Рецепти за Коледа

След кратко отсъствие от блоговото пространство се завръщам с една обобщаваща публикация, в която искам да съчетая всички рецепти от блога, които са подходящи за настъпващите празници! Предвиждам и добавянето на нови такива, но засега ограниченото време, мъничкото мързелуване, на което заслужено съм се отдала, както и идеите за подаръци заемат максимално свободното време. Важното е, че коледното настроение си го имам и то още преди настъпването на студентския празник. Странно е как и защо толкова рано ми стана коледно на душата, макар и да не си личи по публикациите в блога.

За Бъдни вечер рецептите в блога са изключително малко на брой. Но една уютна семейна и постна вечеря няма как да мине без постна питка с пара.

Постна е и баницата с праз и гъби, която също чудесно би допълнила нечетния брой ястия на трапезата.

Постната салата, която може да поднесете на трапезата си предлагам да е традиционната бобена салата, допълнена от кисели краставички и печени чушки. 


А ако искате да замените бобената салата с друга, по-различна и нетрадиционна, то заложете на киноа - Салата с киноа и гриловани зеленчуци



Коледната трапеза е по-пищна и на нея задължително присъстват месни ястия. 
Предложенията ми за основно ястие са:

  1. Свински джолани с картофи в гювеч
  2. Печен свински врат на фурна 
  3. Моят вариант на капама
  4. Рулца от свинско месо с гъби и бекон
  5. Свински кебап в гювечета 
Почти всичките ми предложения са за ястия в гювеч. Подготовката на ястията не изисква много време, гювечът побира повече порции, а фурната сама върши цялата работа. Единствено времето за печене е повече, но вкусът оправдава чакането.

В допълнение към богатото основно може да приготвите и вкусна домашна питка или малки хлебчета.
Избрала съм малка част от многото рецепти за тестени. В тази категория поне блогът може да се похвали с повече разнообразие. Тестото при всичките е почти идентично, но начинът на оформяне е този, който превръща обикновеното тесто в необикновено печиво. :)
Предлагам ви следните рецепти:

  1. Питка "Възелчета"
  2. Слоести хлебчета
  3. Празнична питка
  4. Кайзер питки

За сладък завършек на коледния обяд или вечеря, може да поднесете торта, сладкиш или коледни сладки. Не е задължително непременно да приготвите сладки, макар да са особено модерни напоследък. Каквото и да изберете без сладичко не може (или поне аз не мога :D). Oт всички 54 десерта съм избрала само 4, които са с коледно настроение. Но и тортите не са за подценяване, въпреки че обикновено са по-пипкави за приготвяне. 
Горещо ви препоръчвам първото предложение - лесно за приготвяне, носещо много коледно настроение. :)

4 коментара

  1. Весели празници и на теб, Светле! Чудесни са всичките ти предложения! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Щастливи и весели празници,мила ми Светле - на теб и цялотото ти семейство!От Катя!

    ОтговорИзтриване
  3. Щастливи,весели и много вкусни празници,Светле!

    ОтговорИзтриване
  4. Светле, пожелавам ти още повече настроение идните дни и светли празници със семейството! :) Почини си активно. Аз също май съм се отдала на това, а още колко неща ме чакат...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване