Торта "Добуш"

Тази унгарска торта е толкова известна, че няма нужда от представяне. Превърнала се е в класика и е пример за това как в миналото са създавани ястия и десерти, които са много семпли и на пръв поглед обикновени, но хармонията на вкусовете е онази малка тънка линия, която ги разграничава от всички останали.

Торта "Добуш"

Тортата носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-изсвестна с галеното си име Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време.
Дълго време Добош пази оригиналната рецепта в тайна. През 1906 г. той се пенсионира и предава рецептата на сладкарите в Будапеща и сладкарската унгарска камара, като желанието му е тя да се разпространява безплатно.
Торта "Добуш" (в много сайтове името е изписано с "у", макар че името на създадетя е с "о", не знам как е по-правилно да се изписва, но това няма как да развали вкуса на произведението) е позната по цял свят и има над сто варианта. Е, оригиналът е само един, моят не претендира ни най-малко да е такъв, но съм се придържала към основната идея - тънки пандишпанени блатове (около 5-6 на брой) и маслен шоколадов крем, който ги обгръща. А за завършек карамелени триъгълници, които са елегантния щрих в тази сладкарска картина. 


Необходими продукти:

за блатовете:
8 яйца
200 г захар
180 г брашно
щипка сол
ванилия за аромат

за украсата:
около 4 с.л захар
ядки по избор


за крема:
200 г шоколад (или 2 шоколада)
300 г краве масло
120 г пудра захар
2 жълтъка
1 с.л какао
ванилия


Приготвяне на блатовете:

Отделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Разбиваме белтъците с щипка сол, докато станат на пяна и след това добавяме захарта, като оставяме 1/2 чаена чаша за жълтъците. Разбиваме белтъците на сняг.
Разбиваме жълтъците с останалото количество захар, докато станат с по-светъл цвят.
Съединяваме двете смеси. Разбъркваме внимателно, за да не спаднат белтъците. Затова е най-добре да се бърка в една посока. Ароматизираме с ванилия - няколко капки есенция или 2 ванилии на прах. Може да се сложи и малко настъргана кора от лимон за повече свежест.
Прибавяме брашното на части, като разбъркваме внимателно.
Готовата смес се разделя на 6 части. Най-лесно е да се разпредели поравно в купички.
Намасляваме тава (моята с диаметър около 25 см), най-добре да е с незалепващо покритие, и разпределяме първата част от сместа. Може да използвате и хартия за печене, с нея много по-лесно ще се отлепват блатовете.
Печем всеки блат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 7-8 минути до светлозлатист цвят. След това изваждаме и оставяме да се охлади. Така опичаме и останалите блатове.
Важното блатовете да не се препекат, защото ще станат по-твърди и сухи като бисквита.

Торта "Добуш"

Приготвяне на крема:
Маслото трябва да бъде оставено на стайна температура за около час-два (зависи и колко е топло), за да стане меко. Разбиваме го с пудрата захар, която пресяваме предварително, докато стане на пухкав крем. Прибавяме един по един жълтъците и разбъркваме добре. Добавяме какаото, което също пресяваме. Ароматизираме с малко ванилия. Трябва да се получи пухкав крем.
Разтопяваме шоколада на водна баня и го оставяме да се охлади, защото иначе има опасност да се разтопи маслото.
Вече охладения шоколад го прибавяме към маслото. Разбъркваме, докато се получи гладък крем.

Сглобяваме тортата като поставяме първия блат върху поднос и го намазваме с крем. След това слагаме бърху него следващия, отново намазваме с крем и така продължаваме, докато намажем всичките блатове. Намазваме тортата и отстрани и заглаждаме, доколкото е възможно.
Трябва внимателно да разпределите крема, макар и мислено, така че да ви стигне за всички блатове и намазване накрая. Имайте предвид, че крема не е чак толкова много.

Торта "Добуш"

Украса на тортата
Според рецептата шестият блат се нарязва на триъгълници, които се намазват с карамелизирана захар и се подреждат върху тортата.
Аз направих карамелени триъгълници, като реших блата да си го подредя върху останалите, намазани с крем.
Разбира се, може да украсите тортата, както желаете.
Аз процедирах така: изрязах 9 еднакви триъгълника от хартия за печене, които намаслих леко с олио и сложих в чиния. По този начин те се "залепиха" и не се разместваха, докато разпределях карамела.
Карамелизирах захар - около 4 супени лъжици. След това, докато карамелът беше горещ го разпределих върху триъгълниците. Веднага сложих и по един - два лешника, за да се залепят за карамела.
Е, не се получиха кой знае какви триъгълници, но с малко фантазия заприличват. :))
Сложих чинията с украсата в хладилника, за да се стегнат и след това отлепих хартията много лесно.
Подредих карамелените парченца върху тортата.

Торта "Добуш"

Накрая оставяме тортата да си почине в хладилника за няколко часа. :)


Торта "Добуш"
  • В рецептата не се слагат жълтъци в крема, но аз сложих, за да стане малко по-кремообразна сместа. Може да не ги слагате, ако имате опасения, че яйцата са сурови. 
  • Тортата става малко по-суха, тъй като не се сиропират  блатовете. Ако не харесвате много сухи торти, може да сиропирате леко блатовете със захарен сироп или прясно мляко.
Време за приготвяне:

Около 4 часа. По-добре е блатовете да се направят от предния ден, както направих и аз, за да могат добре да се охладят. На следващия ден правим крема, сглобяваме и украсяваме.
Рецептата е лесна, но изпълнението е по-бавно, но то коя ли торта е бърза, като изключим бисквитената торта и тези с готови блатове и крем, а и поръчаната в някоя сладкарница също не се брои :))))
Да ви е сладко! :)

 Торта "Добуш"


Източник на рецептата: "Бон Апети"

9 коментара

  1. Светле, чудесна тортичка! Интересно ми бе да прочета историята за създаването й. Черпя се с едно парченце и ти пожелавам прекрасен и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Светле, просто изглежда... Ох, много вкусно, това е.
    И аз ще си открадна едно парченце, а да знаеш, че имаш най-сърдечни поздрави от мен - и за публикацията, и за красотата, която си приготвила.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Очарователна торта,мила ми Светле!!!Украсата на тортата е по-вече от прекрасна, няма какво да се съмняваш!!!Смятам да се почерпя от императорската торта.Хубав ден,слънчево настроние,поздрави вкъщи и всичко най-розово!!!От Катя.

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусна е тази торта, помня че в къщи се приготвяше някога, отдавна съм и хвърлила око! Прекрасно! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за позитивните отзиви! :)
    Дани, на мен са ми интересни такива ястия, които имат някаква история. Има и такива, за които няма почти никакви сведения, за жалост.
    Гери, радвам се, че публикацията ми ти е харесала, а и тортичката те е впечатлила. :)
    Кате, много мил коментар. Благодаря ти! :)
    Павлинка, вкъщи за първи път направихме и опитахме този вариант на тортата. Много ни хареса и ще се прави пак. :) Ще ми е интересно да видя скоро и твоята рецепта. :)
    Поздрави на всички! Усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Светле,едно малко парченце ще поискам и аз да си подсладя кафенцето следобед,чудесно си я приготвила и украсила!Усмихната и успешна сряда пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! :)
      Радвам се, че ти харесва тортичката. За теб не малко, ами голямо парченце давам. =)
      Хубава вечер! :)

      Изтриване
  7. Светле, и публикацията и тортата са чудесни!
    Много хубави и апетитни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! :) Прегръдки и за теб и много усмивки ;)))!

      Изтриване