Хляб "Акордеон" с кашкавал

Другите често срещани наименования на този вид хляб е "Надиплен хляб", "Слоест хляб", a може би има и други, за които не знам. Така или иначе, идеята за този хляб е много интересна, обиколила е не един или два блога, както и предавания. Реализацията също не е трудна и непосилна задача, дори и за начинаещ като мен. С необходимо отделено време и доза желание резултатът е налице. Ароматен и красив хляб с много богат вкус. Казвам богат вкус, защото това е другата ефектна страна на оформлението - може да добавите каквото пожелаете - някакъв колбас, вид сирене, любима подправка или просто да го оставите натурален - без никакви допълнителни притурки. Съветът ми е да не се прекалява с тези добавки, защото тестото трябва да "диша". Аналогично на пицата, върху която съм чувала, че трябва да се сложат до три продукта, а ние сме свикнали да има много богата плънка. 

Хляб Акордеон с кашкавал

Това е една от онези рецепти, при които все едно такава няма и не е необходимо да има. Важна е идеята. Тестото, допълнителните продукти са по ваш избор. 
Разбира се, ще дам точните пропорции и обяснения как оформих това вкусно хлебче, което подправих с риган и обогатих с кашкавал.


Необходими продукти:
Адаптирано от: Бон Апети

1 яйце
100 мл прясно мляко
200 мл вода
20 г мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. олио
550-600 г брашно
20 г краве масло
100 г кашкавал
риган
сусам за поръсване

Прясното мляко и водата трябва да са топли - в никакъв случай горещи, нито пък студени.
Разбиваме яйцето. Обикновено отделям от него, защото намазвам малко печивата, а едно цяло яйце е много за намазване на една питка или подобен хляб.
В друга купа разтваряме маята във водата. Добавяме солта, захарта, олиото, млякото и разбитото яйце, от което оставям малко за намазване, както вече споменах по-горе. :) Смесваме добре всички продукти.
Пресяваме брашното. Правим си в него едно кладенче, в което наливаме постепенно течността. Замесваме тесто, което трябва да е меко и нелепнещо по ръцете ни.
Оставяме тестото да втасва в съд, намазан с олио (тава или голяма купа). Покриваме го с прозрачно фолио, за да не хваща кора и чакаме да удвои обема си.
Когато тестото втаса, го разточваме върху намазан с олио плот. Важно е да си намаслим и ръцете, както и точилката, за да не залепва тестото. Някои поръсват с брашно, но аз предпочитам да не добавям повече брашно на тестото.
Разрязваме тестото на равни правоъгълници, които намазваме с разтопено масло, поръсваме с риган и настърган кашкавал. Подреждаме три или четири парчета едно върху друго и ги поставяме в покрита с хартия за печене правоъгълна тава за терин (като тази от снимката).
Оставяме хляба да втаса втори път до удвояване на обема.

Хляб Акордеон с кашкавал

Накрая го намазваме с отделената част от разбитото яйце и поръсваме със сусам.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути. Когато хлябът стане златист, може да се покрие с алуминиево фолио, за да не изгори коричката.

След изпичане се прехвърля върху решетка, за да изстине.
Най-вкусен е още топъл, докато кашкавалът се разделя на конци. :)

Хляб Акордеон с кашкавал

Други подобни хлябове може да видите тук:

Надиплен хляб от Бон Апети
Хляб "Акордеон" от блога "Сладко и солено"

16 коментара

  1. Светле, аз изобщо нямам проблеми с името на този разкошен, ароматен и мноооого вкусен хляб :)
    Чак тук при мен се разнесе средиземноморския аромат на риган, а разтопения кашкавал страшно ме изкушава в това пухкаво тестенце!
    И това с начинаещия и с не големия опит да не съм го чула повече. Твоите връстници не се и сещат, че може да приготвят хляб сами, а камо ли да имат зад гърба си десетки прекрасно изпълнени рецепти, приготвени с огромно желание по най-хубавия начин!
    Хубав ден ти желая, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за надъхващия коментар, Танче! :) И след колко станаха вече (близо 160 рецепти) пак не се чувствам като мастър шеф, но това няма значение. Продължавам с експериментите и готвенето, а за връстниците ми... за жалост се съгласявам с теб.
      Хубава вечер от мен! :)

      Изтриване
  2. Аз го знам под названието pull apart bread .Бях направила преди много време с песто дженовезе,обаче при печенето стана гръмнал бойлер в тръстика,разцепи се ужасно (явно не прецених добре маята) и си ме досрамя да го покажа.
    Страхотно златист е твоят,Светле,чуден е станал,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това наименование не го знаех, но научих още едно. Смешно ми стана като прочетох за гръмналия бойлер, Роси, но пък може и да се е получил дори и по-ефектно. Понякога дефектите са ефектни.
      Радвам се, че моят вариант ти е харесал, а идеята да се направи с песто е много добра, сигурно би се получил много ароматен хляб.

      Изтриване
  3. Снимките ти са много хубави, Светле.
    Много вкусен става. От известно време го гледах в нета и направих. Стана чудесен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Снимките ги правих вечерта, а вечерта е много кофти време за снимки на храна, но успях да намеря две по-читави, които да покажа. :) И аз отдавна му се канех на този хляб и най-после намерих време за него.
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Светле, помня, че с Руми го спретнахте по едно и също време, а ето, че сега и му се радвам! Е, от снимки само, но пък то толкова колоритни снимки, че почти му усещам вкуса. Прекрасно хлебче! И с любимия риган. :)
    А последната снимка... Да знаеш, че и аз се разтопих като кашкавал. :)
    Прегръдки и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно помниш, Гери! Нейният вариант е като пица, което също е доста интересно и апетитно като идея. :) Радвам се, че ти харесва и моят акордеон. А риганът ми е любим и на мен.
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. За пръв път срещам този хляб. Много интересен и си го приготвила майсторски!
    Поздравления, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Радвам се, че съм ти подсказала тази идея за хляб. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Прекрасен, много апетитен и предполагам невероятно ухаещ хляб си приготвила, Светле! Мммммм....разкош!!! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много често съм приготвяла това хлебче, но никога не съм слагала плънка. Твоето изглежда така апетитно, Светле, че непременно ще пробвам с кашкавал!
    Прекрасен и слънчев ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Браво, Светле! Така апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  9. Много вкусен изглежда, Светле! Ароматен и мекичък :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви за коментарите! :) С плънка това хлебче е много подходящо за закуска, а най-хубавото е, че може да се импровизира много.
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Много е вкусен и ароматен! Черпя с парче от моя. http://ninfil.blogspot.com/2015/03/blog-post_24.html

    ОтговорИзтриване