4. останалата орехова смес (III смес)
  5. останалата кексова смес (I смес)
Кексът се пече в намаслена форма за кекс с незалепващо покритие или в правоъгълна форма (моята с размери 30 х 12,5 х 8,5 см), покрита с хартия за печене, която леко за намаслява за по-лесно изваждане на кекса.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.

По желание преди да се сложи да се пече, кексът може да се поръси с филирани бадеми, а след печенето може да се полее с малко разтопен шоколад или друга глазура по избор.

Трицветен кекс

5 коментара

  1. Светле, честити 2 годинки! От сърце ти желая да си здрава и да имаш желание, за да продължаваш да вдъхваш живот на Кулинарни фантазии. Винаги се отбивам с усмивка при теб и ми е много приятно. А на тези, като литературния читател, бих казала просто да изкажат другаде неприятните си емоции. ;)
    Черпя се с удоволствие със сладкиша ти! Чудесен е! Приготвяла съм го само ведннъж, ама не стигна до снимки...
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, Честит Рожден Ден на прекрасният ти блог. Пожелавам ти нестихващо вдъхновение. А с кексчето задължително ще се почерпя. Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, честити 2 годинки! Пожелавам ти още много кулинарни фантазии в които да се впускаш и да споделяш с нас! Вземам си парченце от кекса. Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за пожеланията! :) Радвам се, че скромната почерпка ви е допаднала. Вкъщи този кекс се приготвяше по-често и най-накрая реших да го снимам и да ви го покажа. :)
    Благодаря, че се отбихте отново в кулинарните ми фантазии!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Годишнина и от мен,мила ми Светле! Бъди все така добра,лъчезарна и винаги с кулинарно вдъхновение!Не списарай да следваш и осъществяваш мечтите си! Хубав ден и НАЗДРАВЕ с няколко дена закъснение!

    ОтговорИзтриване