Руло с домашно сладко от ягоди, сметанов крем с цедено кисело мляко и паста от шамфъстък

След известно отсъствие от моето хоби, което на този етап остава леко в сянката на ежедневните задачи и работа, е време за нова рецепта в блога. Всъщност рецептата не е напълно непозната за вас. 

Руло с домашно сладко от ягоди, сметанов крем с цедено кисело мляко и паста от шамфъстък

Ако следите блога отдавна, ще знаете, че съм споделяла доста пъти с вас рецепта за пандишпанов блат, с който може да си приготвите блатове за торта или руло
Този път вместо пресни ягоди, използвах прясното сладко от ягоди, което мама тази година грижливо приготви в малки бурканчета, за да може да се радваме на летния вкус и през по-студените месеци - било то към десерт или закуска.
Този десерт е много много лесен, стига само да разнообразите пълнежите му, винаги може да имате различен вкус.
В моя случай за намазване на рулото първо използвах малко паста от шамфъстък, която в съчетание с крема и сладкото се комбинира много добре, като придава ядков вкус. Разбира се, тя не е задължителна, може да използвате друг вид паста/тахан - от лешници, бадеми, орехи или просто да пропуснете тази съставка.
Кремът от млечна сметана и цедено кисело мляко става доста по-лек и свеж, а за сладкото от ягоди - няма какво да се каже освен, че е вълшебна съставка сама по себе си. 


Необходими продукти:
за блата:
5 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
есенция ванилия
щипка сол

за пълнежа:
200 мл млечна неподсладена сметана за разбиване
200 г цедено кисело мляко
пудра захар на вкус
1 малко бурканче сладко от ягоди
1-2 с.л. паста от шамфъстъци за намазване

Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците на пухкава пяна.
След това добавяме по-голямото количество от захарта (повече от половината чаена чаша) и продължаваме разбиването, докато станат на сняг.
Жълтъците разбиваме с останалото количество захар, докато станат пухкави.
Смесваме жълтъците с белтъците и разбъркваме внимателно.
Ароматизираме с ванилия.
Пресяваме брашното и го смесваме с бакпулвера. Добавяме го на части към яйчената смес, като разбъркваме внимателно.

Разпределяме тестото в правоъгълната тава на фурната, която сме покрили с хартия за печене и след това сме намаслили леко с олио (ако нямате хартия, просто намаслете тавата добре).

Печем блата за около 15 минути (или малко по-малко) в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато стане златист.
Когато блатът е изпечен, го навиваме, докато е още горещ с помощта на хартията и го оставяме да изстине.

Руло с домашно сладко от ягоди, сметанов крем с цедено кисело мляко и паста от шамфъстък

За крема разбиваме сметаната на пухкав крем или както е известно в сладкарството до меки върхове. Важно е тя да е студена, извадена току-що от хладилника.
Към нея добавяме цеденото кисело мляко и разбъркваме с помощта на шпатула. Подправяме с малко ванилия и добавяме пудра захар на вкус. Не съм прекалявала, тъй като имаме и сладко от ягоди.
Развиваме рулото и първо го намазваме с тънък слой от пастата от шамфъстък. Върху нея разпределяме от крема и накрая от сладкото от ягоди. Оставете малка част в края непокритата, защото при завиване пълнежа може да изтече.
Завиваме с помощта на хартия за печене или фолио, каквото имате под ръка. Оставяме рулото в хладилник за няколко часа, а преди сервиране може да се декорира с пудра захар, розички сметана, плодове и други.
Имайте предвид, че кремът е в повече за едно руло, затова съветвам да не слагате цялото количество от него, а остатъкът е вкусен сам по себе си с плодове.

3 коментара

  1. С малко закъснение Честит рожден ден, мила ми Светле! Бъди здрава, щастлива, повече време за пътуване и кулинарни фантазии!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това са пожелания без грам колебания от Катя!

      Изтриване
  2. С този пълнеж как да не се хареса:)

    ОтговорИзтриване