Триъгълни постни банички с праз

В последната публикация за 2016-та година загатнах, че ще споделя с вас какво беше менюто ни за отминалата отдавна вече Бъдни вечер. Да, малко съм позакъсняла с това и вече никой не е на вълна постни рецепти, коледни сладки, новогодишни баници и баклави, но баничките, които ще ви покажа все още са в сезона на праза, а гъби си има целогодишно. 
Много са хрупкави и въпреки, че са постни, са много засищащи. Ако решите да си ги приготвите тези дни, може да използвате за намазване на корите краве масло и може да сложите нещо месно в плънката - някакъв вид разтичащо се сирене, пилешко, колбас, бекон и други. Идеите за плънка отново са безброй, а ястието може да поднесете като по-лека зимна вечеря, за обяд в офиса през делника или за предястие на някоя вечеря по-така. 
В случая играеше ролята на предястие на трапезата за Бъдни вечер. :)

Триъгълни банички с праз и гъби


Необходими продукти:
за 7 банички

7 листа кори за баница
олио или краве масло за намазване

за плънката:
1 стрък праз
250 г гъби
2-3 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
1/2 ч.л. риган

Първо приготвяме плънката. 
Нарязваме праза на кубчета, а гъбите - на филийки.
В тиган с малко мазнина - много добре сгорещен, запържваме гъбите. Когато са почти сготвени, добавяме нарязания праз. Готвим, докато празът омекне. Накрая посоляваме, подправяме с черен пипер и риган.
Вземаме една кора за баница и я намазваме с малко олио. Сгъваме я на две по дължина. Намазваме кората отново по повърхността с мазнина. Получава се дълга правоъгълна ивица.  В края на тази лента слагаме от плънката и прегъваме няколко пъти, така че да се се получи триъгълник. 
Подреждаме баничките в тава, намазана с олио или покрита с хартия. Намазваме съвсем леко баничките с олио или друга мазнина отгоре за повече блясък и поръсваме със сусам.
Печем ги за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 или 200 градуса, докато станат златисти.

Триъгълни банички с праз и гъби

Вариант за плънка 2: 
Приготвих тези банички и с друга плънка: запечено на скара пилешко филе, което беше овкусено предварително . След изпичането го нарязах на малки кубчета и го смесих с настърган кашкавал. Подправих плънката с босилек и отново се получиха много вкусни банички. 

1 коментар