Руло от свинско месо с гъби

Една коледна симфония от вкусове! А както знаем една коледна или новогодишна трапеза няма как да мине без някакво по-празнично ястие! Отново ще ви предложа ястие, което не изисква много усилия - оформяте месото, приготвяте плънката по ваш вкус (тук може да се импровизира много) и след това фурната около два-три часа върши по-трудната работа - печенето. А печенето не е за подценяване, тъй като трябва месото да се получи изключително крехко, ароматно, разпадащо се и топящо се в устата. Ароматната плънка и подправките придават още повече вкус и допълват месцето по тържествен начин! Това може да е и вашето основно ястие за Нова година и съм сигурна, че няма да сгрешите, ако предпочетете да си купите едно по-голямо парче месо, да го подготвите за около 20 минути и да го изпечете за по-дълго време, така че да стане неустоимо сочно и крехко. 
Руло от свинско месо с гъби

Дори и с някаква по-обикновена, но класическа гарнитура, като печено кисело зеле, сармички или просто печени картофи, ще имате една празнична вечеря или обяд, без много суетене в кухнята, без притеснение дали ще ви се получи ястието и без излишни главоболия и губене на време. Важните в тази рецепта са голямото парче месо, фурната, подправките по ваш вкус. 
Макар че този път уводът ми звучи малко като реклама на последен модел месо, ви уверявам, че няма да сбъркате в избора си, защото аз лично за първи път приготвям толкова голямо парче месо и вкъщи сме възхитени от това простичко ястие. :)


Първо подготвяме месото.
Разрязваме го, така че да се получи нещо като дълъг лист. Първо разрязваме, но не до края, една част от него (около 1/3), след това от другата страна разрязваме отново не до края, така че месото да се разтвори и да се получи нещо като лист от месо. Не ме бива много в обясненията, затова се надявам от снимката да добиете представа какво точно имам предвид.

Руло от свинско месо с гъби

Нарязваме гъбите на по-дебели филийки, морковът настъргваме, а скилидката чесън режем на ситно.
В сгорещено олио запържваме гъбите и моркова. Гъбите пускат вода. Когато тя се изпари и зеленчуците останат на мазнина, добавяме чесъна и нарязаната сушена люта чушка. 
Овкусяваме с риган, малко къри, черен пипер и смлени зрънца бахар. Разбъркваме. Оставяме плънката да изстине.
В плънката не слoжих сол, тъй като осолих добре месото, което пък накрая поставих върху сармички от кисело зеле, но вие може да посолите малко и плънката.
Посоляваме месото и разпределяме плънката. Завиваме месото на руло и завързваме добре с конец. Отвън овкувяваме месото с чубрица, червен и черен пипер, като добре втриваме подправките.
Поставяме месото върху навити сармички, кисело зеле или зеленчуци - картофи, лук, моркови, нарязани на едро.
Наливаме в гювеча (тавата) 1/2 ч.ч. вода. Ако просто печете месото самостоятелно, може да налеете вино. Комбинацията от кисело зеле и вино, обаче, не я препоръчвам и предпочитам, затова налях вода. Месото покриваме с две-три зелеви листа, за да не прегори отгоре.
Поставяме гювеча в студена фурна. Включваме фурната на 160 градуса и печем около два часа и половина - до готовност на месото.

Руло от свинско месо с гъби

Ако печете в тава.
Желателно е да покриете месото с алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса. Времето зависи от големината и дебелината на месото. Затова печете до готовност.  Когато при забождане с клечка не изтича кървав сок, значи трябва да е готово - времето за печене е около два часа. Десетина минути преди да го извадите от фурната, отстранете фолиото и запечете до апетитна златиста коричка.
При печене в глинен гювеч, времето е повече, тъй като гювечът се поставя в студена (незагрята) фурна.
След като ястието е готово, оставете да изстине поне 20 минути.
Отстранете конците и нарежете на филийки. Моите не са перфектни, защото месото беше още топло, но кой ли ще ме чака да правя перфектни порции и да снимам... :)

Руло от свинско месо с гъби

13 коментара

  1. Весела Коледа!
    Прекрасно предложение. От една седмица имам слоу кукър и задължително ще изпробвам да приготвя месото в него. Изглежда много вкусно!
    Поздрави с пожелание за много здраве, успехи, щастие и любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита придобивка, Габи! Ще се радвам да приготвиш едно подобно месце в него и да споделиш за резултата. :)
      Благодаря ти за пожеланията! :)

      Изтриване
  2. Как само се е разположило върху дъската това месце... Светле, чудно основно си приготвила, ама много ми хареса! И все повече предпочитам свинското пред другите меса. :)
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Свинското присъства основно и на нашата трапеза, заедно с пилешкото, което не вижда много бял свят тук в блога. :)
      Но пък свинското през зимата си е класика и някак се консумира повече.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Честита Коледа, Светле! Много вкусно и ароматно предложение си представила!

    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Наде! :) Честита Коледа и на теб! :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Ние в къщи обичащи и хапващи доста месо те поздравяваме за прекрасната рецепта!
    Весели празници, Светле!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Коледа,Светле!
    Здраве,мир,топлина и хармония да ви донесе!
    Още не съм пекла такова месно руло,но твоето съвсем ме съблазни,страхотно изглежда!
    Весело посрещане на новата година!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа, Светле!
    Чудесно си приготвила това сочно и крехко свинско месо, обогатено с ароматна плънка, личи си че е много вкусно! Прекрасно предложение за новогодишната трапеза!
    Желая ти уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа, Светле! :)
    Предложението ти много ми хареса. И аз пробвах наскоро едно свинско печено на фурна, получи се добре, следващия път ще се доусъвършенствам в печенето на месо с твоята рецепта! Много обичаме гъби всички вкъщи така че съм сигурна, че ще се хареса! Поздрави и весело посрещане на Новата година! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много ви благодаря за статията.Тази рецепта изглежда уникално, а ние българите обичаме да похапваме свинско месо. До сега не съм завивала така гъбите, но със сигурност са овкусили чудесно месото.Още тези дни ще се опитам така да го направя и се надявам, че е успея да го завия добре, без да разсипвам плънката.Идеално ястие за гости и за празник, ще се радвам ако ни предложите и десерт, който да отива на ястието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! Месото съм навила от късата страна, за да стане по-дебело рулото и за да си личи повече плънката, която не трябва да покрива цялото парче месо, за да може при навиване да не излезе. Ще се радвам да отзив дали ти е харесало ястието и след като го приготвиш.
      А относно десерта - в блога има много десерти и зависи какви са ти предпочитанията.
      Аз препоръчвам, обаче, този шоколадов мус или някой по-лек десерт, като например терин с малини (може да използвате замразени, предварително да ги размразите или да ги замените с някакво сладко, например от боровинки, също ще е добра комбинация).

      Изтриване
  9. www.topnuts.bg
    Уникална рецепта!
    Горещо препоръчвам

    ОтговорИзтриване