Ягодов шейк

Ароматните ягоди, съчетани с прясно мляко, дават една неустоима напитка. Дали ще го наречем шейк или просто плодово мляко (може да се приготви и с малини, череши) това не е от значение. 
Важното в случая е, че имаме две основни съставки (някои може да си спестят захарта, затова не я броя в случая). Без никакви оцветители, никакви готови разтворими прахчета, никакви консерванти и никакви "полезни" съставки като аспартам.
Освен тази ягодова напитка, може да си приготвите и други разнообразни видове плодови млека, като освен прясно, може да изполвате и кисело. Не разбирам защо хората предпочитат да си купят плодово кисело мляко, вместо да си купят една кофичка обикновено такова, в което също има консерванти, но поне в пъти по-малко. Подслаждате с мед, нарязвате си пресни плодове - ягоди, череши, малини, къпини и други според сезона и имате една чудесна закуска с истински плодове вътре. Другият вариант е да смесите киселото мляко с някакво сладко от мазата на мама или баба по избор и отново имате в пъти по-полезно и истинско мляко. Не съм чела съдържанието на опаковка готово плодово мляко, но сигурно свят ще ми се завие от романа, изписан под формата на съставки в една нищо и никаква разфасовка от 100-200 грама. 

Ягодов шейк

И след това много голямо лирично отклонение, в което излях негативното си мнение за онова, което ни пробутват като полезно, е ред и на рецептата. :)

Необходими продукти за 1 чаша (300 мл):

150 г ягоди
200 мл прясно мляко
захар/мед на вкус

Пасираме ягодите и смесваме заедно с прясното мляко. Подслаждаме с мед или захар на вкус.
Може да налеете ягодовото пюре и млякото в бутилка и да разклатите добре, така че да се получи хомогенна смес. :)

Ягодов шейк

По желание може да прецедите сместа, за да няма семчици от ягодите. Смятам, че тази стъпка не е необходима, защото ягодите имат много малки семки, а и така ще се усеща наистина вкуса на плода.

Ягодов шейк

По желание може да гарнирате напитката с топка ванилов сладолед.

4 коментара

  1. Неустоим разкош от вкус и аромат в домашно приготвено удоволствие -
    това една чудесна идея, с много свежи и красиви снимки, Светле.
    Благодаря, поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле,много обичам такива плодови млека и често правя,най-вече с банани,че все ми изостават и това е най-бързия начин да ги оползотворя.С ягоди е прекрасна тази напитка!Аз също не прецеждам семките.Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, напълно те подкрепям! Аз също недоумявам как може хората да се заблуждават, че тези изкуствени млека, наподобяващи повече някаква нишестена смес, с оцветители и много захар, може да бъде вкусна, а камо ли пък полезна. Винаги си правя пресни плодове с кисело мляко и мед, само ако не ми се намира мед, слагам захар. Вкусът е толкова по-натурален, истински, ароматен, няма какво да те убеждавам точно теб, ти знаеш.
    И все пак, радвам се, че ни напомняш още веднъж, колко вкусно нещо е ягодовият шейк и колко простичко се приготвя.
    Поздрави, Светле! :)

    ОтговорИзтриване