Сладки "Розички" и сладки със сушени плодове

Топящи се в устата сладки с аромат на краве масло. Това бяха нашите коледни сладки. 
Това са сладките, които съм хапвала като малка с повод или без. Толкова често приготвяни и така забравени. Напомнящи за себе си единствено по пожълтелите страници в тефтера на майка ми, които ухаят на ванилия и които напомнят колко често тефтерът е бил отварян на тази страница. 
На фона на всички щолени, английски коледни пудинги и кексове, както и други модерни рецепти, тази година избрах отново да направя нещо позабравено.
Направихме сладките в два варианта. Традиционният е във формата на розичка, отгоре с поставено оцветено топченце от същото тесто. Спазих формата, но отгоре сложих една сушена черешка.

Сладки Розички

При втория вариант реших да сложа нарязани на ситно сушени плодове и смлени бадеми. 
Тук начинът на оформяме взаимствах от блога на една дама, която е онагледила процеса стъпка по стъпка тук
Сладките се приготвят много лесно. Единственото важно условие, за да се получат, е да използвате качествено краве масло. Имала съм провал с едно краве масло менте, при което сладките станаха ужасни.

Необходими продукти:

3 варени жълтъка
250 г краве масло
60 г пудра захар
ванилия за аромат
брашно за меко тесто

за пълнежа:
сушени сливи
сушени череши
сушени червени боровинки
30 г смлени бадеми


Сваряват се първо яйцата, като жълтъците трябва да са твърдо сварени, не рохки. Оставят се да изстинат добре.
Сварените жълтъци се намачкват, добавя се пудрата захар и кравето масло, което трябва да е меко - извадено предварително от хладилника поне час-два преди приготвянето на сладките.
Добавя се на части брашното, което трябва да се пресее предварително. Замесва се меко тесто.
От тестото с помощта на шприц или пош с накрайник се оформят розички върху тава, намазана леко с олио или покрита с хартия за печене. Върху всяка розичка отгоре се поставя сушена череша или червена боровинка. Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути, докато станат златисти.

Сладки Розички

Втори вариант на тези сладки.
Тестото разделих на две части. От едната част направих розичките - 14 на брой, а от другата - топчета със сушени плодове - общо 24. 
Сушените плодове нарязваме на ситно и смесваме със смлените бадеми.

Сладки Розички

Разточваме тестото на тънка кора, като преди това поръсваме с малко брашно плота, както и тестото. Така тестото няма да залепне.
Изрязваме кръгчета с помощта на форма или чаша. Във всяко кръгче поставяме малко от подготвената смес и оформяме топче, което поставяме в намаслена тава или такава, покрита с хартия за печене. Печем отново в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-15 минути, докато станат златисти отдолу.
Когато сладките са изпечени, ги оставяме да изстинат върху съд, покрит с кухненска хартия.
По желание поръсваме допълнително с пудра захар за повече сладост. 

14 коментара

  1. Любими са ми ще от детството! Разкошни са се получили!

    ОтговорИзтриване
  2. И двата варианта гарантирано ще ни допаднат...Поздрави,Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ги приготвиш, Миленка! Сладките наистина си заслужават! :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Светле, приветствам решението ти за коледни сладки! Страхотни са! И как чаках рецептата още когато ги показа като поздравителна картичка. :) А розичките са толкова нежни, чудни...
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Трябваше рецептата да я публикувам по-рано, но все не ми оставаше време за това. :)
      Прегръдки и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Светле, от кога се каня да направя и публикувам тези сладки...Не ги бях виждала другаде. Това са сладките, които мама правеше най-често, но и тя скоро не ги е правила. Тя ги правеше с един метален шприц и тестото избутваше с палец, не съм виждала такъв, а накрайниците които имам са доста по малки. Ти с какво ги направи?
    Чудесни са с черешката, както и втория вариант! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, точно с такава метална формичка ги правихме и ние, като също с палец се избутва тестото (този шприц е на около 20 години от моето детство). Наистина тези сладки са много вкусни и заслужат своето място във всеки блог. :) Радвам се, че съм ги припомнила и се надявам скоро да ги видя и в твоя публикация. Поздрави!

      Изтриване
  5. Много вкусно! Взимам си една за кафето и ти пожелавам прекрасен и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  6. Тези розички си харесах при Мимето и хоп сега и тук ми се усмихват,Светле,освен това адски ме съблазняват да ги опитам с тези сварени жълтъци,благодаря ти за рецептата,страхотни си ги направила,идеални!Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Опитай ги и съм почти сигурна, че ще ти харесат. :) Много са ароматни и ронливи.
      Успешна да е и твоята седмица!

      Изтриване
  7. Ама много са хубави и колко интересно с тези сварени жълтъци..., като истински розички са, Светле :) Алберт, обожава маслени сладки, ще ги опитам.
    Добавяш ли още малко брашно за другия вариант с разточването, Светле, или тестото е с такава консистенция, че излиза през шприца и става и за разточване?
    Благодаря ти, мила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Съвсем леко набрашнявам повърхността отдолу и след това разточвам. Ще добавя това и в рецептата, защото съм пропуснала. :) Поздрави!

      Изтриване