Домашен френски хляб в хлебопекарна

След многобройните разочарования от купешкия хляб - мек като гума, с много шупли, начупени филии след изсъхване, които стават единствено за употреба в пържени кюфтета, при престой на по-топло - с радваща окото розова, жълта и каквото се сетите плесен, в комбинация с една изгодна промоция, се получи рецептата за покупката на хлебопекарна. Разбира се, няма как да избегнем отново тези неволи и разочарования, защото може би няма да печем хляб всеки ден, но все пак си е далеч по-полезно поне да ограничим присъствието на фалшивия представител на трапезата си. Вкъщи консумираме достатъчно хляб  и въпреки твърденията колко е вреден, ние си го хапваме. Ако е топъл, мек и домашен, свършва доста по-бързо, разбира се. 
 
Френски хляб в хлебопекарна

Не казвам, че брашното е много качествено и всички останали продукти, влизащи в състава на домашния ни хляб. Но някак вътрешно тая надежда, че в домашни условия Е-тата са по-малко.
Вкусът и текстурата на домашния хляб няма база за сравнение с тeзи на купения. Първият може да похвали с плътни филии. При изяждането на една или две човек би се нахранил. Вторият е с много въздушни като гъби филии. Мога да изям може би около 3-4 и пак бих била гладна... 
Но спирам с темата за боклуците, защото това е една доста болна тема... Не можем да ядем качествен хляб, а какво остава за масло, месо, зеленчуци и други продукти, присъстващи в менюто ни. За съжаление обстоятелствата са такива, че ядем само и единствено храни, които не ни носят никакви ползи. Намираме се в един омагьосан кръг на овкусители, подобрители, подсладители, оцветители, чието вредно влияние може да намалим, но не и да избегнем. 
А сега е ред да ви покажа и рецептата за първото хлебче, което приготвихме. Знам, че към всички хлебопекарни си има книжка с подробни рецепти, но се надявам, че за някой начинаещ (като мен) тази публикация би била полезна. 
Като за първи опит (вече втори или трети) си харесахме рецептата за френски хляб. Не знам кое му е френското - в него няма краве масло или други по-засукани продукти. Но на вкус наистина е доста сполучлив, а продуктите са простички. Единствено към рецептата добавям и захар, за да може да се активизират дрождите на маята, т.е. за да бухне хлебчето.

Рецепта за френски хляб:
365 мл вода
2 ч.л. сол
1 непълна с.л. захар
2 с.л. олио
620 г брашно
1 1/2 ч.л. суха мая


Продуктите се поставят в казанчето на пекарната в посочената последователност, като водата трябва да е хладка, но не и студена, а брашното - предварително пресято.
Избира се програма за френски хляб с тегло 1000 г, опция - средно препечен. 
Когато е готов, хлябът се изважда и се поставя върху решетка, за да изстине. Може да се покрие с кърпа за по-мека коричка.

Препоръки:

  1. По рецепта не се слага мазнина, но чрез нея хлябът се изважда много по-лесно, а и има по-добър вкус.
  2. Може да се експериментира (както правя аз), като се смеси малко количество прясно мляко - около 100 мл и вода (така че да се получи съответното количество течност).
  3. Ако при месене на хляба, тестото не може да се събере на топка и има около него сухо брашно, се налива малко хладка вода, за да може машината да оформи хубава топка. За ориентир може да видите тук как изглежда тестото при месене.

Френски хляб в хлебопекарна

Френски хляб в хлебопекарна

26 коментара

  1. Светле, по същата причина и аз опитвам да правя понякога домашен хляб. Нямам хлебопекарна и затова си подбирам леснички рецепти, които да стават по-бързо.
    А твоето хлебче е прекрасно, сигурна съм, че се е усладило на всички вкъщи! :)
    Иначе от Тики знам, че типичното за френския хляб не е толкова в съставките (мисля, че няма масло), а в текстурата. Получавал се с шуплеста среда и много плътна и хрупкава коричка. Не знам дали го описах добре... Хлебчето, което не успях да покажа, се получава точно такова и е по нейна рецепта. Ще му дойде и на него ред...
    Поздарви сърдечни, Светле, и да си я позлваш със здраве хубавата придобивка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Абсолютно точно си го описала - има хрупкава коричка.
      А иначе и аз не мисля да зарязвам месенето, че ще забравя как става, но с уреда хляб мога да правя почти всеки ден. А пък като кажат, че някаква рецепта е френска, аз не знам защо си представям нещо засукано и с повечко масло.
      Ще се опитам да покажа повече рецепти за уреда, които стават и за приготвяне без него.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Светле, опредлено е много полезен този уред и когато имам възможност, със сигурност бих си взела и аз. Струва си, за да се радваш всеки ден на домашен хляб. ;)

      Изтриване
    3. Гери, Коледа наближава и може да се обзаведеш с някой подарък. Моята е Мулинекс, взехме я на промоция на изгодна цена. Напоследък в по-големите вериги правят различни промоции на тези машинки и ако следиш, може да си вземеш нещо изгодно. :)

      Изтриване
  2. Чудесно хлебче си опекла, Светле! Аз в началото много ползвах машината, но сега съм я прибрала в шкафа (по нареждане на дъщерята не трябвало да стои на плота:)) и по-рядко се сещам. При мен понякога не се изпича добре в машината, не можах да открия причината и затова обикновено там меся, а пека във фурната. Хубаво ме подсети. Не съм сигурна, но аз пък си мисля, че френското хлебче е без шупли и се прави с прясно мляко, но може и да греша.
    А машинката ще ти е много полезна - аз там си меся козунаците, правя си сладката, дори лютеница съм правила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Почти всеки ден правим хляб вкъщи, като все още експериментирам с рецептите. Иначе съм доволна, изпича си всичко, правих и козунак. Иначе френския хляб според книжката с рецепти е само с вода, но аз смесвам малко мляко и вода за по-добър вкус. Не съм използвала функцията само за тесто, но и това ще стане. :)

      Изтриване
  3. Резултатът е повече от вкусен, Светле. Чудесен хляб. :) От известно време хлебопекарната стои на тъмно, около нас има страхотни пекарни и често се възползваме от тях, но тъй като обичам да усещам тестото с ръцете си, предпочитам да замесвам продуктите лично (за съжаление все по-рядко го правя). :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! И аз обичам да меся, но не ми остава време да го правя, а като ни се хапва по-често домашен хляб, решихме да инвестираме в покупката на машина. :)
      Слънчева нова седмица!

      Изтриване
    2. Сигурна съм, че ще останете доволни от тази инвестиция. Наистина си заслужава. :) Не съм имала възможността да направя всички рецепти от книжката, но има няколко, които ме заинтригуваха. Ще се радвам да обменяме опит. Хубава да е седмицата и за теб, Светле! :)

      Изтриване
    3. Ще се постарая да предложа някои рецепти за пекарна, които се надявам да са полезни за повечето, имащи такава машина. А иначе аз от книжката изпробвах няколко, но коригирам и от себе си течността колко да е, брашното. Засега искам да успея да уцеля количеството на жива мая. Но уви, все не мога - или опира в капака, или не бухва достатъчно хляба... :D

      Изтриване
  4. Светле, как хубаво и уютно ми стана. Страхотен хляб, от който с удоволствие ще си чупна. Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че хлябът ти харесва, Танче! :)
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  5. Здравей Светле,
    ние също имаме хлебопекарна.Ползваме я по - рядко и доста експериментирахме в началото.Аз ползвам 1 пакетче суха мая на д-р Йоткер за 600 грама брашно.Имаше момент, когато хлябът не се изпичаше достатъчно добре отвън, затова трябва да се изпробва изпичане по различни програми.Аз съм пекла хляб по програмата за печене на козунак.По - добре се изпича отвътре и отвън.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ели,
      И аз използвам такава суха мая - слагам обаче 1 1/2 ч.л. за около 600-620 г брашно. Но съм слагала и цялото пакетче и също се получава добре. Изпробвала съм програмата за обикновен бял хляб, но сякаш има нужда от още печене и затова накрая го пускам да се пече още няколко минути. А засега съм най-доволна от френската програма. Правих и козунак, но за грамаж от 750 г. Също съм доволна (рецептата не е от книжката обаче, а друга, по-сполучлива), но изключвам по-рано, защото става доста препечен, ако изчакам програмата до края.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Чистита ти хлебопекарна,Светле,чудно хлебче си приготвила и да,така е,домашния хляб е страхотен,не мухлясва и дава невероятно богато поле за импровизации и разнообразие!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! На полето на импровизациите съм в момента и наистина може доста да се експериментира. :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Здравейте!
    Благодаря Ви за тази рецепта!
    Точно такава търсех, за да пробвам за първи път хлебопекарната, която си купихме вчера. Бях нетърпелива да я пробвам, а имах само бяло брашно и мая. Макар тестото при замесването да не беше в най- добрия си вид, се получи чуден хляб! Единствено срещнах трудност при изваждането. Но успях да го извадя цял и бях много горда и щастлива от първия ни домашен хляб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, Ралица!
      От няколко месеца правим хляб в хлебопекарната и бях решила да покажа доста рецепти с нея, но уви времето все не стига... Доста модификации направих на тази рецепта и скоро ще представя още една за основен бял хляб. Обещавам! :)

      Изтриване
    2. Страхотно! А дали вече сте пробвала да направите хляб с квас?

      Изтриване
    3. Здравей отново! :)
      Хляб с квас не съм опитвала досега. Но хлябът в пекарната го правя вече с прясна мая. Слагам около 10 г прясна, като водата трябва да е топла (не и гореща, нито пък ледено студена). С нея се работи също лесно. Скоро ще пусна рецепта и за него, но нямам все още снимки, затова го отлагам. :)
      Любопитно ми е да пробвам и с квас как се получава.

      Изтриване
  8. Здравейте! Нямам търпение да споделите опита си , защото и на мен ми се иска да пробвам с прясна мая. Разтваряте ли я предварително или я натрошавате директно в сместа? А какво правите с останалата част от кубчето - замразявате ли го и как после го затопляте до стайна температура?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! :) Използвам част от кубчето. Около седмица, обаче, прясната мая издържа в хладилник, а аз правя хляб всеки ден почти, така че не остава. Имам пекарна, която пече до 1 кг и правя такъв хляб. Предварително разделям маята, за да ми е по-лесно. Може да се замрази, а може и директно в хладилника да се съхранява. Също така независимо дали го вадя от камерата или от хладилника, задължително предварително разтварям в малко от водата (задължително топла). Изливам в казанчето останалото количество вода, в което разтварям солта и захарта, разтворената вече прясна мая, наливам супена лъжица олио и добавям брашното.
      Ако използвам замразена мая, отново с топло вода се разтваря перфектно и не чакам да се размразява сама. :)
      Рецептата по-подробно ще я онагледя тези дни, така че може да следиш блога. :)

      Изтриване
    2. Супер!Много ти благодаря! Аз вчера не издържах и пробвах рецептата ти за френския хляб с прясна мая. Сложих 1/4от маята, разтворена с малко захар, вода и брашно. Само че а добавих отгоре върху брашното. Получи се още по-бухнал хляб, с по-финна коричка и по-приятен аромат. Определено има разлика с хляба, приготвен със суха мая. До скоро!

      Изтриване
  9. Благодаря за идеята, Светле! От месец и половина имам хлебопекарна и вече не знам колко пъти правих твоя френски хляб.В къщи го харесват най-много с бяло брашно, но експериментирах и със смески от бяло и пълнозърнесто,добавях семена... изобщо страхотно забавление!Ще пробвам и с прясна мая. Още веднаж благодаря за прекрасната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веси, че си споделила дали ти харесва рецептата. Това му е хубавото на домашния хляб, че може да се приготвя с всякакви подправки и добавки, така че винаги да е различен. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Какво може да се използва за овкусяване, освен сол и захар? Подправки? Сложих слънчогледово семе и стана добре, но ми се иска и нещо още. Риган??

    ОтговорИзтриване