Домашна млечна майонеза

Популярността на този вид майонеза в Интернет е толкова (или по-скоро е бил) толкова голям, че нямаше как да не предизвика и моето любопитство да я приготвя.
Две съставки - олио и прясно мляко, един пасатор и за една-две минути се сдобиваме с прекрасна майонеза, при това домашна и много по-лека на вкус от купената или от тази приготвяна с яйца.
Но приготвянето на майонеза първоначално не ми изглеждаше толкова елементарно. Изчетох доста рецепти и възникнаха още повече въпроси. Накрая си казах, че ще прежаля продуктите, ако не се получи нищо. То пък взе, че се получи. Може би, имах късмета на начинаещия и това си каза думата. Останах доста приятно изненадана от резултата и нямах търпение да я оползотворя в това, което бях решила. А какво е то? Ще разберете в следващата ми публикация. :)

Домашна млечна майонеза

Необходими продукти:

100 мл прясно мляко
200 мл олио
сол и лимонов сок на вкус

Наливаме студено прясно мляко в каната на пасатора или в друг дълбок и тесен съд. 
След него наливаме и олиото.
Оставих за две-три минути сместа преди да започна разбиването. Четох, че сместа трябва да се темперира, но не знам дали в случая оказва голямо влияние за успешното приготвяне на майонеза.
След това пускаме пасатора на дъното на съда, включваме на максималната степен и разбиваме за няколко секунди. След което съвсем бавно и внимателно издърпваме пасатора нагоре. След като сме получили гладка смес, разбиваме за още няколко секунди.
Накрая овкусяваме майонезата със сол и няколко капки лимонов сок (или щипка лимонтузу). Прехвърляме я в бурканче или кутия и я съхраняваме в хладилник. Не мога да кажа точно до колко дни може да я съхранявате.
От посочените количества се получава около 250 г майонеза.

Препоръки:

1. В някои рецепти е обяснено, че продуктите трябва да са на стайна температура, в други - че трябва да са студени. В моя случай използвах студено прясно мляко и олио, което е на стайна температура.
2. Съотношението прясно мляко към олио трябва да е 1:2, т.е. една част прясно мляко, две части олио.
3. От киселината обикновено млякото се пресича. От един злополучен опит за марината на пилешко с прясно мляко и лимон, разбрах, че тази комбинация не е особено добра. Затова чак след като приготвих майонезата, овкусих с лимонов сок.
4. Може би, за приготвянето на гъста млечна майонеза от значение има и мощността на самия пасатор. Яйчената майонеза е различен вид от тази и може да се приготви дори и с разбиване на ръка с помощта на телена бъркалка.
5. Консистенцията на тази майонеза при мен се получи като гъсто кисело мляко. Може да се овкуси с подправки по избор и да се използва като сос за салати, меса и други.

Домашна млечна майонеза

3 коментара

  1. Светле, какви красиви снимки! И как пък ми се прииска сега филийка с майонеза, много вкусно си онагледила, да знаеш. :) Тръпна в очакване какво си измислила като последствие. :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, чакам рецептата за "нещото":)! Майонезата е добра, и аз я приготвям с различни добавки.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви с огромно закъснение за коментарите, момичета. :)
    Гери, голям комплимент за мен е, че са ти харесали моите снимки.
    Хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване