Печени люти чушки с пълнеж от извара

Една доста семпла, но пък много вкусна и интересно поднесена рецепта, която може да си спретнете набързо, когато имате гости или когато ви се хапва нещо пикантно.
За първи път приготвих тези чушки преди доста време, като идеята мисля, че видях някъде из Pinterest. 
Може да ги поднесете като предястие и съм сигурна, че и хората, които не са любители на лютото биха се престрашили и биха опитали. :) Сигурна съм, защото обикновено свършват за минути и не успяват да се задържат дълго на масата. 
За тази рецепта или по-скоро идея няма да давам точни пропорции, ще спомена основните съставки. Ако ви остане някакво количество от пълнежа с извара, може да го поднесете и като самостоятелна разядка с препечени филийки.

Печени люти чушки с пълнеж от извара


Необходими продукти:
люти чушки
извара (използвам на "Олимпус", защото е с по-гладка консистенция)
няколко супени лъжици цедено кисело мляко
сол на вкус
лимонова кора за свежест
черен пипер по желание и на вкус
скилидка - две чесън
копър, магданоз, босилек


Първо почистваме лютите чушки от семките, като ги разрязваме на две по средата. Препоръчвам ви да извършите тази операция с някакви ръкавици, защото е възможно след това да имате неприятно парещо усещане по кожата. 
Посоляваме малко чушките и ги мятаме към тигана или скарата. Може да използвате грил тиган или обикновен тефлонов, както и скара или дори да ги метнете за минута две на барбекю.
Буквално за 2-3 минути ги запичаме, колкото да придобият лек загар.
Приготвяме пълнежа, като смесваме изварата с малко цедено кисело мляко. Овкусяваме със сол, черен пипер, настъргана лимонова кора, скилидка чесън - намачкана на паста и нарязаните подправки на ситно. Разбъркваме добре.
С помощта на пош пълним чушките и след това сервираме. Може да ги напълните и с помощта на лъжичка, но с поша е по-лесно.
Към тях може да приготвите допълнително и дресинг от зехтин, малко оцет или лимонов сок, малко мед и скилидка чесън по желание. След това може съвсем леко да полеете пълнените чушлета за повече вкус. :)

3 коментара

  1. О открадвам си рецептата :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ви за коментарите, дами! :)
    Ще се радвам да ги приготвите и да споделите после. :)
    Хубав ден и от мен!

    ОтговорИзтриване