Шоколадова торта с уиски

И вече 3 години ви показвам кулинарните си фантазии. :)
Напълно бях забравила за датата (1 май), на която публикувах първата си рецепта в блога и без предварително да го предвиждам, днес публикацията ми ще е ТОРТА! 
Радвам се, че успях до някаква степен да развия своя блог, да събера редовни читатели, доста голям брой последователи, както и да запълня страниците с рецепти, чрез които да разнообразите менюто вкъщи или да добиете представа как се приготвят някои класически ястия като мусака или крем карамел, например. :)

Шоколадова торта с уиски

 Съвсем случайно публикацията ми днес ще е торта, която приготвих просто така, без някакъв повод, за да подсладя петъчния почивен ден (и да си намеря оправдание за малка почивка от четенето за предстоящия изпит). 
Основен двигател за толкова скорошното приготвяне на торта с много шоколад и уиски е тортата, която видях в Casa Perfetta. Няма да коментирам колко уникални идеи има там, а снимките винаги ме оставят безмълвна. :)

Необходими продукти:

за 3 блата:
адаптирано от тук

8 яйца
240 г захар
180 г брашно
60 г нишесте
20 г какао
1 пълна с.л. разтворимо кафе
2 с.л. уиски

Първо отделяме жълтъците от белтъците.
Ако стане фал и без да искате жълтъкът падне при белтъците, то може лесно да го извадите с помощта на черупката на яйцето. Затова е препоръчително предварително яйцата да се измиват.
Разбиваме белтъците на пухкава пяна и след това добавяме около 180-200 г от захарта. Продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Към жълтъците добавяме останалата захар и разбиваме. Пресяваме какаото и го добавяме към жълтъците.
Разтваряме кафето в уискито и течността добавяме към жълтъците. Разбъркваме много добре, за да се смесят всички съставки.
Към белтъците добавяме какаово-жълтъчната смес. Разбъркваме внимателно, за да се смесят добре. След това на части добавяме предварително пресятото брашно заедно с бакпулвера и нишестето. Разбъркваме.
Разделяме сместа на 3 равни части. Разпределяме тестото за всеки блат в предварително намазана с олио тава (диаметър 25 см) и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.
Изваждаме всеки блат и охлаждаме върху решетка.

Шоколадова торта с уиски

за шоколадовия ганаш:
500 мл сметана
400 г натурален шоколад
2 с.л. уиски

Загряваме сметаната.
Начупваме шоколада на парченца. Към шоколада наливаме горещата сметана и разбъркваме, докато се разтопи. Оставяме крема да изстине и прибираме в хладилник за около 4-5 часа, докато стегне и стане гъст крем.

за сиропа:
2 ч.ч. вода
4 с.л. захар

Загряваме водата заедно със захарта, докато заври. 
Може да приготвите и по-малко сироп, но аз исках тортата да е по-сочна.
Сглобяваме тортата, като всеки блат сиропираме равномерно и намазваме с шоколадовия крем.
Разделих крема на 3 равни части с помощта на 3 еднакви купички. По този начин ще има еднакво количество крем върху всеки блат. За третия блат оставих малко повече.

Шоколадова торта с уиски

Намазваме тортата с крем и отстрани.
Декорираме по желание с настърган шоколад, шоколадова декорация от листа - не много успешна при мен или друго според вашата фантазия. :)

Прибираме тортата в хладилник за една нощ, за да стегне добре.

Шоколадова торта с уиски

И за финал благодаря на всички, които ми се доверяват при приготвянето на дадено ястие и намират време да ме зарадват със своите коментари и снимки! ❤️

18 коментара

  1. Ооо, че вкусна красота, Светле! Честити ти 3 годинки, винаги с желание да списваш страниците на "Кулинарните фантазии". Много се радвам, че познавам местенцето ти! Желая ти здраве, вдъхновение и много кулинарни моменти. :) И успех на изпитите, разбира се!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! И аз се радвам, че си сред най-редовните посетители на блога. :) Успех и на твоите изпити!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Честити ти 3 годинки,Светле.Вкусна тортичка за прекрасен повод.Пожелавам ти да си жива и здраве,изпълнена с много енергия и вдъхновение и все така да списваш блога си с желание. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления, Светле, за постоянството, търпението, куражът, вдъхновението и за невероятно вкусната шоколадова торта! Изглежда толкова съблазнително от шоколадовия блата до шоколадовия крем, шоколадовата декорация и така до последната шоколадова трохичка. А шоколадовите листа са си много добре даже (поздравления и че си се опитала да ги направиш, на мен ми изглежда много сложно). Тортите без повод са най-добрите торти! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя! :) Шоколадовите листа се приготвят лесно. В блога на Йоли има разяснения: Шоколадови листа. Трудно е отлепването, защото от топлината на ръцете шоколадът се топи, а също и много лесно се чупи. Затова при мен не се получиха перфектни, но не ме бива мен много в украсите. :)

      Изтриване
  4. Честита трета блогодинка, Светле!
    Нека вдъхновението и любовта към хубавата храна бъдат винаги твоите спътници, водени от от твоята фантазия и сръчност!
    Поздравления! С удоволствие ще си резна от вкусната ти тортата :))

    ОтговорИзтриване
  5. Светле, празнично е днес при теб! Шоколадова торта - какво по-хубаво от това.
    Бъди все така усърдна в кулинарните фантазии!
    Припомни ми, как преди много години, точно когато трябваше да чета за изпити - все нещо друго ми се правеше:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Особено, когато навън времето е слънчево и топло... ученето съвсем не спори. :)
      Радвам се, че тортата ти е харесала, Веси! :) Шоколадовите са на почит вкъщи.

      Изтриване
  6. Честита 3 годишна блогогодинка, Светле! Продължавай да ни радваш с вкусни рецепти и предизвикателни снимки.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит ти празник, мило ми Светле! Прекрасно е да вдъхновяваш хората и ти благодаря за това! Винаги си много позитивна и зареждаща, затова имаш нас читателите си! Прегръдка и успех на изпита!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш колко много ме зарадва с този коментар, Поли! Благодаря ти за милите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Честит ти празник, мила ми Светле!Радвай ни още много,много години с твойте Кулинарни фантазии!
    Красота - това е най-малкото, което мога да кажа за тортата! Запиши ми го в списъка, които се надявам скоро за започнем да го отмятаме!
    Хубав ден, слънчево настроение и поздрави! От Катя!

    ОтговорИзтриване
  9. Светле,честит празник и честита годишнина на блога!Нека се изпълва с още повече прекрасни рецепти,каквато е днешната разкошна,богата торта!И последователите ти да се множат и ти даряват частица радост с отзивите и коментарите си,защото това носи удовлетвореност от цялото начинание!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията, Роси! Без всички вас този блог щеше да е много самотен и може би нямаше и да просъществува толкова дълго.
      Прегръдка!

      Изтриване