Хляб от лимец с маслини и розмарин

Това е моето поредно здравословно предложение в блога, но този път заслуги за изпълнението на тази рецепта има био магазин "Спирала" и качествените продукти, които любезно ми предоставиха. Накратко избрах няколко био продукта, които на следващия ден бяха вкъщи.  

Хляб от лимец с маслини и розмарин

Много благодаря на био магазин "Спирала" за вниманието и предоставените продукти! И тъй като никога досега не съм използва био продукти и не съм приготвяла изцяло здравословни рецепти, прочетох доста такива, за да почерпя вдъхновение. 
Първата рецепта, която исках да приготвя, е да приготвя хляб.  И то не какъв да е, а с все по-известния напоследък лимец.   

Био продукти от магазин Спирала

Затова започвам с най-любопитния за мен продукт - био брашното от лимец, с което заедно ще замесим здравословен и много вкусен домашен хляб. Тъй като печивата са ми слабост и обожавам да меся и да пека всякакви домашни хлебчета, нямаше как да пропусна тази възможност да опитам тяхното био лимецово брашно. Напоследък този продукт стана много популярен и бих казала дори модерен. За жалост, цената на 500 г брашно не е толкова ниска, тъй като отглеждането на лимец в България е кът, а производителите сигурно се броят на едната ми ръка. И това е така, защото лимецът се отглежда по-трудно, а също така дава много по-малко реколта, в сравнение със съвременните сортове пшеница, т.е. производителите няма да спечелят много, ако го засяват. 
Безспорно в миналото нашите прабаби са месили хляб от този вид пшеница. А най-важното, което трябва да спомена е, че, тя не подлежи на генна модификация или иначе казано - не може да съдържа ГМО, за разлика от обикновената пшеница, която масово консумираме днес.
Друга много съществена отличителна черта е, че, брашното от лимец съдържа много по-малко глутен, в сравнение с бялото брашно. Поради тази причина печивата, приготвени с брашно от лимец, стават с плътна текстура, не са въздушни и пухкави. А глутенът накратко е основната съставка в бялото брашно, което прави нашите печива пухкави. 
Надявам се това кратко (или не толкова кратко) въведение да ви е полезно, а сега преминавам към рецептата за хляба. Хлябът може да си го приготвите и в машина за хляб, като в следващи публикации ще дам точна рецепта и за него. 
Този реших да си го замеся на ръка, за да усетя текстурата на тестото и за да добавя различни вкусове и аромати. Вие може да го приготвите натурален - без подправки и други съставки, но аз реших да обогатя вкуса му.

Необходими продукти:
300 мл топла вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
сол на вкус
2-3 с.л. зехтин
100 г натурални маслини
2-3 стръкчета розмарин

Първо разтваряме маята в топлата вода. Добавяме захар, сол на вкус и зехтин.
В брашното прави нещо като кладенче и наливаме постепенно течността. Замесваме меко тесто.
При мен беше необходимо да добавя още малко брашно - около 2-3 с.л., за да се получи тесто, което не се лепи по ръцете и пръстите. Затова си подгответе и още малко брашно.
Накрая добавяме маслините - обезкостени и нарязани на по-дребни парченца, както и нарязан на ситно розмарин. Замесваме отново, така че тези добавки да се смесят с тестото.

Хляб от лимец с маслини и розмарин

Оставяме тестото да втаса, покрито с прозрачно фолио, докато удвои обема си.
Когато тестото е втасало, го оформяме на кръгла топка и правим прорез отгоре за декорация.
Оставяме за кратко да втаса втори път.

Хляб от лимец с маслини и розмарин

Печем хляба за около 40 минути в предварително загрята фурна на 180-200 градуса.
Оставяме го след това да изстине добре и чак тогава го хапваме с любими продукти.

Хляб от лимец с маслини и розмарин

Някои мои лични впечатления:
Хлябът се получава с много плътна структура - не очаквайте да е въздушен като белия. Също така има специфичен вкус - с лек вкус на ядки и с приятен средиземноморски аромат заради маслините и розмарина.
Може да го приготвите натурален без никакви други добавки.
Освен това от една филия може да усетите ситост и буквално да се нахраните с малко хляб и парченце сирене или домат.
Приготвен с квас, хлябът ще е още по-полезен и автентичен, но тъй като никога не съм опитвала да направя сама квас, затова използвах прясна мая.


6 коментара

  1. Ммммм, много вкусно, чак при мен се усети аромата на топъл хляб с маслини :)
    С парченце сирене и доматче за друго не бих и мечтала!
    Поздрави и хубав ден ти желая, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! През лятото не си мечтая за кой знае колко засукани ястия и на мен парченце хляб, но задължително да е домашен, ми е достатъчно вкусен.
      Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване
  2. Привет,Светле! Много ми допада твоята рецепта! Поздравления! Ще очаквам с нетърпение, точната рецепта за хлебопекарната. Хубав ден, мила ми Светле и поздрави вкъщи!От Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Ще се опитам скоро да публикувам и версията за машината за хляб.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Светле, казвала съм го и друг път, ще спомена и при теб. До скоро работех в една научна организация, с най-добрите учени в областта на селското стопанство. В близък контакт с професор "по лимеца", който за съжаление почина наскоро. Та от колегите знам, че продукцията, която се получава на декар е много малко, и именно защото не може да се модифицира генно(или поне е трудно и скъпо) на територията на страната има много ограничено количество. Според колегите, всичко, което се продава по магазините масово като брашно от лимец, всъщност или е нещо друго, или е най-малкото примес.
    От баба пък знам, а и от тате, че навремето са го изкоренявали, защото е било дива култура, която задушавала пшеницата, но никога не са го ползвали за направата на хляб, защото хляба от него се получавал клисав и недобър:))

    Иначе твоето хлебче изглежда вкусно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Много полезна информация си споделила. И аз знам, че едно време хлябът е бил много твърд и не толкова вкусен, колкото е сега. А относно лимецът за първи път се запознах с него с тази рецепта, но на вкус ми допадна.
      Поздрави!

      Изтриване