Домашен ликьор "Бейлис"

Мисля, че тази рецепта няма нужда от особено представяне и описание, защото вярвам, че всеки е опитвал кадифения вкус на този ликьор. В повечето случаи това питие се предпочита от дамите, но и в десерти участието му не е за подценяване. Не са една или две рецептите за десерти, в които този ликьор заема централна роля. А дори и да не сте го включили в крема на дадена торта или в шоколадовия мус, сам по себе си, той би партнирал много добре на парче торта или друг апетитен сладкиш. 
 
Домашен ликьор Бейлис baileys


Представете си късния следобед, когато освен любимото  кафе, може да поднесете на своите приятелки от този ликьор. Единственият продукт, който не винаги присъства в кухненския шкаф е кондензираното мляко. Обикновено, срокът му на годност е доста дълъг, затова ви съветвам винаги да имате една консерва под ръка. Приложението му е наистина широко - от глазура за някой сладкиш, до добавка към някой крем за торта и дори приготвяне на домашни бонбони "Рафаело", например.
Другата важна съставка в направата на ликьора е да се добави уиски, без което ликьорът ни няма да е истински ликьор. 
И накрая, ако изчислим приблизително стойността на всеки един продукт в рецептата, получаваме близо 500 мл ликьор, който би струвал около 10 лв. Вкусът, за да не кажа, че е абсолютно същия, ще кажа, че е много близък до този на познатия ни ликьор. И всичко това според мен се дължи на подсладеното кондензирано мляко, което добавя един много нежен вкус, наподобяващ разтопен бял шоколад.

Ето и продуктите:

Необходими продукти:

80 мл уиски
300 мл кондензирано мляко
50 мл сметана - течна неподсладена
50 мл прясно мляко
2 ч.л. нес кафе


Затопляме съвсем леко млякото, за да може кафето да се разтвори по-лесно в него.
В купа смесваме кондензираното мляко, сметаната и разтвореното в мляко кафе. Разбъркваме, докато се смесят съставките. 
Наливаме уиски. Ако прецените, може да увеличите още малко неговото количество. Аз лично предпочитам да е с лек алкохолен привкус, който да не се натрапва и да не е така остър, както, когато си налеем чаша чисто питие. 
Ако сместа ви се струва по-гъста, може да се налее още малко мляко или сметана, но имайте предвид, че ликьорът в оригиналната си версия е с плътна консистенция.
Наливаме напитката в бутилка и съхраняваме в хладилник.  
Така приготвеното питие издържа четири-пет дни при съхранение в хладилник. Не ви съветвам да го държите дълго време в хладилника, защото все пак в него има мляко и сметана
Ако количеството ви се струва много, просто намалете пропорцията. :)

3 коментара

  1. Привет, мила ми Светле! Да ти кажа не съм по алкохола, но виж тортичката, която е на заден план, няма да й простя! Поздрави вкъщи! От Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Кате, ако в рецептата пропуснеш уискито пак ще имаш една много вкусна и кадифена напитка, макар и безалкохолна. Опитай! :)
      А тортичката също я има в блога, с повече снимки само една-две рецепти по-назад. :)

      Изтриване
  2. Това май за мен е единственото вкусно питие:))

    ОтговорИзтриване