Цървулки със свинско, гъби и топено сирене

Днешната ми рецепта е изцяло приготвена от моята прекрасна майка, която също умее да приготвя много вкусни неща и се интересува от нови рецепти в кулинарно отношение. Все пак от кого, иначе,  да  се запаля по готвенето и аз. 
Наскоро бе решила да ме изненада приятно с тази рецепта. Оформянето на тестото е същото като при рецептата за Цървулки със сирене и яйце, но с повече добавки - свинско месо, гъби, топено сирене, кашкавал за финал отгоре. Накрая се получава вкусно, бих казала дори, основно ястие, което си подхожда със студена бира през лятото, а през зимата - ще си подхожда с чаша червено вино. Разбира се, съставките за плънката отново са според вашите предпочитания  - свинското може да замените с пилешко, може да използвате само кашкавал, а отгоре при запичане може да сложите и резен домат, защо не.

Цървулки със свинско, гъби и топено сирене


Необходими продукти за 5 броя:
за тестото:
150 г кисело мляко
300 мл вода
15 г жива мая
1 ч.л. сол или на вкус
1 ч.л. захар
2-3 с.л. олио

за плънката:
600-700 свинско месо - от плешка
1 глава лук
200-250 г гъби
топено сирене
кашкавал за поръсване
1-2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. риган

Първо се приготвя тестото. Разтваряме маята във водата - трябва да е топла, но не и гореща. Добавяме към нея захарта. Смесваме с киселото мляко, олиото, солта. Течността наливаме постепенно към брашното, което сме пресяли и сме си направили в него кладенче. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса в чиста купа, предварително може да я намажете с малко олио, за да се отлепи по-лесно тестото. Покриваме го с прозрачно фолио.
Заемаме се с плънката. Нарязваме месото на много малки кубчета, лука - на ситно, гъбите - на филийки. В тиган с малко мазнина - около 2 с.л. - първо запържваме месото. Може да се запържва и на части, ако съдът не предполага да се сложи цялото количество. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
След като месото е готово, в същия съд запържваме гъбите и лука, след което ги смесваме с готовото месо. 
От втасалото тесто оформяме лодки или цървулки - няма такова значение как ще ги наречем. 
Подреждаме цървулките в тава, покрита с хартия за печене и оставяме да втасат повторно.

Цървулки със свинско, гъби и топено сирене

След като те са втасали отново, ги намазваме с малко доматено пюре, поръсваме отгоре с малко сух риган, след което разпределяме от сместа с месо и гъби, отгоре подреждаме парченца топено сирене, а накрая настъргваме кашкавал. 
Печем в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса за около 30 минути до златисто.
Сервираме ги топли със студено питие. :)

1 коментар