Веган бургери от боб адзуки с домашни хлебчета от спелта и кълнове от броколи

Както бях споделила с вас преди няколко публикации, напоследък все по-често експериментирам с по-здравословни рецепти за десерти и някои веган алтернативи на познати наши ястия. Не спазвам хранителни режими, но обичам да опитвам разнообразни продукти и да ги използвам в рецептите си.

Веган бургери от боб адзуки с домашни хлебчета от спелта и кълнове от броколи

И тъй като съм точно на такава вълна, предизвикателството за веган ястие с боб адзуки, отправено от био магазин "Зелен" дойде в точния момент. Веднага в главата ми се зароди идеята да приготвя веган бургери от боб с домашни хлебчета.

Този боб е малко по-различен от познатия ни, тъй като е с доста по-ситни зрънца, но приготвянето му е аналогично. Сварява се, докато омекне и се сменя водата по време на варене. С него може да се приготвят различни ястия, дори и десерти. Не се развира толкова много, както белия боб и затова може да се използва в различни салати.
Следващата важна съставка за бургерите са хлебчетата. За да се улесня, за замесването на тестото използвах машината за хляб на програма "Тесто". Използвах брашно от спелта, което много харесвам и все по-често си купувам. Цената му също е доста разумна, дори и да не е био, така че смело всеки може да пробва хлебчета, палачинки или някакъв по-здравословен сладкиш с него. Рецепти с негово участие има в блога. 😉 
За да бъдат хлебчетата по-пухкави сложих и малко бяло брашно. Причината е, че брашното от спелта е с по-ниско съдържание на глутен, което от своя страна означава, че хлебните печива не се получават толкова пухкави и въздушни.

Био продукти магазин Зелен

Преминаваме към другата съставка, която използвах при поднасяне на бургерите и това са кълновете от броколи. Отгледах ги сама и толкова много им се радвам. Съдържат полезни за организма ни вещества и може да се използват в салати и предястия, а според мен придават и по-изтънчен и празничен вид на ястията. В отделна публикация ще ви покажа по-подробно как да си ги отгледате и сами.
За свежа гарнитура към бургерите приготвих доматена салца с пикантна веган луканка. Още един напълно нов за мен продукт. Заради силните подправки като кимион и сминдух, наистина, може да бъде объркана с такава, която е уж с месо. И дори сега да ви се струва странна комбинацията между домати, червени чушки, царевица и тази луканка, то след като я опитате ще се убедите, че си пасват перфектно. 
За финал към съставките в моя веган бургер добавих сладък карамелен лук.
И така имаме следните съставки, за да сглобим цялата картина - веган бургер от боб адзуки, домашни хлебчета с брашно от спелта, салца от домати, червени чушки и пикантна веган луканка, домашно отгледани кълнове от броколи и сладък карамелен лук.

Веган бургери от боб

 
Необходими продукти:
за 8 хлебчета:

15 г мая от кубче
250 мл вода
200 г бяло пшенично брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
семена за поръсване - нигела, сусам, мак или други

за бургерите - 8 броя:
около 800 г сварен боб адзуки
1 глава лук
1-2 с.л. олио
няколко листенца джоджен
половин връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
царевично брашно за овалване на бургерите преди пържене

за салцата:
1 домат
1 червена чушка
1 малка глава червен лук по желание
2-3 с.л. сварена царевица от консерва
няколко листенца босилек
кълнове от броколи за поднасяне
сол и зехтин на вкус

за карамеления лук:
2 големи глави лук
2 с.л. олио или друга мазнина
1 с.л. тъмен балсамов оцет
сол на вкус

Първо приготвяме боба. Един пакет е с тегло 500 г. Сварих цялото количество, което, обаче, за бургерите е много, затова една част отделих за друго ястие. Ако, обаче, искате да приготвите повече на брой бургери, използвайте цялото количество.
Важно е да добавим солта чак накрая, когато бобът е вече омекнал. Сменяме водата по време на готвенето му поне един път. Когато започна да омеква, добавих половин глава ситно нарязан лук. Може да използвате и други зеленчуци и подправки.
Когато е напълно готов, отцеждаме добре водата и оставяме да изстине.
Намачкваме го с пресата за картофи. Добавяме сол на вкус, черен пипер, ситно нарязан джоджен и магданоз. Разбъркваме добре.
Ако не сте веган, може да сложите едно яйце за спойка.
Сместа е малко по-суха, затова препоръчвам да се добави малко растителна мазнина, в моя случай малко олио.
От тази смес оформяме 8 големи бургера, които овалваме в малко царевично брашно и запържваме в тиган със загрято кокосово масло. Запържваме от двете страни до златисто.

През това време приготвяме и карамелизирания лук. Нарязваме го на полумесеци и го запържваме на слаба до умерена степен на котлона, докато омекне. Посоляваме го на вкус. Когато започне да променя цвета си, добавяме и оцета. Готвим още няколко минути, докато се изпари киселинността от оцета.


Веган бургери от боб

Приготвяме хлебчетата. В машината за хляб добавих продуктите в следната последователност: разтворената мая във водата, захарта, олиото, брашното и накрая солта. След като тестото е омесено и е втасало, оформяме кръгли хлебчета, поставяме в тава върху хартия за печене и оставяме да втасат повторно. Накрая поръсваме със семена нигела и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути.

Ако нямате машина за хляб, може да замесите тестото по стандартния начин на ръка, като единствено може да увеличите маята да бъде половин кубче за тази доза.

За салцата нарязваме доматите, чушката и лука на малки кубчета. Овкусяваме със сол, зехтин, ситно нарязан босилек. Накрая поръсваме с царевица и кълнове.
Сглобяваме бургерите, като слагаме в хлебчето бургер, резен домат, малко лук и кълнове.

Веган бургери от боб

Може да си приготвите домашна майонеза, друг вид салата и разбира се, може да добавите и пържени картофки. Те вървят ръка за ръка с бургерите, но днешната идея е по-здравословна версия на познатата ни класика.

Няма коментари