Мусака за начинаещи

Като си погледнах последните публикации видях, че освен тесто и сладко друго не съм публикувала от новата година насам... Вкъщи не ядем само торти и питки, разбира се.
Затова днес ще готвим "Мусака"!  
Смятам, че всеки си има собствена домашна рецепта за мусака, научил от своята майка или баба. И точно поради тази причина оставям на тях задачата да предават по традиция рецептата, която обикновено се свежда до "на око слагам картофи, на око ще прецениш колко вода да сложиш" и ето мусаката е готова! Днес и аз ще се възползвам от тези мерни единици, защото наистина е трудно да измериш с точност картофите, доматите и водата, защото всичко зависи от тавата, в която ще печете мусаката. 


Мусака за начинаещи

Тъй като имам кулинарен блог, моите приятелки черпят информация от първо лице и ми задават обикновените въпроси: "Какво да сготвя? Имам това, това и онова, но не ми се занимава много време...?" или "Искам да направя мусака. Проверих в блога ти, но рецепта няма....". 
Днес ще отговоря на втория въпрос по мой си начин. Ще покажа как приготвям мусаката вкъщи. Много често не се занимавам със заливки и затова я правя без. Но днес ще я направим и с калпак (както аз го наричам). А ако вие не го обичате (както някои хора всъщност), просто пропуснете тази стъпка. 
Пропорциите трябва да ги съобразите със съда, в който ще приготвите мусаката. За ориентир ще онагледя процеса със снимки, така че да прецените колко трябва да са картофите "на око", както и плънката.
Запрятаме ръкави и започваме с най-пипкавата (поне за мен) задача - беленето на картофите и преценяването колко да са те.


Необходими продукти:

около 1 кг  картофи (+/– някой друг картоф)

за плънката:
1 глава лук
500 г кайма
350 г  домати от консерва (или смлени пресни, ако са в сезон)
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица или 1 ч.л. риган (предпочитам го)
ситно нарязан пресен босилек или 1 ч.л. сушен - отново по желание
сол и черен пипер на вкус
вода - да покрие продуктите

за заливката:
3 с.л. брашно
400 г кисело мляко
2 яйца
щипка сода бикарбонат по желание


Обелените и измити картофи се нарязват на малки кубчета. Разпределят се в тавата.
За плънката лукът се реже на ситно и се задушава в около 3-4 с.л. олио и още толкова вода. Така избягвам пърженето. Вие, обаче, може да го запържите само в олио.
Когато лукът омекне, добавяме каймата. Тук процедирам така: дърпам тигана от котлона, към каймата (която в момента е като голямо кюфте) наливам много малко вода и разбърквам много добре. Връщам на котлона и продължавам да разбърквам. По този начин каймата става по-лесно на малки трохи по време на готвенето.

Мусака за начинаещи

Когато каймата промени цвета си, добавяме червения пипер и доматите. Разбъркваме, изчакваме сосът да заври и махаме от котлона.

Мусака за начинаещи

Добавяме плънката към картофите. Разбъркваме. Наливаме в съда вода (препоръчително да е топла, за да заври по-бързо ястието), така че почти да покрие продуктите. При печене водата се изпарява. Дори и да има вода след изпичане, картофите поемат течността.

Мусака за начинаещи

Печем мусаката под фолио (така по-лесно се задушават картофите, а и не изгарят отгоре) в предварително загрята фруна на 200 градуса, докато омекнат картофите.
За заливката разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и брашното. Разбъркваме добре. Слагам щипка сода, за да стане калпачето малко по-пухкаво. Но може да пропуснете това.
Когато мусаката е готова, заливаме отгоре със сместа и печем, докато заливката стане златиста.

Мусака за начинаещи

Сервираме по желание с кисело мляко. :)

Мусака за начинаещи

Това е моята мусака. Такава каквото я правим вкъщи. Надявам се с тази публикация да помогна на тези от вас, които никога не са правили мусака и не знаят точно как се приготвя.
А тези, специално заради които правя тази публикация, се надявам да останат доволни от обяснените стъпки и при следващи опити могат вече да погледнат в блога или за по-лесно да ми се обадят. :D

А коя е вашата любима рецепта за традиционната мусака, ще ми е любопитно да разбера в коментар под публикацията. :)

26 коментара

  1. Рецептите стъпка по стъпка са ми толкова любими. Не, че не мога да приготвям дадена храна, а просто защото е хубаво да видиш как изглежда преди и след. :)
    Много вкусна мусака си направила! Подсети ме, че не съм правила и хапвала от 3-4 години.
    Поздрави и слънчев ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много харесвам рецепти, при които целият процес е онагледен със снимки и се старая в блога да има снимки и от приготвянето, но си е малко по-пипкава работа, особено, ако ръцете ти са изцапани с тесто... :)
      Радвам се, че съм припомнила това ястие. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Много вкусно си я приготвила,Светле!Обичайно за тези рецепти от време оно майките са ни източници.И моята ме е учила на нея,само че аз не запържвам каймата,а я размивам на кашичка с доматения сок и я размесвам с картофите и лука и запичам.Като изври течността и картофите омекнат-заливам и допичам,обичаме я отгоре пухкава и ние.
    Прегръдка и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Чувала съм за такъв вариант без предварително готвене на плънката, но не съм опитвала. Благодаря, че сподели! :–)
      Прегръдка за теб и слънчев вторник!

      Изтриване
    2. Ще се включа към тази дискусия, защото и ние вкъщи не я обработваме термично преди печенето. Само веднъж майка ми я запържи, но предпочитам без. Общо взето смесва всичко сурово, после сипва малко водичка, пече и щом изври течността, слага заливката. В дома на любимия казват на калпака "паста". ;)
      Аз доскоро също не харесвах отгоре заливката, ама се научих да ми е вкусна. И сега как ми се прияде, Светле... Страхотно изглежда твоята!
      Поздрави!

      Изтриване
    3. Включвай се, Гери. Интересно ми е да научавам нови нещица, независимо дали от кулинарната област или не. :) Пастата е много интересно наименование, научих нещо ново.
      Общо взето май всички, писали тук, я правят без предварително пържене.
      Поздрави!

      Изтриване
    4. Сега се сетих и друго, дано да не ти натоваря коментарите с моите дивотии...
      Но пак майката на любимия я готви на котлон. Даже понякога, ако ще е без "паста", дори не я запича. Ето ти още един вариант. ;)

      Изтриване
    5. Няма нищо да се натовари, Гери! А този вариант съм го опитвала, така известен вкъщи като мусака на котлон или в тенджера. :D Става нещо като манджичка, но много гъста и почти без сос. Всъщност от мноооого години не съм яла точно тази мусака. Ще взема някой път да направя и да пусна една публикация и за нея. :)

      Изтриване
  3. Светле, хубаво е че споделяш вашия начин на приготвяне на мусака. Дъщеря ми често готви по подобен начин - със запържване и без заливка. Аз пък всичко слагам, пека и обезателно има заливка - с кисело или прясно мляко.!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас пък е обратното - рядко със заливка, обезателно със запържване. :) А мусаката е от онези ястия, които повечето хора харесват и които заслужават да бъдат предавани, за да не бъдат забравяни. :)
      Радвам се, че сподели как се приготвя това ястие и у вас, Инче!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Винаги я правя без предварителна термична обработка и твърде рядко със заливка (поради желание на любимия). :)Твоята е с невероятно апетитен вид, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Радвам се, че се отби в блога и още повече се радвам, че сподели за твоя любим вариант. :)
      Май вариантът без пържене е най-предпочитан, ако съдя по коментарите. :)

      Изтриване
  5. Много добре изглежда мусаката ти, Светле.
    Аз направо в тавата във фурната слагам лука, каймата, леко да се запече(запържи), добавям картофите и т.н., т.е. почти по твоя вариант, правила съм и с всичко сурово и повечето пъти със заливка. Риган и босилек не съм слагала на мусака. А баба я правеше с картофи на кръгчета и кълцано месо, вместо кайма - е, няма такава вкусотия, ще взема да пусна рецептата, ти ме подсети...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделения начин, Веси! Риганът и босилекът са моя измислица. Традиционно майка ми я правеше с чубрица също, но откакто открих "топлата вода" с тези две подправки, все по-често слагаме тях и се получава много приятен вкус.
      Рецептите на нашите баби и майки трябва да се разпространяват, затова ще следя за публикация на този друг вид мусака. :–)

      Изтриване
  6. Явно днес, Светле сме на една вълна. И у дома менюто беше мусака. Аз също запържвам предварително продуктите и после пека. За подправки слагам черен пипер, чубрица и магданоз. По рядко правя заливка, но тогава за да стане по-пухкава, разбивам белтъка отделно на пяна и тогава го прибавям към млякото, жълтъците и брашното.
    Поздрави и хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С предварително разбиване на белтъци не съм опитвала. Може следващ път, когато решим да е с калпак, да пробвам как ще се получи. :–) Радвам се, че сподели как я приготвяш, Хриси.
      Хубав ден!

      Изтриване
  7. Разкошна си, Светле :) И аз ти благодаря за търпението и уважението към читателите и съм сигурна, че труда ти ще бъде високо оценен!
    Мусаката е точно както и ние я приготвяме вкъщи, но публикацията ти е наистина полезна за всеки, които прави първите си стъпки в готвенето, безценно!
    Аз само на заливката слагам поне пет яйца и една голяма щипка сол, обичам я пухкава и дебела :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много мили думи, Танче! Благодаря ти! Надявам се да съм полезна с постъпковите снимки. А мусаката с повече яйца ще е още по-вкусна!
      Прегръдка! :)

      Изтриване
  8. Много ми хареса идеята да покажеш рецептата за мусака! :) Все пак спорно или не, тя си е наше традиционно ястие и няма как без нея. Дори преди време, мои познати се шегуваха, че ако едно момиче не можело да приготви мусака, момчетата нямало да го вземат. :D А относно приятелките, които питат какво да сготвят, мисля, че всеки любител - кулинар се е сблъсквал с този въпрос... Обаче не знам защо, често когато са ме питали запецвам и не мога да се сетя какво да им предложа...
    Заливката на мусаката на мен пък ми е любимата част. :D
    Иначе и аз се замислих как приготвяме ние вкъщи мусаката. Майка ми я прави много бързо и аз се научих от нея. Картофите (на око) нарязва на ситно. Задушава ги за кратко, заедно с лука и морков понякога. Премества ги в дълбока тавичка. Добавя каймата вътре направо, без да я запържва. Овкусява със сол, черен пипер, чубрица, червен сладък и лют пипер, доматено пюре (домашно обикновено), слага и малко ориз (знам, че не е обичайна практика) долива вода, колкото да се покрият продуктите, обърква всичко добре и я слага да се пече. След като картофите попият водата и са омекнали, слага заливката - 1 кофичка кисело мляко, 2 яйца, щипка сол и брашно и доопича. Tя явно си я е съкратила рецептата до минимални операции. :D Но се получава много вкусно.
    Поздравления за поста! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за коментара и за споделеното, Петя! Интересна е и твоята версия на това толкова популярно ястие. Ето, вече, тези, които не знаят как се приготвя, ще видят как се прави и няма да се притесняват, че момчетата няма да ги вземат. :D
      Относно добавката на ориз - това е доста интересно и ми направи впечатление.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  9. Много интересна дискусия се е заформила. Аз пък до сега не бях чувала за мусака, в която каймата не се пържи. Аз винаги пържа каймата и правя голяма заливка. Просто обожавам! Като гледам скоро пак ще се прави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се включи в дискусията, Лу! Аз само съм чувала за този другия вариант, но никога не сме го правили вкъщи. Предпочитаме да си пържим каймата. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Musakas is one of my favourite dishes!

    Greets from Greece :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  11. браво опитах този вариянт .много ми хареса,поздражлениа,барзо лесно вкусно

    ОтговорИзтриване
  12. ха ха ха толкова се развалнувах че обарках буквите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесала толкова много, Радослав! :)
      Поздрави!

      Изтриване