Вариант на "Пататник"

Пататникът е вид баница, но с картофи, типична за родопския край. Вариантите за приготвяне на това ястие са безброй - с кори или без, в някои случаи с използване на сурови картофи, в други - изпечен в сач или на тиган на котлона. 
От много отдавна имах намерение да направя този вид баница, след като ми хареса импровизацията с праз и гъби, но все нещо друго възникваше на челна позиция да бъде приготвено. Като основа на този пататник използвах тази рецепта, но с малки модификации от моя страна.
 
Пататник


Необходими продукти:

7 кори за баница от 1 пакет
около 1 кг картофи
1 малка глава лук
4 яйца
150 г сирене
сол на вкус
1/2 ч.л. джоджен
черен пипер на вкус
50 г масло
олио за намазване на корите


Обелваме картофите и ги варим цели в подсолена вода, докато омекнат. Не трябва да са преварени, тъй като няма да можем да ги настържем след това. След като се сварят, ги оставяме да изстинат. Настъргваме ги на редне. Подправяме с черен пипер и джоджен. Добавяме натрошено сирене, както и разбитите яйца, и нарязан на ситно лук. Разбъркваме внимателно много добре. 
Намазваме с олио тавата, в която ще печем ястието. 
За основата използваме четири кори, които намазваме с олио и подреждаме една върху друга в тавата, така че да стърчат краищата им. Разпределяме плънката, като добавяме и малки бучици масло отгоре. 

Пататник

Върху плънката слагаме останалите три кори, които също намазваме с олио и  подреждаме една върху друга. Завиваме краищата на корите, така че да затворим пататника. Отгоре също подреждаме бучици масло. 
Печем пататника в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути. След като се зачерви отгоре, може да се покрие с алуминиево фолио.
Една различна и бих казала зимна баница, подходяща както за закуска, така и за основно ястие.

16 коментара

  1. Светле, много съблазнителен пататник! Никога не съм яла и ме заинтригува. Но този лук ме притеснява...не сме любители на комбинацията тестяно + лук. Ако е без лук...как ли ще е...
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, няма никакъв проблем да се пропусне лука. И на мен отначало ми беше странно дали ще се получи добре на вкус с него, но съвсем леко се усещаше. Ако не обичате, го пропусни.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Какъвто и вариант да се избере, все са много вкусни тези пататници, както и твоето предложение!
    Хубава вечер, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! И вкъщи много се хареса, макар и комбинацията от тестено и картофи да не е толкова разпространена.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Приготвих веднъж пататник по рецепта на една приятелка от Родопския край,стана страхотен,децата го излапаха набързо,но на мен не ми допадна картофи с джоджън.Ще пробвам и по твоят начин,но с някаква друга подправка без джоджен,че и аз да си хапна.Спокойна вечер,Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Признавам, че аз по принцип не харесвам много тази подправка и я използвам в много малки количества. Отскоро обаче съм малко по-смела с нея и я слагам на някои други ястия. Бих ти препоръчала да сложиш мащерка или риган, например . :)
      Спокойна вечер и на теб, Танче!

      Изтриване
  4. Приятна баница. Аз също отдавна и се каня, но да видим до кога. Аз обожавам джоджен и сигурно ще ми хареса много! Поздрави за хубавата рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Щом си почитателка на тази подправка със сигурност комбинацията ще ти хареса. Като всяко ястие и това изисква малко време, но пък никак не е пипкаво и завъртяно, така че ще се радвам, ако съм те подтикнала да опиташ. :)

      Изтриване
  5. Чуден си го приготвила,Светле,много ти се отдават тестените вкусотии,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Радвам се и това тестено предложение ти е харесало!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Светле, веднъж съм правила банички с картофи и бяха чудесни. Пататник обаче не съм, а твоят е тоооолкова апетитен! Трябва и аз да опитам. :)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом си опитвала комбинацията, значи съм почти сигурна, че и това ястие ще ти допадне, Гери! :) Опитай и си "кажи" мнението с някой хубав кадър. Прегръдки и хубава вечер и на теб! :)

      Изтриване
  7. Светле, много обичам пататник, а твоят е прекрасен, наистина!

    ОтговорИзтриване
  8. Приготвяла съм пататник, но без кори. Определено е вкусен, но като гледам твоят, как апетитно изглежда, съвсем скоро и аз ще опитам с кора. Вземам си парченце Светле!
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам пататник, а твоят е разкошен, Светле,
    една чудесна версия и много апетитна визия.
    Поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване