Домашна торта с ягоди

Още една идея за торта, която може да приготвите с този незаменим летен плод - ягодите. 
Правейки тортата се натъкнах на няколко неприятни момента, които почти ме отказаха да довърша започнатото - например, на първо място са блатовете. 
 
Торта с ягоди

Приготвям ги както всеки други път и трябва да са три на брой, за да е по-висока тортата. При мен останаха два, защото третият го препекох малко повече, а и беше станал по-тънък от останалите. Затова реших просто да не го ползвам. Преминах към крема, като си казах, какво пък без един блат ще е. Разбивайки сметаната, която също трябваше да е част от крема, може би се престарах в разбиването. Тя се пресече, а нямах друга сметана. Опитах с някакви трикове, но не се получиха. Според мен пресечената сметана, приличаща вече на извара, може да се оправи само с нова опаковка такава. Затова е хубаво да се запасим, започвайки даден десерт. 
И все пак исках да направя една по-интересна на вид торта. Въпреки премеждията успях да се мобилизирам. Изводът е ясен - не е отказвайте от започнатото, не само по отношение на рецептите. Изход винаги има.
И така след няколко часа, прекарани в кухнята, сглобих една семпла торта с популярната напоследък "гола" визия (naked cake), т.е. без да се намазва борда на тортата с крем.

И тази рецепта е по-скоро идея - може да се използват други сезонни плодове - малини, боровинки, когато се появят и те в изобилие и са с по-разумна цена. Може да използвате и изпитаната си рецепта за блатове и крем. Но идеята тортата да е оформена по този начин е някак по-нестандартна, интересна и различна, нали?


Необходими продукти:
за 3 блата:

200 г захар
120 г оризово брашно - може да се замени с бяло брашно
120 г бяло брашно
20 г какао
ванилия
1 ч.л. бакпулвер
3 жълтъка
6 белтъка

за крема:
3 жълтъка
800 мл прясно мляко
60 г натурално пшенично нишесте
ванилия
захар на вкус - около 180-200 г

за ягодовото пюре:
300 г ягоди
захар на вкус
1 ч.л. желатин

Първо приготвяме блатовете. 
За направата на тортата са ни необходими общо 6 яйца, като ги разделяме на жълтъци и белтъци. Три жълтъка отделяме за крема, а останалите - белтъци и жълтъци са за блатовете на тортата.
Разбиваме белтъците на пяна, а след това добавяме към тях част от захарта. Разбиваме с миксер, докато станат на сняг. Жълтъците разбиваме с останалото количество захар, докато станат пухкави. 
Към жълтъците добавяме какаото и ванилията и разбъркваме.
Пресяваме двата вида брашно с бакпулвера. 
Смесваме белтъците с жълтъците и към тях добавяме на части брашното. Разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците, но и да няма бучки в тестото.
Разделяме тестото на три равни части. 
Печем всеки блат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 15 минути. Всеки блат охлаждаме, върху решетка.

Докато печем блатовете, можем да се заемем с крема. 
Разбиваме жълтъците заедно нишестето и около 150 мл прясно мляко - задължително студено, за да не стане нишестето на бучки.
Загряваме останалото мляко на котлона заедно със захарта, за да се разтвори по-лесно.
Когато то заври, наливаме част от него към жълтъците при непрекъснато бъркане, за да не се пресече сместа. 
Връщаме обратно сместа на котлона и когато кремът се сгъсти, го отстраняваме и оставяме да изстине.

Торта с ягоди

За ягодовото пюре почистваме ягодите и ги нарязваме на по-едри парчета. Към тях добавяме захар и ги загряваме на котлона, докато леко започнат да се сгъстяват.
Пасираме ги. И тъй като това пюре е по-течно, добавих и малко желатин - около 1 ч.л. разтворена с малко вода.

Сглобяваме тортата. За да получим този ефект с крема, трябва да използвате пош.
Редуваме блат, крем, отгоре правим шарки с ягодовото пюре. Следва отново блат, крем и шарки с пюрето от ягоди. 

Торта с ягоди

Украсяваме по желание и според фантазията си - с ягоди, шоколадова декорация или друго по ваше желание.
За декорацията използвах намачкана хартия за печене, която леко напудрих леко с кехлибарена златиста сладкарска боя. Отгоре излях тънък пласт шоколад и когато той се стегна нарязах на триъгълници. Накрая, когато шоколадът напълно се охлади и втърди, се отделят прекрасни обагрени шоколадови триъгълници с леки гънки по повърхността заради намачканата хартия.

Торта с ягоди

2 коментара

  1. Много ми хареса визията,Светле, ако не бяха перипетиите не би се получила така:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси! В действителност, понякога перипетиите помагат да се получават по-добре нещата. :)

      Изтриване