Мъфини със сирене

Много хора прекарват по-голямата част от деня си на работа и нямат време да хапнат вкусен и засищащ обяд, който да им осигури енергия до края на деня.

Мъфини със сирене

Омръзнало ми е да бързам до близката закусвалня и да си купувам някаква баничка, закуска с някакъв колбас или любимата ми пица, на която съм се пренаситила, а и домашната е сто пъти по-вкусна.
Реших, че е по-добре да си вземам нещо за хапване, която да е вкусно, да се приготвя бързо, да е удобно за хапване "на крак" и удобно за носене в офиса ツ.
Изключвам вафлите, купените десертчета, кроасаните, които са две хапки и отново съм гладна и всички хрупкави незасищащи, а залъгващи глада изделия (солети, брускети и други подобни).
И така започнах да обмислям кое е това нещо, което хем ще ме нахрани, хем ще се приготвя бързо и няма да ми отнема много време... 
Мъфините, разбира се! 
Само че този път реших да ги приготвя в солен вариант, като използвам рецептата си за сладките, но без да добавям захар и ванилия. Към тях може да се сложат сирене, маслини (обезкостени и нарязани), някакъв колбас и други. Не е добре да се прекалява с притурките, за да не остане тестото глетаво.
Определено са засищащи и не казвам, че са много здравословни, но пък е много по-добре да си хапнем нещо домашно, отколкото нещо, което е натъпкано с консерванти, оцветители и всякакви други подобни.


Необходими продукти за 11-12 броя:

2 яйца
150 мл прясно мляко
1/2 ч.ч олио
250 г брашно
2 ч.л бакпулвер
щипка сол
100 г сирене
колбас по избор, няколко маслини по желание
сусам за поръсване


Разбиваме яйцата и към тях добавяме прясното мляко (което е топло), олиото, солта.
Пресяваме брашното и към него добавяме бакпулвера. Ако нямате бакпулвер, може да си направите, като сложите 1 ч.л сода бикарбонат и 1/2 ч.л лимонтузу отново към брашното.
Смесваме брашното с яйчената смес като бъркаме енергично, за да не се образуват бучки. 
Към тестото добавяме натрошено сирене, обезкостени и нарязани маслини или някакъв колбас по избор.
Намасляваме и набрашняваме формичките. Ако използвате такива с незалепващо покритие, може само да ги намаслите с олио.
Пълним формичките до 2/3 от обема им. След това поръсваме всеки мъфин с малко сусам по желание.
Печем мъфините в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.

Мъфини със сирене

8 коментара

  1. Чудесни са! Много обичам солени кексове, а твоите хапки са разкошни и от вътре :)

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат вкусни и мекички! Много хубава идея, Светле! Със сигурност ще ми допаднат! Усмивки и слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Светле, много добре си го измислила. Със сигурност ще са много вкусни, а и много по-приятни за организма от купешките измислици (макар да се прибягва и до купеното, няма как). Поздравявам те за идеята!
    И имам две питания - как слагаш сърчицето (в заглавието на предишната публикация) и симпатичната усмивка в тази (горе в текста)? Извини ме, ако досадя...
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесвам солените варианти на кексовете! Хубава закуска си направила!
    Успешна седмица, Светле!

    ОтговорИзтриване
  5. Светле,и аз бих си взела няколко от тези пухчета,при това толкова вкусни,за работа!Идеята ти е страхотна,а и много по-здравословна от всичките готови неща,които наистина само залъгват глада.
    Прегръдка и един ведър ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви за коментарите! :) И аз харесвам солени кексове, но все не попадам на сполучлива рецепта - не се надуват достатъчно и остават някак по-клисави. Но от тези кексчета съм много доволна. :) Много подходящи за закуска! :)
    Хубава вечер и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  7. На това и аз казвам достоен заместник на мазните баници и тутманици от крайпътните пекарни. Много са ароматни и привлекателни, Светле! :)

    ОтговорИзтриване