Коледни меденки с принтове на фонданова хартия

В последния ден за тази година предвидих да ви покажа част от украсените меденки, които приготвих за Коледа тази година. 
Рецептата за тези меденки вече я има в блога и затова няма да я добавям отново. Може да я разгледате тук: Меденки с орехов пълнеж.
Тази година реших да не ги слепвам с пълнеж, както е стандартната рецепта, защото ги украсих с фондан и фонданови картинки, поръчани онлайн от "Сладката къща"

Коледни меденки с принтове на фонданова хартия 2017

Към тестото добавих коледните аромати - канела, джинджифил и малко кардамон. След като престоят няколко дни - около 3-4, омекват, въпреки че нямат пълнеж. За да са по-меки и ронливи, не трябва да се препичат, а да се извадят от фурната при златист цвят.
Меденките свършиха много бързо и бяха красиви, въпреки че украсяването става също много бързо. 
Те са един много лесен и интересен вариант за забързани домакини, но любители на сладките изкушения. 
Картинките изрязах с помощта на ножица и залепих към много тънко разточения фондан с помощта на навлажнена с малко вода четка. 

Технология за украсяване с фонданови принтове:


Изрязваме картинките с помощта на ножица. Имайте предвид, че картинките са отпечатани върху един гланциран бял лист, който след изрязването се отлепя много лесно. Той не е ядлив. 
С фондана се работи лесно, когато е мек и пластичен. Оставете го на стайна температура за няколко часа.
Препоръчвам да се разточи на много тънко. Така той не доминира, а е само средство, за да се залепи картинката.
Изрязваме разточения фондан с помощта на ринг с диаметъра на картинката.
Поставяме фондана върху меденката и леко притискаме, за да се залепи за нея. Намазваме го с малко вода с помощта на четка. Отгоре залепваме картинката и притискаме леко с пръсти по края. Много е важно ръцете ви да са сухи и да не попада вода върху картинката, защото заради нея изображението се разваля - става размазано и на петна.

И ето ги опаковани, готови да отпътуват. :)

Коледни меденки с принтове на фонданова хартия 2017

И тъй като е последният ден на годината е време и за равносметка по блогърски. 
Нови 20 рецепти показах през 2017-та година. Най-популярната от тях за тази година е рецептата за Козунак, която се надявам, че е била полезна за много от вас през изминалите празници, а ще е полезна и за бъдещите. :)
Натрупах много рецепти в архивите, които предстои да ви покажа в идните дни от новата година.

Коледни меденки с принтове на фонданова хартия 2017

Наред с публикациите, участвах в еднодневен курс за приготвяне на суши, за който така и не отделих достатъчно време и внимание, за да покажа снимки и да разкажа за него в блога. Но пък другият курс - шоколадовата приказка на шеф Ради Стамболов, беше разказана и споделена с вас, за да се насладите и вие на неговия професионализъм и на вдъхновяващите кадри. Неслучайно точно тази публикация е на второ място по популярност за тази отминаваща година. 
И не на последно място през есента получих покана за участие в кампанията "Открито за диабета", която приех с голям ентусиазъм и отдаденост. 

И за финал нека това, което си пожелаем да ни се сбъдне през новата година. Вкусно посрещане на новата 2018-та година, приятели! :) 
Благодаря на всички вас, които се вдъхновяват от рецептите, четат публикациите ми или просто харесват по някой пост във фейсбук страницата на блога ми. 
Ще се "видим" догодина!
А сега отивам да завърша финалните щрихи на тортата. :)

Коледни меденки с принтове на фонданова хартия 2017


1 коментар

  1. Прекрасни са, Светле!
    Много красота, вкус и празнично настроение създават твоите предложения.
    Благодаря за удоволствието, поздравления за теб и пожелания за:
    Да е мирна, здрава, благодатна и щастлива новата 2018 година!
    Честити и благословени празнични дни!

    ОтговорИзтриване