Здравословна пица от лимец

Днес (14/11) е Световният ден за борба с диабета. По този повод рецептата за "Пица от лимец с пилешко и моцарела"  ще е подходяща за хора, диагностицирани с диабет, но и за тези, които са привърженици на здравословното хранене.
Преди няколко седмици получих покана за участие в кампанията "Открито за диабета", за която трябваше да изготвя рецепта, при това здравословна и подходяща за хора с диабет. 
 
Здравословна пица с пилешко и блат от лимец

Разбира се, не се замислих и за секунда дали да приема поканата и започнах да мисля каква да е рецептата. Прочетох доста по темата кои храни са позволени и напълно изключени от менюто на хора, които трябва да спазват определен режим и правила при хранене. 
Достигнах до извода, че ако всеки неподходящ продукт в дадена рецепта бъде заменен с подходящ такъв, това, което  обикновено ядем без да се замисляме, може да се превърне в здравословно и полезно за всички нас, независимо дали носим тази болест без дори да знаем или сме диагностицирани с нея. Повече такива рецепти може да служат и като превенция, защото всички знаем, че бялата захар и брашно не са от най-добрите приятели на нашето здраве. 
Заменяйки ги, обаче, може да постигнем поне малък баланс и може да направим първата крачка към един по-полезен за нас начин на живот. Разбира се, спортът също е важна част от тази крачка. Не случайно, предполагам, Ивет Лалова е посланик на кампанията тази година.
И така стигаме до моето позрение. Всеки обича пица! И дори тя може да бъде полезна и вкусна. В тази, която ви предлагам, бялото брашно е заменено с такова от лимец, колбасът - с обикновено пилешко (да, тази седмица отново бе отворена темата за качеството на месото и другите продукти, които купуваме и изводът е, че не останаха качествени продукти вече), а останалите продукти са типични за една пица. 
Организаторите на кампанията "Открито за диабета" са се консултирали и с диетолог за пропорциите и съставките във всички рецепти, които са разработени от кулинарни блогъри - любители, като мен. 

Необходими продукти:
360 г брашно от лимец
250 мл топла вода
1/2 кубче мая
10 г сол
10 г захар - обикновена бяла или кокосова  
2 с.л. зехтин

за плънката:  
125 г моцарела  
350 г  пилешко филе  
черен пипер и сол на вкус  
1 с.л. зехтин  
1 червена чушка  
1 глава червен лук   

за соса:  
400 г пасирани домати  
скилидка чесън      

Първо замесваме тестото за пицата.  
Разтваряме маята в топла вода. Добавяме солта и захарта. 
Тъй като кокосовата захар е с нисък гликемичен индекс е по-подходяща за хората, които имат диабет.  Може да я откриете в био магазините или в различни онлайн магазини, предлагащи здравословни и био продукти.   
Към течността наливаме и зехтина.  
Следващата стъпка е да замесим меко тесто, което оставяме да втаса, като го покриваме с прозрачно фолио.  
Приготвяме соса като чесънът се наситнява и се добавя към пасираните домати. Готвим на слаб огън, докато соса се сгъсти. Подправяме с щипка сол, дърпаме го от огъня и го оставяме да се охлади.
Пилешкото филе овкусяваме с щипка сол и черен пипер. Намазваме го с 1 с.л. зехтин и го запичаме на тиган от двете страни до златисто. Когато се охлади, го нарязваме на филийки.
Нарязваме лука на шайби, чушките на кръгчета, както и моцарелата.
Здравословна пица с пилешко и блат от лимец
Втасалото тесто разделяме на две части, всяка от които разстиламе в кръг.
Прехвърляме блатовете в тави, покрити с хартия за печене. Оставаме ги отново да втасат за кратко.
Намазваме всеки блат с малко от доматения сос, поръсваме с риган и подреждаме пилешко месо, лук, чушка, както и моцарелата. 
Тъй като сосът е повече като количество, останалия може да използвате за друга рецепта.
Печем пиците за 20 минути в предварително загрята фурна на 180 до 200 градуса.
Здравословна пица с пилешко и блат от лимец

Благодаря много на организаторите за поканата! Надявам се, че с рецептата ще помогнем на много от вас, които се опитват да консумират домашна храна и да са в търсене на повече подобни идеи.

1 коментар

  1. А, Светле спечели ме с тази неустоима пица, а принципно не съм фен.

    ОтговорИзтриване