Френска селска торта

Една специална торта за едно вече пораснало момиче, което добави още една година към колекцията от спомени. :) 
И тъй като поводът е отминалия вече рожден ден, реших да приготвя една класическа торта, която набра много популярност през последните години. Няма предаване, списание, блог или сайт, в който да не е показана поне по един път. Вече не са малко и заведенията, и сладкарниците, които я предлагат в менюто. Както се казва тази торта не е нещо ново под слънцето. Новото е, че реших да променя крема като избягам от класическия вариант, който е основно със заквасена сметана. 

Френска селска торта

Тук кремът се състои от малко заквасена сметана и немалко количество маскарпоне, което прави тортата с наситен маслен вкус. Добавката от сладко от боровинки, при това домашно и пропътувало немалко път чак от родопския край, прави тортата още по-специална и придава допълнителна сладост. Затова много благодаря на човека, който ми подари това безценно бурканче, което кътах доста време, докато накрая му намеря специално приложение. 


Тортата е много подходяща за този сезон, в който е хубаво да използваме повече плодове. Би била чудесен сладък завършек за празнична вечеря. А ако тя е и на открито под шума на листата на някоя стара лоза и под акомпанимента на някое друго щурче или светулка, проблясваща в тъмнината, още по-хубаво. Замечтах се и нека да се върнем отново към рецептата тук. 
 
Френска селска торта

Декорацията на тортата е малко по-нестандартна - реших да използвам меренг, който обгорих със сладкарска горелка. Така се получи една красива бяла пелерина върху тортата, която има вкус на целувка.
И така продуктите за тази добре позната на всички торта:

Необходими продукти:
за блатовете:
2 яйца
1 ч.ч. захар
3 с.л. мед
2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. брашно + допълнително за омесване и за разточване

за крема:
600 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
пудра захар на вкус
есенция ванилия
1 ч.л. настъргана кора от лайм

1/2  бурканче сладко от горски боровинки (около 150 г)

за меренга:
2 белтъка
около 4-5 с.л. захар
шепа боровинки за украса

Първо приготвяме блатовете. Ако се приготвят от предишния ден ще е по-лесно.
Първо разбиваме яйцата заедно със захарта и меда. Добавяме содата и една чаша брашно. Разбъркваме добре, за да няма бучици. Тази сравнително гъста смес доразбиваме с телена бъркалка на водна баня. Целта е тази смес леко да покафенее. Цялата процедура отнема не повече от 5 минути. Тази смес добавяме към още брашно и измесваме средно меко тесто като за меденки.
Разделяме тестото на 6 равни части, които оформяме на топки и всяка разточваме на тънка кора. С помощта на ринг или с дъното на тава от тези с падащото дъно и закопчаването, изрязваме блата, така че да се образува правилна форма.
Печем всяка платка за 5 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато покафенее. Интересен е метода на печене - в тава с диаметър от около 25 см, в която поръсваме малко брашно - не е необходимо да се използва хартия за печене или да се намазва тавата с мазнина. И наистина блатът се отлепва лесно - необходимо е само или той да е добре поръсен с брашно, или дъното на тавата, за да може лесно да се извади след това. Така процедираме с всички блатове. Оставяме ги да изстинат добре.

Френска селска торта

Приготвяме крема, като смесваме маскарпонето и сметаната. Добавяме захар на вкус, както и кора от лайм и ванилия.

Съвет: Лаймът е по желание и може да се пропусне. Тъй като има по-силен аромат, бих го пропуснала в бъдеще, защото леко преобладаваше неговия аромат над този на медените блатове и сладкото от боровинки.

Сглобяваме тортата като редуваме - блат, крем, малко от сладкото от боровинки. Накрая завършваме тортата с последния блат, който намазваме с крем.

Френска селска торта

За меренга разбиваме белтъците на пухкава пяна и добавяме захарта. Разбиваме, докато станат на пухкав сняг. Прехвърляме белтъците в пош и оформяме шарки върху тортата. Накрая обгаряме белтъчния слой със сладкарска горелка. 

Отгоре подреждаме пресни боровинки и листенца мента или маточина за декорация.

Френска селска торта

Няма коментари