Пирожки с плънка от картофи и месо

Въпреки че на пазара в момента има доста голямо разнообразие на есенни зеленчуци - като зеле, карфиол, броколи и много други, винаги едно пухкаво печиво е добре дошло на трапезата ни. А ако е и с богата плънка, може спокойно да го наречем и основно ястие за вечеря или за обяд.
Днешното предложение е малко по-различно заради картофите. Тук те не присъстват като пюре в самото тесто, както е в някои рецепти, а са плънка - сварени и нарязани на кубчета. На пръв поглед странно, но пък гарантирам, че е много вкусно. Все пак всички познаваме добре вкуса на пататника, затова и тези пирожки биха се харесали на много от вас.
Приготвих ги в два варианта. Едните - пържени, а другите - печени на фурна. И двата варианта са вкусни, така че който и да изберете няма да сбъркате. На мен лично по-вкусни ми бяха пържените, които поднесох и с млечен сос.

Пирожки с плънка от картофи и месо


Необходими продукти:
за тестото:

1 яйце
250 мл топло прясно мляко
250 мл топла вода
1/2 кубче прясна мая (около 20 г)
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
2 с.л. олио
около 800-900 г брашно за омесване на меко тесто

за плънката:
4-5 сварени картофа
около 150-200 г краве сирене
около 500 г свинско месо
1-2 глави лук
сол и черен пипер на вкус
няколко стръкчета мащерка

Първо замесваме тестото по стандартния, познат начин. 
Разбиваме яйцето, разтваряме маята в малко хладка вода заедно със захарта, след което съединяваме в обща купа водата, млякото, разбитото яйце и разтворената вече мая. Добавяме солта и малко олио. 
В брашното си правим "кладенче" и наливаме постепенно течността, а когато се усвои от брашното - започваме да месим, докато се образува меко тесто.
Оставяме тестото да втаса в съд, намазан с малко мазнина и покрит с фолио.
Приготвяме плънката, като обелваме и нарязваме на кубчета картофите. Сваряваме ги до готовност в подсолена вода. Оставяме ги да изстинат, а след това ги смесваме с малко натрошено сирене и подправяме с черен пипер.
 През това време приготвяме и месото, което нарязваме на малки кубчета, а лука - на полумесеци. В загрят съд с малко мазнина запържваме месото, подправяме го със сол, черен пипер и мащерка. Добавяме към него и лука. Готвим до готовност на месото и омекване на лука. 
Разточваме втасалото тесто на по-дебела кора, след което изрязваме кръгове с помощта на чаша или ринг. С лъжичка слагаме по малко от месото и от сместа с картофи. Може да направите пирожките и само с една плънка.
Затваряме пирожките и с помощта на вилица притискаме краищата.

Пирожки с плънка от картофи и месо

Единият вариант е да се подредят в тава и да се изпекат за около 20-25 минути в загрята фурна, а другият - да се изпържат до златисто в повече мазнина, т.е. в маслена баня.

Пирожки с плънка от картофи и месо

Може да се поднесат със сос от кисело мляко, малко заквасена сметана и копър.

Пирожки с плънка от картофи и месо

1 коментар