Настъргани тиквички на фурна с кашкавал и сирене

В миналата си публикация ви обещах, че ще има нови летни и много лесни рецепти.
Днес спазвам обещаното, като главният герой в чинията ще са тиквичките. 


Настъргани тиквички на фурна с кашкавал и сирене

В блога съм ви представяла доста рецепти с тях, които ще намерите в категория Тиквички - мусака, кюфтенца, крем супа, ризото и дори лазаня са само част от всичките идеи, в които може да се използват, а най-хубавото е, че не изискват дълга термична обработка и подготовка преди това. Днес ви ги представям във вариант, който наподобява огретен, но в същото време няма нищо общо с него. Рецептата е лесна, стъпките са много малко, а до вкусната бърза вечеря или обяд биха ви делили едва около 25 минути, за да се запече ястието. Поднесете със свежа лятна салата, кисело мляко или таратор.


Необходими продукти:

5 тиквички
1/2 връзка копър
сирене на вкус - около 150 г
кашкавал
сол на вкус
3 скилидки чесън
3 с.л. галета
4 яйца
олио за намазване на тавичката

Измиваме и настъргваме тиквичките на едрото ренде. Посоляваме и оставаме за две-три минути. След това ги изстискваме много добре, за да се отдели водата в тях.
В купа разбиваме яйцата, добавяме тиквичките, сиренето, малко галета, ситно нарязан копър. Разбъркваме добре и разпределяме равномерно сместа в тавичка, намазана с малко олио. Отгоре подреждаме обелените скилидки чесън - оставяме ги цели. Ще се запекат много приятно и ще предадат аромата на ястието.
Печем ястието в предварително загрята фурна на 180 - 200 градуса, докато започне да се зачервява. Изваждаме от фурната и настъргваме кашкавал. Връщаме обратно във фурната, докато се разтопи кашкавала. Общото време за готвене при мен е около 25 до 30 минути, в зависимост колко искам да се запече и кашкавала отгоре.
Сервираме и се наслаждаваме на вкусната лятна храна.
 

Настъргани тиквички на фурна с кашкавал и сирене

 
И още идеи за ястия с тиквички:



Няма коментари