Хлебчета за бургери

След цялата серия от сладки изкушения в блога, е време да добавя и нещо солено. Всъщност, по-скоро е тестено, но ако добавите от себе си любими съставки като пържени картофки или печени на фурна с розмарин, например, за да е по-полезно, както и някаква печена мръвка, нещата добиват завършен солен вид. 
Първоначалната ми идея бе да направя една бургер фото сесия, но впоследствие успях да снимам само питките. Знаете, че вкусните неща не винаги могат да дочакат снимки. :)
В разгара на Световното по футбол, ако се събирате с компания приятели, бургерите могат да са вкусната домашна храна, с която да ги посрещнете вкъщи. Започваме първо с хлебчетата.

Хлебчета за бургери


Необходими продукти
за 8 питки:

1 яйце
200 г кисело мляко
200 мл вода
около 700 г брашно
2 с.л. олио
сол на вкус
1 ч.л. захар
20 г жива мая
за поръсване: сусам, нигела или маково семе

Разтваряме маята с малко хладка вода. Добавяме към нея захар и сол на вкус. 
В друг съд разбиваме яйцето и го смесваме с киселото мляко, както и струйка-две олио. Смесваме маята и яйчено-млечната смес, т.е. всички течни съставки в една обща купа.
Пресяваме брашното. В него оформяме кладенче и наливаме постепенно течността, като започваме постепенно да замесваме, така че да започне да се образува лепкаво тесто. 
Измесваме тестото, докато стане меко и докато спре да лепне по съда или пръстите. Ако е необходимо в процеса на месене, може да добавите още брашно.Оставяме тестото да втаса, докато удвои обема си. 
От втасалото тесто оформяме осем на брой еднакви по големина кръгли питки. Подреждаме всяко хлебче в тава с хартия за печене, като оставяме разстояние между тях. Оставяме ги да втасат повторно. 
Накрая ги намазваме с разбито яйце и поръсваме по желание със сусам, мак или семена нигела.

Хлебчета за бургери

Печем в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 25-30 минути, докато станат златисти. По време на печене може да се покрият с алуминиево фолио, за да не прегори коричката им.

1 коментар