Австрийски сладкиш "Kardinalschnitten"

Нежни целувки и пухкав пандишпан, обгърнати от ароматно сладко от малини и крем. От това се състои днешният десерт, който е комбинация от няколко компонента, но съчетани заедно се получава едно различно сладко изкушение.
Този австрийски сладкиш със странно име (в превод от немски Schnitte f, мн.число Schnitten, означава филия или парче) включва два основни цвята - бяло и жълто, които са част от знамето на Ватикана, откъдето може би идва и кардиналското в наименованието на десерта.
В оригиналната рецепта кремът включва сметана и аромат на кафе, но аз промених малко тази част. Затова ще запиша и двата варианта, а вие може да го приготвите и с трети. :)

Австрийски сладкиш Kardinalschnitten

Необходими продукти:
източник

за бялата част:
4 белтъка
250 г захар
 
за жълтата част:
4 жълтъка
2 яйца
100 г захар
100 г брашно
есенция ванилия
настъргана портокалова/лимонова кора

за крема:
500 мл прясно мляко
3 жълтъка
50 г натурално пшенично нишесте
50 мл вода
захар на вкус
есенция ванилия

сладко от малини (или друго) за намазване

крем според оригиналната рецепта:
250 мл сметана за разбиване
2 ч.л. разтворимо кафе

Първо приготвяме блатовете.
Разбиваме белтъците на пухкава пяна и след това добавяме захарта. Разбиваме с миксер белтъците на сняг продължително време и на водна баня, докато се получи гъста и лъскава смес, в която няма кристали захар.
Разбиваме яйцата за жълтата смес заедно със захарта. Добавяме брашното, есенция ванилия, както и настъргана кора на портокал. Разбъркваме добре.
В тава, покрита с хартия за печене и намаслена с олио с помощта на пош разпределяме бялата смес, а след това и жълтата. Оформяме два блата. Печем блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. След изпичане оставяме блатовете да изстинат. 

Приготвяме крема, като загряваме млякото заедно със захарта. Ароматизираме със ванилия.
Разбиваме жълтъците. Разтваряме нишестето във водата и смесваме с жълтъците.
Когато млякото заври, при непрекъснато бъркане добавяме жълтъчно-нишестената смес. Оставяме кремът да заври, като през това време разбъркваме постоянно, за да не загори.
Оставяме кремът да изстине много добре.

Австрийски сладкиш Kardinalschnitten

Сглобяваме сладкиша, като намазваме първия блат със сладко, отогре разпределяме крем, а накрая покриваме с втория блат. 
По желание поръсваме с пудра захар.

Австрийски сладкиш Kardinalschnitten
 

13 коментара

  1. Много ново и много интересно за мен е този сладкиш.....
    Честита баба Марта,Светле!

    ОтговорИзтриване
  2. Колко богат и кремест десерт, Светле, с удоволствие бих опитала. :)
    Поздрави и честити много празници. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еха Светле,разкошен сладкиш.То и аз да се наредя за парче :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е и интересен! Не съм го срещала. А Schnitten означава и още "резенки".
    Хубава вечер, Светле!

    ОтговорИзтриване
  5. Интересен сладкиш, Светле!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен и много интересен десерт си приготвила, Светле! Сигурна съм, че е много вкусен с удоволствие бих опитала парченце :)
    Честита Баба Марта, бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  7. Светле,наскоро гледах как го приготвиха в Пекарната на Джулия и видях олко трудоемък е десерта с приготвянето на платките,крема,сглобяването и т.н. Затова веднага бурно те аплодирам,прекрасен е станал и несъмнено е награда за труда и удоволствие за небцето!В аванс поднасям поздравления за утрешния национален празник,да ти е честит!

    ОтговорИзтриване
  8. Ами аз сега разбирам за този сладкиш, доста интересно ми звучи, въпреки, че е доста завъртян! Браво на Светлето! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Светле, много интересен и безусловно вкусен сладкиш си ни поднесла! Импровизацията с твоят крем повече ми допада и почти съм убедена, че сладкиша ще бъде и на нашата трапеза :)
    Поздравления за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за позитивните ви коментари! :) А относно сладкиша - изглежда, може би, засукан, но всъщност не е труден и пипкав. А най-хубавото е, че не трябва да отлежава една нощ или няколко часа, както е при тортите. :)
    Надявам се да го опитате някой път и вие и обезателно да споделите дали ви е харесал! :)
    Хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Светлана , Кариналните пасти са съвсем друга рецепта , тези които си написала сигурно имат друго име , аз съ в Астрия от 27г , Кардиналните пасти имат съвсем друга рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  12. Разтоянието на бялата маса е много малко 1 мм и между бялата щприцована маса се щприцова жълтата , пече се на вентилация 150 градуса 30 мин . пълни се със конфитюр от касии или ягоди , и отгоре се слага бита сладкарска сметана със 1-2 лъжици пудра захар . бяла маса 5 белтъка и финна захар 125 грама се бият, Жълта маса : 3 жълтъка , 1 цяло яйце , 40 грама захар , 50 грама брашно и половин пакетче бакпулвер ... това е оригинала , в зависимост от големината на яйцата аз вземам едно отгоре ;) Успех..
    Привет от Австрия :)

    ОтговорИзтриване