Чийзкейк брауни с череши

За любителите на шоколада и чийзкейка, тази рецепта комбинира два десерта, така че да задоволи гладът за нещо сладко и на по-претенциозните. :) 
В последните две седмици го приготвях доста често и почти всяка седмица това беше топ десертът за завършек на вкусните вечери. Никой от дегустаторите не остана равнодушен пред аромата и вкуса му, а за мен е достатъчно да чуя само следния звук: "ммммммм", за да съм сигурна, че съм уцелила съотношението между сладкото, шоколадовото и сочното, защото този сладкиш е именно такъв. Рецептата я приготвях три пъти в три различни варианта, за които сега ще  ви споделя. 

Чийзкейк брауни с череши


Вие преценете как ще го приготвите първоначално, но моят съвет е крем сиренето да е отгоре като топинг за сладкиша, защото така става много по-свеж, а и външният му вид става малко по-празничен. 
Първият вариант, който приготвих беше изцяло и без промени по рецептата на Sunshine's kitchen на Ирина. Сладкишът се получи отново сочен, ароматен, но и доста сладък поне за моя вкус. 
Вторият път реших да променя малко пропорциите и използвах маскарпоне за глазура на сладкиша. Така ми допадна най-много, защото маскарпонето има един много приятен маслен, сметанов вкус и тъй като не е в голямо количество, сладкишът не става тежък.
Третият път поради липса на маскарпоне, използвах крем сирене Филаделфия. Въпреки че този вид крем сирене има много фина текстура и се получи отново лек и вкусен, вариантът с маскарпоне е моят фаворит.
Предполагам, че с малини също би се получил вкусен. Засега го приготвям единствено с череши, които са в момента в изобилие с добро качество и с доста по-ниска цена. Освен това черешата след изпичане добива един много приятен леко карамелен вкус и запазва цялостта си.
В рецептата пропуснах какаото. Първо, защото забравих да го сложа в последните пъти, когато приготвях десерта, но честно казано без него ми харесва повече. Използвайте висококачествен шоколад с минимум 60 процента какао, за да получите добър резултат. В случая съм използвала такъв, който се продава в специализиран сладкарски магазин и е на калети, но може да се използва и друг - важното е да е и за готварски цели. 


Необходими продукти:
за блата:
2 яйца
80 г краве масло
120 г шоколад - минимум 60% какао
120 г захар
80 до 100 г брашно
ванилия
1 ч.л. бакпулвер
около 150 г череши

за чийз крема:
250 г маскарпоне или крем сирене Филаделфия
пудра захар на вкус - няколко супени лъжици
ванилия
череши за декорация 

В метален съд слагаме шоколада и маслото. Ако шоколадът е цял, го начупваме на парченца. 
Разтопяваме двата продукта на водна баня, като водата не трябва да завира. Оставяме сместа да се охлади.
Разбиваме яйцата заедно със захарта. Не е необходимо да се разбиват продължително, докато станат пухкави, но е важно захарта да се разтвори. За да се случи това по-лесно, може купата с яйцата да се сложи за 2-3 минути на водната баня, която ползвахме и за шоколада.
Смесваме яйцата и шоколадовата смес. Разбъркваме добре. 
Добавяме пресятото брашно заедно с бакпулвера. Ароматизираме с ванилия.
Разпределяме тестото в тавичка (с диаметър 22-25 см), покрита с хартия за печене. Понеже тестото е по-лепкаво като консистенция за по-лесно изваждане на сладкиша препоръчвам хартията да се намаже с малко меко масло или олио. 
Отгоре подреждаме изчистени от костилката цели черешки. 
Печем сладкиша за 25-30 минути в предварително загрята фурна на 180-200 градуса. Пробваме с клечка дали е изпечен. Дори и да има залепнали шоколадови трохи, това е нормално, тъй като сладкишът е по-ронлив.
Готовото брауни се охлажда, а през това време приготвяме и чийз крема.

Чийзкейк брауни с череши

Смесваме маскарпонето с пудра захар и малко ванилия. Захарта е на вкус, затова опитвайте от крема, докато го приготвяте. 
Накрая го разпределяме равномерно върху охладения сладкиш, а за декорация подреждаме още череши и шоколадови криспи топчета или шоколадови капки.
Много лесен, сезонен и с подчертан шоколадов вкус сладкиш. 
Насладете му в приятна компания с любима напитка. С плодово пенливо и добре охладено вино мисля, че ще се комбинира също чудесно. :)

Чийзкейк брауни с череши

2 коментара

  1. Звучи и изглежда неустоимо, Светле -
    разкошно съчетание на обичани съставки.
    Благодаря, поздрав за теб и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване