Торта "Сникърс" (Snickers Cake)

С пристрастяващо вкусен карамелен пълнеж, много фъстъци, ефирен и нежен маскарпоне крем, а за финал - шоколадова глазура. Това е моята интерпретация на тази торта, която се приготвя наистина бързо. Единствено повече внимание и време трябва да се отдели на карамеления пълнеж, който е ключова и много важна част от тази торта. Ако той липсва, тортата няма как да бъде оприличена с прословутия десерт. Тортата не е ужасно сладка, но пък е малко по-тежка и калорична заради наличието на сметана, маскарпоне, шоколад, че и фъстъци. Ако търсите лека и ефирна торта, тази не е такава. Но пък ако търсите размазващ вкус, който да помните и след последните трохи, тази е точно такава.

Торта Сникърс

За първи път приготвих такъв карамелен крем. Не е лесна задача, имайки предвид, че и преди това (един-два пъти само) съм правила карамел. Но тук нещата могат малко да се усложнят, тъй като добавяме масло и сметана. При прибавянето на маслото, карамелът започва да пръска и трябва да внимаваме да не се изгорим, а когато прибавим затоплената сметана, карамелът се стяга и трябва да се разбърква много енергично и продължително, и същевременно отново много внимателно, за се получи накрая един много фин карамелен сос, който може да се използва за всякакви други десерти - глазура на сладкиш, топинг за сладолед или друг крем, или пък мус. Приложенията му са наистина много. 
Да не забравя да отбележа, че най-много ме впечатли рецептата на Ирина, която е приготвила уникален тарт. Смятах да се придържам изцяло към нейната рецепта за крем, но накрая спазих почти до грам приготвения от нея карамел с фъстъци
Ако все пак с обясненията малко по-горе съм ви разколебала в приготвянето му, съвсем спокойно може да използвате една консерва карамелено подсладено кондензирано мляко, но не навсякъде има руски магазини, от които може да се закупи. 


Необходими продукти:
за 2 блата (блатовете са заимствани от торта "Наташа")

3 яйца
150 г захар
180 г заквасена сметана
180 г брашно
5 г бакпулвер
есенция ванилия

за карамеления пълнеж:
150 г захар
1 с.л. краве масло
150 г печени фъстъци

за крема:
250 г маскарпоне
2 с.л. пудра захар или на вкус

за глазурата:
100 г шоколад
100 мл прясно мляко
1 ч.л. краве масло
фъстъци за декорация

сироп по желание:
100 мл вода + 1 с.л. захар

Първо приготвяме блатовете.
Разделяме белтъците от жълтъците. Белтъците разбиваме на гъста пяна. След това добавяме част от захарта. Продължаваме разбиването, докато станат на твърд сняг.
Разбиваме жълтъците на крем заедно с останалото количество захар. Прибавяме и сметаната. Разбиваме, за да се смесят добре.
Пресяваме брашното и към него добавяме бакпулвера.
Прибавяме жълтъците към белтъците. Ароматизираме с ванилия. Разбъркваме внимателно и добавяме брашното на части, като отново се разбърква внимателно.
Тестото разделяме на две равни части. Намазваме с олио дъното и стените на тава (с диаметър около 25 см) или покриваме с хартия за печене. Печем блатовете за около 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Когато са изпечени, ги охлаждаме върху решетка.

Торта Сникърс


Приготвяме карамела.
Първо разтопяваме захарта до светлокафяв/златист/кехлибарен цвят. Дърпаме от котлона. Добавяме 1 с.л. краве масло. Внимаваме много, защото започва да пръска. Бъркаме внимателно, но и енергично, за да се смеси добре маслото с карамела. През това време сгорещяваме сметаната. Когато е готова, я добавяме към карамела. Ако карамелът междувременно е започнал да изстива и да се стяга, го връщаме за секунди отново на котлона, махаме го и тогава добавяме горещата сметана. 
Цялата карамелено-сметанова смес се връща отново на котлона и се разбърква, докато карамелът започне да се разтваря, за да се получи тази хомогенна смес от снимката. Когато сложих сметаната се получи една плаваща течност, а на дъното гъст карамел. Но това да не ви притеснява, всичко се смесва перфектно след упорито разбъркване. Но трябва да се действа внимателно. Толкова думи за един карамел....
Оставяме карамела да изстине много добре. 
Обелваме фъстъците и ги добавяме към изстиналия карамел.

Торта Сникърс


Маскарпонето се разбива с тел или бъркалка заедно със захарта.

Сглобяваме тортата.
Редуваме блат, карамелен пълнеж с фъстъци, крем с маскарпоне, отново блат.
Сиропирах леко блатовете с около 100 мл вода + 1 с.л. захар. Тъй като блатовете не са пандишпанови, кремът не е млечен и много течен, следователно тортата може да остане суха.

Накрая остава глазурата.
Сгорещяваме млякото и добавяме начупен шоколад, така че той да се разтопи от топлината на прясното мляко. Разбъркваме. Добавяме малка бучка масло. Оставяме да се охлади.
Заливаме тортата с глазурата и украсяваме с натрошени фъстъци. Оставяме тортата да стегне за една нощ и след това се наслаждаваме на разкош. :)

Торта Сникърс

19 коментара

  1. Лелее вкусотия.Светле,като чета съставките,тортичката ти,ще истинска наслада. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Много калорична наслада се получи! Но какво пък, не ядем всеки ден такива торти. :)

      Изтриване
  2. Невероятно изкушаваща торта си приготвила,Светле! Ще се пробва задължително!

    Поздрави! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще си чакам отзивите за нея! :)
      Поздрави, Наде!

      Изтриване
  3. Имам чувството, че съм в царството на тортите! Изглежда повече от вкусна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна нова визия на блога! Изчистена, приятна за окото и удобна! Много ти отива! :)

      Изтриване
    2. Благодаря, Дани! Радвам се, че и новата визия ти харесва!

      Изтриване
  4. Светле, освен да кажа мммммм, след като съм си отрязала едно голямо парче...после да си поискам и допълнително...това е красноречиво за вкуса на тортата :)
    Сърдечни поздрави и усмивки за страхотната торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Хриси! Понякога точно това мммм е достатъчно красноречиво дали някой харесва нещо и ми е приятно, когато го чувам. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Светле, твоите торти обаче са толкова прекрасни! Хем са ефектни, хем са красиви, хем са вкусни, хем са някак домашно уютни... Да продължавам ли? :) И снимките ти са чудесни! Ех, не ми се тръгва... Току-виж си спечеля и парченце от вкусотията ти. Браво, много голямо браво от мен, която се плаши малко на тортите. :)
    Прегръдки, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за суперлативите, Гери! Не съм очаквала, наистина, че моите торти биха събрали толкова много похвали на едно място! :) Затова си печелиш едно много голямо парче! А правенето на торти не е сложно. По-бавно се приготвят, вярно е. Но с малко търпение, нещата се получават. И не е задължително да е със съвършен вид. Аз лично съм се примирила, че в украсите не ме бива много, в равномерните глазури също, но пък поне вкусово се старая да ги докарам. :)
      Прегръдки и за теб, Гери! :)

      Изтриване
  6. Светле,неуморна си и все такива сочни и вкусни торти ме омайват при теб,прекрана е и тази!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! А ти си неуморен майстор на чийзкейковете. :)
      Хубави да са и твоите почивни дни!

      Изтриване
  7. Светле, поздравления за вкусната торта, и аз имам своята "Сникърс", но и твоята много ми хареса.
    Колкото до опита, да важен е, но доста по-важно е желанието и таланта, а ти ги имаш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Много варианти на тази торта може да се намерят в нета. Твоят също ми допадна, преди малко го видях. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотна торта, Светле!
    Много обичам тази комбинация от вкусове и това, че и след последното парче мечтаеш за още! Не съм приготвяла осега такава торта, а май ще трябва! :)
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс! :) Ще се радвам да опиташ тази комбинация!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Отговори
    1. Благодаря ти! Радвам се, че ти е харесала рецептата! :)

      Изтриване