Фритата със спанак, авокадо и сушени домати

Фритата е вид омлет, който е по-дебел от познатия ни и в който може да се прибавят допълнителни продукти - различни зеленчуци, гъби, сирена. Приготвя се много лесно и бързо и е истински аламинут. 




Вече съм ви показвала един вариант, който приготвям лятото с тиквички.
В днешната рецепта вложих продукти, които ми бяха останали от други ястия - малко спанак, мариновани сушени домати в зехтин и половин авокадо. И така се получи тази моя измислица - фантазия. За първи път опитвам авокадото в ястие с термична обработка и мога да кажа, че се получи доста приятно.
 
Ето и продуктите за тази фритата със спанак, авокадо и сушени домати:


Необходими продукти:

5 яйца
250 г спанак
1/2 авокадо
няколко сушени домата
2 стръка зелен лук
малка бучка масло - около 20-30 г

сол и черен пипер на вкус

Нарязваме лука на ситно, спанака - на ивички, а доматите - разполовяваме.
Ако има по-малки листенца спанак или използвате бейби спанак, запазете листенцата цели. Обелваме авокадото и го нарязваме на ивици.
В дълбок тиган (за предпочитане с термо дръжка) добавяме маслото и малко олио. Когато мазнината загрее, добавяме лука и спанака. Задушаваме за кратко.
Разбиваме яйцата и ги добавяме към зеленчуците. Отгоре подреждаме доматите и авокадото. Готвим омлета на котлона за няколко минути, докато започне да се стяга. След това го запичаме в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 минути, за да придобие златист загар и отгоре.

Няма коментари