Миди с ориз а ла чичо Ташо

През топлите летни дни ни се отваря повече апетита към морски деликатеси и рибни специалитети.
Най-вкусните миди и най-вкусният сафрид съм яла, приготвени от чичо Ташо и не просто приготвени, но и лично събрани/уловени от него.
Вкусът е уникален и неповторим, а да не говорим за изживяването да си заобиколен от безкрайното море и да сортираш уловените мидички на някой огромен камък, заливан от пълзящите вълни.
Но само със събирането на тези черни диаманти работата ни не приключва дотук.
Научих много полезни съвети и видях как се почистват след това, измиват старателно и накрая как се приготвят на момента, като само преди час са били на дъното на морето закътани между подводните камъни.
Ароматът на море е много по-наситен, както и вкусът им. И няма нищо по-вкусно от това да си ги хапваш с ръка, с помощта на някоя голяма черупка и да сърбаш ароматния сос, с който са oвкусили ориза.
Използването на вилица при яденето на миди с ориз е излишно. И да не говорим, че е цял ритуал, затова му се насладете, като включите единствено двете си ръце. :)



Миди с ориз


Необходими продукти:

600-700  г черноморски миди с черупки
1 ч.ч. бисерен ориз
4 ч.ч. вода или бульон от сварените миди
1 глава лук
1 морков
5-6 с.л. олио - оризът обича мазнината
1/2 връзка девисил
черен пипер и сол на вкус
1-2 домата
1 ч.л. червен пипер по желание

Съвет:
За тази рецепта е препоръчително да имате приготвен бульон от сварени вече миди. За целта купете малко по-голямо количество миди - едните пригответе натюр, т.е. задушени с малко вода или вино, а може и бира и ги подправете с девисил, мащерка, може и скилидка-две чесън. След около 6-7 минути готвене под капак са готови, а течността от варенето може да я прецедите и така ще имате ароматен бульон за мидите с ориз.

Нарязваме зеленчуците - лука и моркова на кубчета и ги задушаваме в мазнина - около 5-6 с.л. олио, докато леко омекнат. Посоляваме малко на вкус.
Добавяме ориза, запържваме го за кратко и когато той стане "стъклен", добавяме мидите. Бъркаме непрекъснато, а когато мидите се отворят след около 2-3 минути, наливаме течността - бульон или вода, която е около 3-4 чаени чаши. 
Подправяме с черен пипер и нарязан на ситно девисил/леощян. Може да добавите и малко червен пипер за повече цвят.
Към ориза прибавяме пасираните домати. Разбъркваме. Похлупваме с капак и готвим, докато оризът се свари.

В случай, че не разполагате с много голям съд, може да процедирате и по друг начин, както направих и аз, защото нямам толкова голяма тенджера
Вариант е мидите да са предварително сварени с малко вода и вино - около 1/2 ч.ч. обща течност. В тенджера слагаме мидите, наливаме течността, добавяме девисил за аромат и посоляваме малко за вкус. Готвим ги 4-5 минути, не повече.
След това течността от варените миди се използва и в приготвянето на ориза.
Когато оризът е почти готов, добавяме мидите, разбъркваме и след 2-3 минути сваляме ястието от котлона.
Който и вариант да предпочетете няма да сгрешите.

Миди с ориз

Много важно при избора на миди е те са закупени от място - специализиран рибен магазин или щанд, така че да сте сигурни в техния произход. Обикновено в рибните магазини се разпространяват мидите от Мидената ферма в Каварна.
Не трябва да имат неприятен застоял аромат. Аз лично и в магазина ги помирисах за всеки случай.
Също така почистването на мидите е много важно и всъщност е най-пипкавата част от рецептата. Но това е в случай, когато мидите имат много варовикови образувания, а закупените са с доста по-чисти черупки. Въпреки това е хубаво всяка една да се огледа и да се измие добре.
Когато има варовити образувания, песъчинки и други, е добре черупката да се остърже с нож. Също така може да ползвате гъба с грапава, телена повърхност за по-добро изчистване.
Изминаването също е важно - няколко пъти под течаща вода, като е по-лесно мидите да са сложени в купа, за да стане по-бързо тази операция.
И последното нещо, което е много важно - ако мидата ви се струва много лека или се съмнявате дали е годна за консумация, жива и т.н., може лесно да проверите това, като я потопите във вода. Ако изплава на повърхността, това означава, че не е годна за консумация. 
Същото е, ако мидата е с отворена черупка или след готвене и останала затворена. Тогава трябва да я изхвърлите, защото е възможно тази мида да не е годна, да не е жива и не се препоръчва да се консумира.

Миди с ориз
И другото важно е. Ако си купите миди и се чудите как да ги съхраните до момента, в който ще ги готвите, но все пак в рамките на деня - вземете голям съд, налейте студена вода, за да покриете всички миди. По този начин могат да издържат няколко часа.
За мен лично най-вкусни са с ориз.
Следващите няколко рецепти също ще са с дъх на море и прекрасни гледки от едно уникално място. Дано да се запази такова, каквото е сега - неподправено, незастроено, диво и красиво! :)



1 коментар

  1. Ей, как приятно ме изненада,мила ми Светле!!!!А, този чичо Ташо, къде може да се намери,че някога като идвам към теб, да си купим и наживо да ми покажеш как става.Хубав ден,силни прегръдки и целувки. Поздрави от Катя.

    ОтговорИзтриване