Орехов тарт с ябълки

Есента е сезонът на уютната храна, на тихия дъжд по запустелите улици, на топлите напитки, на смислените книги, но от онези, които те докосват и прочиташ на един дъх, на сладките моменти с дъх на канела. Мога да изброявам още доста какво е за мен есента, но тези неща допълват много добре следващата рецепта за един точно такъв сладкиш - есенен и уютен. 

Тарт с орехи и ябълки


Уютът ухае на канела и сочни ябълки, сгушени върху мекото одеяло от орехи и масло. И разбира се, всичко това допълнено от чаша чай или кафе и поредната книга.

Освен всичко друго изпробвах и новата си тава за тарт с подвижно дъно Decora. Поръчах си я от онлайн магазина Rocake и на следващия ден вече беше при мен. Тавата е с незалепващо покритие, което означава, че не е необходимо да се покрива с хартия за печене. Десертът излезе от формата почти без никакво усилие, за което освен покритието спомага и това, че има немалко количество масло в тестото.  
Рецептата за пълнежа заимствах от блога Feel Cook, като замених бадемите с орехи, тъй като ябълките си подхождат повече с тези ядки.

Тарт с орехи и ябълки


 

Необходими продукти:
за тестото/основата:

125 г меко масло
220 г брашно
допълнително около 10-15 г брашно при разточването
1 ч.л. бакпулвер
60 г пудра захар
щипка сол
1 яйце

за пълнежа:

100 г смлени орехи
100 г краве масло
100 г захар
20 г брашно
2 яйца
ванилия за аромат 

1 голяма ябълка или 2 средни по размер
2-3 щипки канела 

Първо приготвяме тестото. Кравето масло трябва да е меко, извадено предварително от хладилника и оставено на стайна температура. В дълбока купа разбиваме маслото заедно със захарта, щипка сол и брашното. Получават се маслени трохи, които се превръщат в меко тесто, когато добавим и едно разбито яйце. Отново не сложих цялото количество яйце, а част от него, така че да се получи гладко нелепнещо тесто. Покриваме тестото с прозрачно фолио и го прибираме в хладилник няколко часа или около час във фризера, за да се забърза процеса.
За ореховия пълнеж смиламе орехите заедно с част от кристалната захар. 
Разбиваме маслото с останалата част от захарта и едно по едно добавяме и яйцата.
Ароматизираме сместа с малко ванилия. Накрая добавяме орехите и брашното.
Разбъркваме добре.

Тарт с орехи и ябълки

Разточваме тестото на кръгла кора и внимателно прехвърляме в тавичката. Останалата част от тестото оформяме на топка отново и разточваме на правоъгълни ленти, с които оформяме и борда на тарта. 
Така оформен го прибираме за 15-20 минути отново в хладилника.
Накрая разпределяме ореховата смес, подреждаме отгоре нарязаните на филийки ябълки и няколко цели орехи.

Печем около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Изваждаме тарта и охлаждаме, докато дойде момента на сервиране.
Накрая отгоре поръсваме с малко канела.

Тарт с орехи и ябълки

1 коментар