Пиле Къри с кокосово мляко

Една забравена в шкафа консерва кокосово мляко, което преди много време бях купила без ясна идея за какво да я използвам и една подправка с интересното име тогараши, доведоха кулинарните фантазии в азиатска посока. Още по-интересна е историята как се сдобих с този вълшебен лют червен пипер, чиито корени са японски, но за нея няма да разказвам сега. 
Само ще благодаря отново за този симпатичен мил жест, който определено и сега ме кара да се усмихвам до ушите. И за да не похабя този ценен за мен червен прашец, пестеливо ще го използвам в рецепти, в които ще преобладава Изтока. 

Пиле Къри с кокосово мляко


Другият интересен продукт в тази рецепта е кокосовото мляко. Рецептите с него са безброй, като най-типично е да се приготви десерт - например, крем за торта или пък крем от типа на панакота. Срещала съм рецепта за тесто, козунаци и други, но по-нататък във времето ще експериментирам още. Вариантите наистина са много, но сякаш соленото ястие е това, което ме провокира най-много да опитам кокосовото мляко в някакъв сос с много подправки и различни аромати. И тъй като в този случай рискът е по-голям, защото не знаете точно какво ще се получи накрая като вкус, си заслужава най-много да опитате комбинацията от сладки домати, кокосово мляко и пикантни подправки.
Ароматът на кокосовото мляко не е натрапчив, както, може би, очаквах. Това, което използвах аз беше маслено, наподобяващо сметана, но е много леко като вкус и в рецептата се съчета прекрасно с останалите продукти.


Необходими продукти:

3 пържоли от обезкостено пилешко бутче - около 700 г
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 червена люта чушка
2 домата - средни по големина - около 1 ч.ч. доматен сок
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. кориандър
1/2 консерва кокосово мляко - около 180-200 мл
магданоз и босилек накрая

за гарнитурата:
1/2 глава лук
150 г ориз Басмати
1/2 ч.л. куркума
сол и черен пипер на вкус
3-4 с.л. олио
вода - около 600 мл
вълшебната подправка - тогараши

Месото се нарязва на кубчета. Запържва се до златисто в около 3-4 с.л. сгорещено олио.

Ако съдът е по-малък, месото се запържва на два пъти. Силата на котлона е добре да е по-силна, за да може да се запържи месото и да не пусне вода в съда.

След като е готово, се изважда от съда и в него се слага лук, нарязан на полумесеци.

Той също се запържва, докато стане златист. Накрая се прибавят скилидките чесън и лютата чушка, които са нарязани предварително на ситно.

Връщаме месото в съда и наливаме пасираните домати (предварително почистени от люспите и пасирани или настъргани на ренде). Подправяме със сол, черен пипер на вкус. 

Добавяме и другите подправки - къри и кориндър. За по-силен аромат те също могат да се запържат за кратко заедно със зеленчуците, преди да добавим месото и доматите.

Готвим ястието на слаб огън около 20 минути до готовност на месото.

Накрая наливаме кокосовото мляко и оставяме на котлона ястието докато заври и сосът леко се уплътни.
Оттегляме от котлона и поръсваме щедро с наситнен магданоз и босилек. 
Пиле Къри с кокосово мляко

За гарнитурата приготвяме ориз, който предварително измиваме много добре под течаща вода.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина.
Прибавяме ориза и когато се запържи, подправяме с куркума и наливаме течността.
Посоляваме и подправяме с черен пипер.
Готвим ориза под капак, като го разбъркваме периодично. Ако е поел водата, която сме налели, доливаме още малко.
Готвим, докато ориза омекне.
Сервираме от ориза, поръсваме го с пикантния японски червен пипер и добавяме от пилешкото.

Пиле Къри с кокосово мляко


2 коментара

  1. Правила съм няколко пъти нещо подобно, т.е. пиле с кокосово мляко плюс нещо си, но без...тогараши:)), сигурно е екзотично и с него!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За първи път опитах нещо с кокосово мляко и съм много доволна от резултата. Много ми хареса. Тогарашито всъщност е лют червен пипер - чили, няма някакъв специфичен аромат, на вкус е люто, разбира се. Но пък името му е фръцнато и затова в тази рецепта има особено място. :)

      Изтриване