Бабина торта

И най-после отново торта! И то не каква да е, а домашна, сравнително бърза за приготвяне, без помпозни украси и заигравки. Точно такава исках да е на вид - непретенциозна, малко рошава, без перфектна "прическа". :)
Тази торта може да я срещнете на много места (други сайтове, блогове, стари книги или тетрадки) и под наименованието "Точена торта". А някои дори я наричат "Добуш" торта, макар че двете нямат нищо общо. Рецептата, както и историята на създаването за торта "Добуш" вече съм ви показвала в блога.

Бабина торта

В много заведения/сладкарници предлагат тази така наречена "Бабина торта", като блатовете са от бисквити, а кремовете - разнообразни. Трудно ми е да определя какъв точно крем използват - по-скоро сметанов или от онези готови, в прахоопразно състояние, които на вкус са добри, но бих казала, че са далеч от вкуса на бабините домашни кремове с яйца и прясно мляко.
Ако не ви се занимава да месите и точите блатове, може да използвате и бисквити, но с домашно направените вкусът е много по-добър. :)

Необходими продукти:

за 6 блата:
1 яйце
80 г захар 
90 мл олио
120 мл прясно мляко
1 пакетче амонячна сода
1 с.л. оцет за угасяване на содата
ванилия
брашно за омесване на тесто

за крема:
4 яйца
200 г краве масло 
2-3 с.л. пудра захар
1 л прясно мляко
180 г захар - или на вкус
90 г пшенично нишесте/брашно
ванилия

Приготвяме блатовете, като разбиваме яйцето заедно със захарта, олиото, топло прясно мляко.
Угасяваме содата в оцета и прибавяме към течната смес.
Пресяваме брашното. Правим нещо като кладенче и в него наливаме течността. Замесваме меко и гладко тесто, което разделяме на 6 части (при мен 6 еднакви топки и една малка). Оставяме тестото за 15 минути да почине.

Разточваме всяка топка на тънка кръгла кора (с диаметър 25 см).
Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 5 минути или до златисто.
Оставяме блатовете да изстинат върху решетка.

Бабина торта

Приготвяме крема.
Отделяме жълтъците от белтъците.
Разбиваме жълтъците заедно с 2-3 супени лъжици от кристалната захар.
Разтваряме нишестето в около 1 ч.ч. прясно мляко. 
Останалото количество мляко наливаме в съд и загряваме заедно с цялото количество кристална захар. Ароматизираме с есенция ванилия.
Смесваме жълтъците и нишестето. Наливаме ги при непрекъснато бъркане към заврялото вече мляко. Разбъркваме енергично и непрекъснато. Кремът се сгъстява доста, но и такъв трябва да бъде, за да не се разтече в подноса. Оставяме го да изстине напълно.
Разбиваме маслото, което е на стайна температура и омекнало, заедно с пудрата захар, докато стане пухкаво. Към него добавяме изстиналия млечен крем. Разбъркваме.

Сглобяваме тортата.
Намазваме всяка кора с крем и оставяме най-добре за една нощ или ден, за да омекнат блатовете.
Украсяваме по желание със смлени орехи или натрошен блат.
Изпекох 6 блата, а единия се препече малко и го натроших за украса. 

Бабина торта

13 коментара

  1. Привет,привет,мила ми Светле!Много ми харесва твоята домашна версия на "Бабина торта",затова ако е удобно бих искала едно парче.
    Добави го в онзи списък!
    Хубав ден,слънчево настроение и поздрави вкъщи!От Катя!

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам защо ,но си предсатавям тази торта да се похапва в компанията на приятели,с кафенце,аперативче и нежен шансон.........
    Прекрасна рецепта и снмки,Светле!

    ОтговорИзтриване
  3. Светле,точно снощи прелиствах една моя стара книга от времето на соца и точно се зачетох в Добуш тортата,пак така се разточваха платки,крема обаче беше масло,захар и яйца,избити на котлона до пухкавост,отгоре поръсена с крокан.Твоята версия ми допада много и с удоволствие си взимам парченце независимо от наименованието!Поздравления за майсторството,мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Най-обичам такива тортички,както казваш без помпозност и излишни украси.Страхотна тортичка,Светле,бих си хапнала с удоволствие парченце,че и допълнително,ще си поискам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Да, бабината торта! Много ми харесва и с удоволствие бих си я хапнала в компанията на чаша ароматно кафе. :)

    ОтговорИзтриване
  6. О, как ми липсва бабината торта ако знаеш, в нашата къща и викахме бъркана торта, с едни дебели блатове и пак този хубав крем! Много ми харесва точно в твоя вариант, винаги си заслужава да си поиграеш малко за да ти е вкусно! Прелестна торта! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Много се зарадвах, когато видях тортичката и веднага реших да я направя, но забелязах, че в посочените продукти няма прясно мляко за блатовете, а по-долу казвате, че ползвате при замесването на тестото. Моля, ако е пропуск, да посочите точното количество! Предварително благодаря!
    Sani

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за забележката. От недоглеждане понякога стават грешки. Прясното мляко е 120 мл. Очаквам отзиви след като я приготвите, надявам се да са положителни! :)
      Приятно приготвяне, Сани! :)

      Изтриване
  8. Е, непретенциозна на външен вид , но пък толкова е вкусна. Още повече когато навява мили спомени! Предпочитам тези т. н. "домашни" торти пред красивите, но изкуствени торти по магазините!
    Тук ѝ казваме на тази торта "Икономична добуш торта". Но важно е не името, а неповторимия вкус!
    Прегръдка, Светле!

    ОтговорИзтриване
  9. Светле, толкова похвали, ама и аз няма да ти ги спестя. Страхотна тортичка! И ако все още има трохичка, отмъквам я. ;) Умирам си за този домашен уют!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря на всички за коментарите! :) Радвам се, че тази непретенциозна торта събра толкова похвали. :)
    Усмихната идна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Направих тортата и бързам да споделя, че стана много вкусна... и наистина това е вкусът на бабината торта! Сърдечно благодаря за бързия отговор, защото приготвих тортата за рождения ден на баща ми, а тя му е мил спомен от детството. Беше удоволствие за мен да го зарадвам, благодарение на Вас!
    Sani

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че съм помогнала и че сте се спрели точно на тази торта! Здраве и дълголетие пожелавам на Вашия баща и винаги да го радвате с любимата му торта!
      Поздрави!

      Изтриване