Цървулки със сирене и яйце

Напоследък нямам особено много вдъхновение да пиша увод към рецептите си. Отварям "белия лист" и зациклям. Пиша само продуктите и рецептата, но накрая се питам как да публикувам рецепта без поне едно-две изречения, които да ви подтикнат да прочетете написаното и да видите сниманото. 
Е, вдъхновение най-накрая намерих, също и време. 
Ако изгледате филмa "Chef" ("Готвачът"), освен че бихте огладнели, ще откриете и щипката вдъхновение. Дори и на тези, които изобщо не обичат да готвят, смятат готвенето за тривиално и досадно, съм почти сигурна, че ще им се прииска да си приготвят поне един домашен сандвич. А такъв сандвич определено ще приготвя и ще покажа, дори и да не е съвсем кубински, като този от филма. 

Цървулки със сирене и яйце

Като аналогия с прословутите сандвичи от същия този филм, от който огладнях, макар че го гледах със сит стомах, мога да кажа че вкусът на домашни хлебчета, гарнирани с някаква плънка по ваш вкус, а за финал и с едно яйце, ще ви хареса. Известни като пиде или просто като цървулки, те могат да разнообразят закуската, обяда или вечерята ви. 
Единственият чар, който аз оценявам, на това отвратително студено, дъждовно (при някои снежно) време, е мекото одеяло с гарнитура от интересен филм и разбира се най-важното - вкусна домашно приготвена храна.

Необходими продукти за 4 броя: 
адаптирано от: zvezdev.com

за тестото:
1 яйце
300 мл вода
20 г прясна мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
500-600 г брашно*

за плънката:
гъсто доматено пюре/лютеница
сушен риган или босилек
около 150 г сирене
4 яйца
олио/зехтин за намазване

Първо приготвяме тестото.
В хладката вода разтваряме маята. Добавяме захарта, солта, както и олиото. Към тази смес добавяме и едно разбито яйце.
Пресяваме брашното, правим кладенче, наливаме течната смес и замесваме меко тесто.
* Брашното като количество е ориентировъчно, може да се наложи да добавите още малко брашно. Трябва да се получи гладко тесто, което да не се лепи по ръцете.
Поставяме тестото в намаслена купа, покриваме го с фолио за свежо съхранение и го оставяме да втасa, докато удвои обема си.
Втасалото тесто разделяме на 4 части. Разточваме ги с овална форма, като оформяме ръб. Ако предпочитате да са по-пухкави, не ги разточвайте на много тънко - каквито ги направих  и аз, малко по-дебелички, по-скоро като пантофи. :D

Цървулки със сирене и яйце

Намазваме пантофите с олио или зехтин, след това с малко от доматеното пюре/лютеницата. Така мазнината няма да позволи тестото да се овлажни от пюрето.
Поръсваме с малко риган или босилек, както и с натрошено краве сирене.
Оставяме пантофките да втасат втори път за около 15-20 минути.

Цървулки със сирене и яйце

Накрая преди да ги метнем към фурната, чукваме по едно яйце.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути. Когато са готови, ги поставяме върху решетка, за да изстинат.
Сервираме топли с любимата си напитка и се наслаждаваме на домашния вкус. :)
Може да приготвите тези пантофки с разнообразна плънка - шунка, гъби, маслини, поръсени с кашкавал или друго сирене по избор. Почти с всичко, което обичате, стига само да развихрите фантазиите си, водени от усета за нещо наистина вкусно.
 
Цървулки със сирене и яйце

6 коментара

  1. Гледах филма и наистина много ми хареса, но " На един черпак разстояние" ме омагьоса повече! И аз си мислех за този сандвич :)
    Ще си взема едно вкусно, ароматно, пухкаво цървулче, приготвено с не по малко страст и любов към готвенето, от теб Светле :)
    Желая ти усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все още не съм го гледала, Танче, но ми е в списъка за гледане! :)
      Иначе този сандвич със сигурност ще го приготвя, макар и с някои промени.
      Усмивки и за теб!

      Изтриване
  2. Светле, и аз съм на същото мнение за времето... Така че "нахлузвам" едно от вкусните ти цървулчета и определено ще ми е по-добре. Чудесни са се получили!
    Поздави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! При мен се получиха мааааалко по-големи и пухени, така че поне ще топлят (в случая ще заситят глада).
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Светле,аз все по-често не пиша увод,то в един момент сякаш човек се е изказал и разказал и се опасявам,че мога да досадя дори на самата себе си,пък и във ФБ са повечето споделености и гледам в блога да не се повтарям.Но ти си ни разказвай,на мен ми е интересно да те чета,а пантофките ти са най-вкусните и най-пухкави,които съм виждала,разкошни!Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубави пантофки, Светле,
    чудесна идея - ефектна, апетитна и по мой вкус...
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване