Маслени сладки с локум и орехи

Тази година не съм много активна в даването на идеи преди празниците, оставила съм всичко за последния момент. И ако има такива сред вас, които също като мен събират само идеи и са оставили направата на коледните сладки за последния момент, съм сигурна, че тези топящи се сладки с масло ще са най-правилният избор за вас. 

Маслени сладки с локум и орехи

Не е необходимо да ги приготвяте няколко дни по-рано, за да може да омекнат, както е с меденките или други сладки, например. Последните години правенето на коледни сладки се засили много. Вече просто едни меденки не са достатъчни да заситят глада ни за изобилие и разнообразие и затова ви предлагам още една интересна рецепта за сладки, която е ретро, от старите тефтери. Сдобих се с нея с много усилия, но чакането си заслужаваше. Благодарности към моя колега Жоро, който намери рецептата и ми я сподели. Аз пък реших да я споделя с вас, защото такива сполучливи рецепти, трябва да добиват повече популярност. :)


За сладките единственото по-нетипично нещо, което ви е необходимо, са хартиените формички, които вече се намират в много вериги, магазини за домашни потреби, магазини с всякакви джунджурии. Единствено ви съветвам да си купите по възможност бели или едноцветни, защото няколко пъти вече се изкушавам да си купя цветни с интересни мотиви и резултатът накрая е апликации по тестото на сладките или мъфините, което не е добре, защото не сме сигурни с какви бои са направени въпросните формички.
Рецептата е много лесна за изпълнение. 
В оригинал рецептата за сладките се казва "Ася", не знам откъде идва името, вероятно от дамата, която е измайсторила сладките. Реших да го променя, за да е по-говорящо за вас. 
Също така в оригиналната рецепта, сладките се приготвят със сладко по избор. Разбира се, тук може да се използват всякакви домашни сладка - ягодово, с боровинки и други. Но реших, че комбинацията с локум също е класика, затова използвах именно него.


Необходими продукти за "Маслени сладки с локум и ядки"
или сладки "Ася"

за 40 броя

1 пакетче масло - 125 г
1 ч.ч брашно - около 180-200 г
1 ч.ч. пудра захар - около 180-200 г
2 яйца
ванилия
щипка сол
локум или сладко по избор
орехи или други ядки по избор

хартиени тарталети и пош

Маслени сладки с локум и орехи
Маслото трябва да е меко, за да може да се работи по-лесно с него. 
Разбиваме го за кратко заедно със захарта. Ароматизираме сместа с ванилия. Подправяме с щипка сол. 
Добавяме яйцата. Разбъркваме отново, за да се получи гладко тесто.
На няколко части добавяме брашното и разбъркваме отново. 
Разпределяме тестото във формичките с помощта на пош, шприц или с чаена лъжичка.
Локумът се нарязва на малки кубчета. 
Върху всяка сладка слагаме парченца локум и орехче, може да използвате лешници или бадеми, защо не.

Маслени сладки с локум и орехи
Печем сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути, докато леко порозовеят краищата им. 
В сладките не се слага никакъв набухвател като бакпулвер, например. Също така тестото е гъсто, но не се измесва допълнително, така че да се получи топка. Затова се разпределя с пош или лъжичка. Докато се пекат се разливат във формичката, което е нормално, защото тестото е много меко.

Маслени сладки с локум и орехи

За сладките използвайте качествено масло. Цената му вече е по-висока, но ако искаме добър резултат и вкус, цената си струва.
Сладките се получават мекички и ронливи. Вярно, не са типичните коледни сладки със зимни аромати, но се приготвят толкова лесно и са толкова вкусни, че заслужават да бъдат уважени за празниците. :)  

Весело приготовление за коледните празници, приятели! :)


2 коментара

  1. Весели, мирни, честити и благословени коледни празници ! Честито Рождество ! Честита Коледа !

    ОтговорИзтриване
  2. Много нежни сладки, Светле!
    Честита Коледа и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване