Varna Restaurant Week: Ресторант Marché

Днес рецепта няма да има, но ще има изобилие от снимки на вкусна гурме храна, която ще ви донесе наслада за очите, както и вдъхновение. 

Varna Restaurant Week Ресторант Marché

 
Подобни мероприятия мен лично много ме вдъхновяват, особено в моменти, в които не усещам творческа мотивация и нямам голямо желание да експериментирам в кухнята или ако го правя - рядко се стига до снимки, фото сесии и писане на публикация.
 
Накратко в събитието "Varna Restaurant Week" участват определени ресторанти, които представят тристепенно меню на фиксирана цена - предястие, основно и десерт. В сайта беше необходимо предварително да направим резервация и да изберем кое меню от предложените две опции ще консумираме. След това получихме потвърждение на резервацията.


Взех настроението със себе си, както и любопитството  да опитам нещо различно и нестандартно и ето, че сме вече и в ресторант "Marché".

Избрах го измежду другите, тъй като менюто беше доста различно от всичко, което видях и което съм опитвала. Непознати за мен продукти и техники се съчетаваха в едни много изискани чинии и нямаше как да не избера именно него. Освен това се намира в доста тих и спокоен район в Морската градина, а обстановката там е някак задушевна, романтична, предразполагаща към една уютна и спокойна вечеря.
Събитието се организира за първи път и в други градове от страната, извън столицата - в Пловдив и Варна. Похвала и благодарности към организаторите, които са решили да включат и други градове. Дано събитието да е преминало с голям успех и да се проведе отново.
И така представям ви и двете менюта, които консумирахме. От снимките има какво да се желае още и не са с прекрасно качество, но ще добиете представа за какво иде реч.

Меню №1

Започнахме своята вечеря с един малък стартер, комплимент от главния готвач. Тъй като концепцията на това меню бе на морска тематика, бе поднесен рапан, пълнен с разни интересни неща - тук не запомних всички съставки, но пяната от соев сос (най-вероятно и други съставки, тъй като не беше тъмна на цвят) ме впечатли най-много.

Varna Restaurant Week Ресторант Marché

След него преминахме плавно към предястието - Гужери с месо от речни раци, биск от морски "череши"
Морските череши, всъщност, са онези малки скариди, които се намират по нашето Черноморие. В случая са използвани, за да обогатят биска - бульон/супа с морски дарове, а в чинията заемаше по-скоро ролята на сос към солените еклери. 

Varna Restaurant Week Ресторант Marché

След предястието преминахме и към основното, което отново е морско. То съчетаваше различни продукти, консистенции, аромати - Филе от лаврак с кора от маслинови семки, хумус от червена леща, хрупкав пападам, артишок и студен сос с авокадо, маслини, карфиол и каперси.

Varna Restaurant Week Ресторант Marché

За сладък завършек на това меню ни поднесоха Велурено парфе от портокалов шоколад, черен шоколадов ганаш върху основа от хрупкава шоколадова бисквитка
Излишно е да коментирам вкуса на десерта. Съчетанието от портокал и шоколад е класика и любов, която е вечна.

Varna Restaurant Week Ресторант Marché

Меню №2

Второто меню бе доста по-различно. Ако при първото имаме лекота, морски полъх и усещането за лято, то при второто в чиниите царува есента с типичните за този сезон кореноплодни зеленчуци.
Отново имаше малък комплимент, който, обаче, не стигна до снимка, защото бяхме доста гладни. Представляваше малка брускета с домашен хляб, а отгоре имаше вариация на нашия катък с печени чушки.
Предястието лично мен ме впечатли повече, отколкото в първото меню.
Печено в кора от сол червено цвекло, сладолед от рикота и босилеково песто, пушено патешко магре, клементини (сорт мандарини), рукола, печени орехи.

Varna Restaurant Week Ресторант Marché

Чинията бе много елегантно и красиво поднесена. Вкусовете също галеха небцето. Най-впечатляващ за мен бе сладоледът с рикота и песто. Когато чуем "сладолед" , си представяме десерт. Този, обаче беше солен, но със същата кремообразна консистенция. 
След като облизахме чиниите, ни поднесоха основното - Пълнен пъдпъдък с патешки дроб, гъба смръчкула, гарниран с моркови - оранжев и черен, крем от пащърнак и сос с какаови зърна.

Varna Restaurant Week Ресторант Marché

Сладкият завършек на менюто с есенен полъх бе Вариации от шоколад - шоколадов мус, шоколадово парфе с три вида шоколад, оформено в цилидрична форма, малки целувки, както и малини за декорация.

Varna Restaurant Week Ресторант Marché


Някои от ястията се предлагат и в стандартното/основно меню на ресторанта като това с лаврак или пъдпъдък, например, така че бихте могли да се насладите на тях. А аз вих се насладила отново на вкусната храна в приятна компания и обстановка. :)

Няма коментари